Framiré (Terminalia ivorensis)

Nyugat-Afrikában őshonos Guineától Kamerunig.Lassan növő faj, 30 év kell, hogy 40-45 centimétert átmérőt elérje a törzs. Átlagos magassága 50 méter, az átlagos törzsátmérő 100–170 centiméter. 

A fűrészáru, a faanyag

Szíjácsa keskeny, sárgás színű, a geszt halványzölden sárga, később sárgásbarnára sötétedő.

Felhasználási terület

Elsősorban szerkezeti faként használják, belső és külső térben. Hámozott furnérként a rétegeltlemez-gyártásban használják, szeletelve dekoratív furnérlemezek készülnek belőle.

A faanyag tulajdonsága 

Légszáraz (u=12–15%) 

Sűrűsége: 500 (450–600) kg/m3. 

Közepesen kemény fája mindenféle eszközzel jól megmunkálható, késelhető, hámozható. A friss anyag megmunkált felülete a szerszámmal való érintkezéskor foltosodhat, kékülhet. Jól és könnyen szárítható. Ragasztása és felületkezelése semmiféle problémát nem jelent. Sűrűsége könnyű, törékeny belső gesztrészétől függően igen eltérő lehet. Ennek a közepesen sűrű szerkezetű faanyagnak a hajlító-, ütőszilárdsága és merevsége gyenge. Nyomószilárdsága közepes, hajlíthatósága pedig nagyon rossz. A szegeket és a csavarokat jól tartja, könnyű ragasztani, a pórusok tömítése után jól pácolható és felületkezelhető. A szijácsát a szú megtámadhatja.

 

Egyéb megnevezés: Indigbo, Framire

Forrás:
Woodholz.eu
Tropicaltimber.info


Tetszett a cikk?