Gumifa (Hevea brasiliensis)

A gumifa, más néven kaucsuk, az Egyenlítő közelében, az északi és déli szélesség 20. foka között őshonos növény. Leggyakrabban az Amazonas térségében fordul elő. Legfeljebb 30 méter magasra nő, gazdagon elágazó, többnyire karcsú koronájú fa. Kérge sima, világosszürke.

A fűrészáru, a faanyag: A geszt és a szijács sárgásfehér, később enyhén hamvas árnyalatú. Az idősebb fák rozsdabarna színűek. A nagy átmérőjű edények szórt elrendezésűek, esetenként radiális csoportokat alkotnak. A bélsugarak keskenyek, magasak.

A felhasználási terület: A gumifa csak beltéri felhasználásra javasolt. Az elődleges fatermékek közül jelentős tömegben gyártanak belőle forgácslapokat, MDF lemezeket. Fájából parkettát, fajátékokat és szerszámnyeleket is készítenek. Esztétikus kisbútorok, székek, konyhák, sőt lakószobák alapanyaga.

A belőle nyert folyadék, úgynevezett tejnedv a latex alapanyaga, illetve festékekbe és felületkezelő anyagokban is használják. A természetes kaucsuk 95 százalékát szolgáltatja, ami a vulkanizálás során éri el végső rugalmas állagát.

A faanyag tulajdonsága: 

Légszáraz (u=12–15%) 

Sűrűsége: 620 (560–730) kg/m3. 

A gumifa mechanikai megmunkálása teljesen problémamentes, könnyű. Szárításánál előfordulhatnak repedések, viszont vetemedésre nem hajlamos. Könnyen szárítható. Kiválóan ragasztható, jól lakkozható, pácolható, de a nagyméretű edények miatt a pórustömítés figyelmet igényel. Alacsony gombaállósága miatt a tárolásakor, szállításakor biztosítani kell a nedvesség elleni védelmet.

Egyéb megnevezés: Hevea
 

Forrás:
Woodholz.eu
Tropicaltimber.info


Tetszett a cikk?