132 Magyar Asztalos és Faipar 2003/9FURNÉRTECHNOLÓGIAA fafajta nagymértékben befolyásoljaa furnérok alakváltozását (dagadás ýzsugorodás). A tűlevelűek egyszerűbbés egyenletesebb szerkezetűek, alombhullatók komplexebbek. A faszerkezeti jellemzői, a kémiai összetételeknagymértékben befolyásolják adagadást ý zsugorodást. Így például alombhullatókból vágott furnéroknálnagyobb a zsugorodási ý dagadásiegyütthatók értéke, mint a tűlevelűeknél.A vágási felület módja és iránya szerinta furnérok lehetnek: sugarasak, félsugarasakvagy érintőlegesen vágottak. Azsugorodás ý dagadás mértéke akivágási módtól függően hossziránybanés keresztirányban eltérő lehet. Azesztétikai furnérok vastagsága g = 0,7;0,8; 0,9; 1; 1,1 mm. Ezek közül leggyakoribbaka g = 0,6; 0,7; 0,8; 1 mm. Azelvégzett kísérletek bebizonyították,A furnérok tulajdonságainakhatása a furnérok zsugorodásáraKészült egy számítógépesprogram, amely a furnérpárokkiválasztására szolgál, alemezek szín- és hátfurnérjá-nak válogatására, úgy, hogy avégén minél kevesebb legyena lemezek alakváltozása(f = 0,05ý0,1 mm).A bútorok minősége nagymértékben függ a felhasználtalapanyag minőségétől. Éppenezért a lemezek alaktartásanagyon fontos. A bútorgyártókfeladata, hogy a furnérozás utána lemezek egysíkúsága megmaradjon,ne jöjjön létre elgörbülés, vagy aznagyon elenyésző legyen. A tudomá-nyos dolgozat azzal foglalkozik, hogy afurnérozáshoz, a furnérok válogatásá-nál az egymás mellé ragasztott furnérokegymással kompatibilisek legyenek. Aszámítógépes program a furnérokjellemzőinek megállapításával foglalkozik,a színfurnér- és hátfurnérlapkialakításával úgy, hogy a lemezelhajlása (alakváltozása) minimálislegyen. A dolgozatban a programhasználatához ismerni kellett a furnérok(szín- és hátfurnér) és a lemez (alaplap)Bútorszerkezeteknél használtfurnérozott lemezek stabilitásajellemzőit, méreteit. A problémamegoldására feltételezzük, hogy a szín-és hátfurnér alakváltozásai köztikülönbség < 0,05ý0,1 mm-nél. Ezenprogram felhasználásával a lemezekminőségének érezhető növekedéseérhető el. Eddig a furnérok kiválasztásatetszőlegesen történt, a furnér ára,annak esztétikuma szerint, a megrendelő kérésére. Ha a kísérlet eredményeitfigyelembe vesszük és alkalmazzuk azta furnérok válogatása során, növelhetjük a furnérozott lemezek minőségét.Ha jó alapanyagból dolgozunk, abútorok minősége is megfelelőbb lesz.hogy a vastagság mértéke a faanyagmennyiség arányának függvényébenbefolyásolja a zsugorodás ý dagadásmértékét. A kísérleteknél használtfafajták a következők: bükk, tölgy kőris,juhar, dió, mahagóni, cseresznye, fenyő.A bükk és tölgy esetében g = 0,6; 0,7;0,8; 0,9; 1; 1,1 mm-es vastagságúsugaras, félsugaras és érintőlegesirányban vágott furnérokat használtunkfel. A tűlevelűekből vágott furnérsugaras és érintőleges irányban vágottCikkünk alapja egy tudományosdolgozat komplex elemzése afurnérvastagságról, a fafajtáról,a kivágási mód hatásairól, azsugorodási irányról és a zsugorodási együtthatók mértékéről. Afurnérok zsugorodásának tanulmányozásánál a következőtényezőkre kell különösen figyelni:fafajta, kivágási mód (sugaras,félsugaras, érintőleges), afurnérok vastagsága, a zsugorodási irány a rostirányhoz viszonyítva (szálirány, keresztirány).2003/9 Magyar Asztalos és Faipar 133FURNÉRTECHNOLÓGIAvastagsága pedig g = 1,1 mm. A kőrisfurnér sugaras és érintőleges iránybanvágott értéke g = 0,6; 0,7; 0,8 mm. Ajuharfurnér sugaras és érintőlegesirányban vágott vastagsága g = 0,6ý0,7mm-es. A dió-, mahagóni-, cseresznyefurnérok sugarasan és érintőlegesenvágottak, vastagságuk g = 0,6 mm.A kísérletekeredményeittáblázatokbafoglaltuk (lásd 1-es, 2-es táblázat).Következteté-sek: a furnérokalakváltozásiegyütthatói(zsugorodás ýdagadás) általá-ban nagyobbak,mint a tömörfáé,amelyből a furnérszármazik.Legnagyobbkülönbségekkeresztirányúvágások esetébenállapíthatók meg,valamint azérintőleges éssugaras iránybanvágott furné-roknál.A legkisebb különbségek pedig ahosszirányú vágások esetében figyelhetők meg. A három zsugorodási együttható közti arány a következőképpenalakul: Bl:Br:Bt = 1:20:50 ý furnéroknál.Tömörfánál ugyanez az arány a következő: Bl:Br:Bt = 1:10:20. Az elvégzettkísérletek bizonyítják, hogy azsugorodásiegyütthatóváltozik a furnérvastagság, fafajta,kivágási módfüggvényében.Ezeket a változá-sokat grafikonokmutatják be adolgozatban (lásd1-es, 2-es grafikon).Ezenhisztogrammáknakgyakorlatijelentősége is van,mivel meg lehetállapítani, melyekazok az összeillőfurnérpárok,amelyeket alemezek felületeinekfurnérozásárahasználunk. Ahisztogrammákatugyanakkor felhasználhatjuk a színfurnérok és hátfurnérok gyors kiválasztásá-nál, hogy minél kisebb mértékű legyen afurnérozott lemez alakváltozása.Dr. Maria Cismarumérnök, egyetemi előadó (faipari kar)Transilvania Egyetem, BrassóVastagság Darabolási Mérésirány Zsugorodási együttható (%)(mm) módszer Bükkfa Tölgyfa Kőrisfa Juharfa Diófa Mahagóni Cseresznye0,6 tangenciális tangenciális 11,5600 9,3888 9,2535 8,3712 8,2462 9,2443 10,1701radiális radiális 4,5692 5,3927 6,9236 6,6790 4,7527 7,5072 4,69930,7 tangenciális tangenciális 12,4819 9,9373 9,7818 9,8081radiális radiális 7,6954 6,5691 8,1411 5,82160,8 tangenciális tangenciális 13,5244 10,3344 9,9354radiális radiális 7,4556 5,0316 7,8532Vastagság Darabolási Mérésirány Zsugorodási együttható (%)(mm) módszer Bükkfa Tölgyfa Kőrisfa Juharfa Diófa Mahagóni Cseresznye0,6 tangenciális hosszanti 0,2302 0,1805 0,2829 0,1546 0,3415 0,1959 0,1674radiális hosszanti 0,2195 0,2805 0,3782 0,1487 0,2651 0,1708 0,20480,7 tangenciális hosszanti 0,2769 0,2019 0,3351 0,1667radiális hosszanti 0,2784 0,4430 0,4173 0,35050,8 tangenciális hosszanti 0,4402 0,2252 0,3689radiális hosszanti 0,2249 0,2464 0,35941. táblázat1. grafikon2. táblázat2. grafik
on
Tetszett a cikk?