Koto (Pterygota macrocarpa)

A Koto faj megtalálható a trópusi régiókban, például Nyugat-Afrikában, Dél- és Közép-Amerikában, Dél- és Délkelet-Ázsiában, valamint Madagaszkáron. Fontos importfaként forgalmazzák őket, többségük Nyugat-Afrikából és Délkelet-Ázsiából származik. Lombhullató fák, magasságuk eléri az 50 m-t, a törzsátmérőjük pedig a 120 cm-t.

A fűrészáru, a faanyag:

Az 5–15 cm széles, világos szijács színben alig válik el a sárgás-szürke, szintén világos geszttől. Szórt likacsú fájában az edények nagy átmérőjűek. A vékony falú rostok hosszúak és közepes részarányúak.

Felhasználási terület: 

Bútorgyártásban, belsőépítészetben tömörfaként is használják. Teherviselő szerkezetekhez és kültéri berendezésekhez a felhasználása nem javasolt. Alkalmas mennyezet- és falburkolatokhoz, képkeretekhez. Furnérként is elterjedt, a furnért a származási országokban dekoratív és ipari rétegelt lemezekké dolgozzák fel.

Faanyag tulajdonsága: 

Légszáraz (u=12–15%) 

Sűrűsége: 530 (490–620) kg/m3. 

A gombák és a rovarok kedvelik, a szijács kékülésre hajlamos. Elsősorban furnérfa: jól hasítható, hámozható. A világos, puha faanyag jól pácolható, színezhető. Jól faragható és esztergályozható. Ennek a közepes sűrűségű faanyagnak a hajlító- és nyomószilárdsága közepes, míg az ütőszilárdsága és a űmerevsége gyenge. Kézi és gépi mechanikai megmunkálása könnyű. Felületkezelése előtt a pórusok tömítésére van szükség. Kevésbé tartós faanyag, de telítéssel jól tartósítható.

Egyéb megnevezés: afrikai pterygota, Ikame, Anatolia

 

 

Forrás:
Woodholz.eu
tropicaltimber.info


Tetszett a cikk?