Keruing (Dipterocarpus alatus)

A trópusi Ázsiában elterjedt növény Banglades, Mianmar (Burma), India, Indonézia, Kambodzsa, Laosz, Malajzia, Fülöp-szigetek, Thaiföld, Srí Lanka és Vietnam területein őshonos.

Jellemzően építőipari faanyagként, erős igénybevételnek kitett szerkezetekhez alkalmazzák, mivel nehéz és rugalmas. Ha a fát a szabadban kell elhelyezni, akkor azt impregnálni kell. Ez a fa különösen keresett műszaki rétegelt lemezként, de gyakran használják padlóként, rámpaként és küszöbként is.

A fűrészáru, a faanyag: A szijács 4–8 cm széles, színe a vöröses szürkétől a halvány barnáig terjed. A pórusok durvák, szétszórtak, nagy számban vannak jelen. Minden felületen fokozott és tartós gyantaszivárgás léphet fel. A friss keruing fának gyakran erős, gyantás szaga van.

Felhasználási terület: Fáját az építőipar használja.

Faanyag tulajdonsága: 

Légszáraz (u=12–15%) 

sűrűsége: 850 (700–950) kg/m3. 

Keménysége miatt a megmunkálása keményfémlapkás szerszámokat igényel. A megmunkált felületek a durva pórusszerkezet ellenére feltűnően simák. Megfelelő gőzölés után késelhető és hámozható, így furnérok is gyárthatóak belőle. A zsugorodási és dagadási értékek magasak, nem kielégítő szárítás esetén a fűrészáru vetemedik.

Csak mérsékelten áll ellen a gombáknak.

Egyéb megnevezés: Yang, Gurjun


A Keruing fa magja

 

Forrás:
Woodholz.eu
holz-kahrs.de


Tetszett a cikk?