Ahol a minőségi alapanyag a védjegy

Az újonnan kialakított kitűnő megközelíthető-ségű telephelyet Budapesthez közel, az M6-os autópálya Érd déli lehajtójánál hozták létre. Az impozáns épületegyüttes élénkvörös teteje az autópályáról messziről vezeti azokat, akik a telephelyet még csak hírből ismerik. A vállalkozás termékkínálata a kezdetek óta folyamatosan bővült. Az induláskor ukrán, orosz fenyőrönköt importáltak. A megvásárolt alapanyagot részben rönkként, részben felfűrészelve fűrészáruként értékesítették, melynek nedvességtartalmát, ha a vevő úgy kérte, bérszárítással beállították. Ekkor még a termékösszetételből adódóan a nagykereskedelemé volt a nagyobb szerep, később azonban a szárított alapanyag iránti egyre bővülő igényt felismerve, a cég egyre jobban erre a termékkörre helyezte a hangsúlyt, így ma már 90%-ban műszárított fűrészárut importálnak. Egyik fő termékük az Ukrajnából és Oroszországból származó szélezett és szélezetlen asztalos minőségű luc és borovi fűrészáru, melyet 23, 25, 28, 30, 40, 50, 78 mm-es vastagságban és 4, 4,5 és 6 m-es hosszban kínálnak díjmentes válogatási lehetőséggel. Jelentős 200-700 m3-es folyamatos készlettel rendelkeznek, sőt asztalos fűrészáruból szezonális jelleggel novembertől májusig gatterfrisset is kínálnak. Az orosz és ukrán források mellett az osztrák erdőkből származó göcsmentes, minőségi műszárított luc, borovi, vörösfenyő fűrészáruval is rendelkeznek.
A fűrészárukon túl négy éve ragasztott termékeket is forgalmaznak, mely mára már második fő termékcsoportukká nőtte ki magát. A közép-szibériai alapanyagból gyártott (angarai) borovi- és vörösfenyőből készült termékek, radiálvágású táblák, frízek és gerendák nagy népszerűségnek örvendnek az asztalosok körében. Ez nem véletlen, hiszen ezen alapanyagok jellegzetessége a rendkívül sűrű szövetszerkezet (1 cm-en belül akár 30 évgyűrű), a kiváló megmunkálhatóság, csiszolha-tóság és nem utolsósorban a homogén struktúrájú megjelenés. A radiálvágású alapanyagból készülő táblákból jelentős raktári méretválaszték áll rendelkezésre. Vastagságban 18, 20, 24, 32, 40, 45 mm-esből, szélességben 600, 900, 1200 mm-esből, míg a hosszméretet tekintve a toldásmentesből 900-3000 mm-ig, a hossztoldottból pedig 2500-5000 mm-ig választhatunk. Kínálatukban különlegességnek számít az újonnan megjelent, német importból származó, radiálvágású alapanyagból táblásított, A/A minőségű luc hossztoldott és toldásmentes tábláik. Ezen táblák homogén struktúrájának köszönhetően a vevők legmagasabb ilyen irányú igényét is kielégítik.
A fűrészáru-kínálat bővüléséhez hasonlóan, az évek során folyamatosan bővült a ragasztott termékek kínálata is. Így mára a meghatározó orosz, ukrán alapanyagokon túl lengyel, osztrák és lett ragasztott termékek forgalmazásával is foglalkoznak. Külön kiemelkedő az orosz importból származó teljesen göcsmentes tábláik, a toldásmentes ajtó- és ablakfrízeik (külső és belső egyaránt), melyek nagyon kedveltek a szakemberek körében. A radiálvágású táblákon túl folyamatos készletekkel rendelkeznek a kiváló minőségű szibériai vörösfenyő ajtó- és ablakfrízből (72x80 mm és 72x115 mm) is. A belsőépítészethez és a lakótérhez szervesen kapcsolódó teraszbeépítési igényekhez alkalmazkodva rendkívül nagy sikernek örvendeznek a 27 mm vastagságú, 145 mm szélességű és 2700-4000 mm hosszban kapható vörösfenyő teraszburkolatok is, melyek a Construmán rendkívül nagy sikert arattak, kiváló minőségüknek és kedvező áruknak köszönhetően.
A fenyő mellett vásárlóik igényeinek megfelelően műszárított keményfa fűrészáruk, keményfa táblák, lépcsőlapok is megtalálhatók a telephelyen, sőt az érdekességnek számító termékkel, a kerítéselemmel is találkozhatunk. A légszáraz szélezetlen borovi-, vörösfenyő és tölgy kerítés alapanyag mellett az egyedi igényeknek megfelelő akác szélezetlen kerítésdeszka is megtalálható, melynek szijácsát csiszolással eltávolították. Az így kapott alapanyag nemcsak rendkívül jó időjárás-állósággal rendelkezik, hanem megjelenésében is egyedi.
A cég termékkínálatából jól látszik, hogy a legmesszebbmenőkig igyekeznek partnereik számára a legmegfelelőbb megoldást megtalálni. Éppen ezért fő termékcsoportjaikból olcsóbb és drágább árfekvésű alternatívát is kínálnak, melyekből a kiszolgálás a darabtételtől a kamiontételig egyaránt megoldható.
A folyamatos termékkínálat-bővülés hatására egyre inkább szűkösnek mutatkozott a kezdeti kisebb raktáruk. Éppen ezért 2007-ben döntő lépésre szánta el magát a kft. Belefogtak az új, korszerű, európai színvonalú raktárbázisuk megépítésébe, amely az alapozást követően 2 hónap alatt elkészült. A kiegészítő munkálatokkal együtt az épületegyüttest összességében 4 hónap alatt sikerült kiépíteni, beleértve az irodákat, bemutatótermet, szociális blokkot magába foglaló helyisé -geket is. Az új telephelyen a tárolóhelyek kiépítésén túl figyeltek arra is, hogy legyen az áru le-, illetve felrakodásához megfelelően kialakított terület. A csarnok előtti betonozott térre személyautóval, furgonnal vagy akár kamionnal be lehet hajtani a kulturált rakodáshoz, emellett a telephely előtt a látogatóknak is tágas parkoló áll rendelkezésre.
A műszárított termékek tárolására alkalmas új, hat méter belmagasságú fedett raktárépület megközelítően 1000 m2-es alapterületű, míg a nyers, illetve a légszáraz termékek raktározására további több száz négyzetméteres, féltetővel ellátott, térburkolt tároló áll rendelkezésre.
A vállalkozás a folyamatosan bővülő termékkínálatával és a megújult raktárbázisával azt a célt tűzte ki magának, hogy a változó piaci hatások mellett is folyamatosan jó minőségben és megbízható szállítási paraméterekkel kínálja termékeit.
A komplexebb szolgáltatásnyújtás és termékkínálat tükrében a közelmúltban a fa alapanyagokon túlmutatva kiegészítő termék forgalmazásába kezdtek. Ennek tükrében Milesi felületkezelő anyagokat, Technobond faipari ragasztókat, Boche-mit impregnáló szereket, valamint CMT faipari szerszámokat is kínálnak a hozzájuk ellátogatóknak. A kiegészítő termékek forgalmazására tett lépésük is jól mutatja, hogy bíznak abban, hogy a szélesebb minőségi áruskálával, a szakszerű, korrekt kiszolgálással és a folyamatos fejlesztéseiknek köszönhetően tovább bővíthetik partnereik és törzsvásárlóik táborát.
A Salix Lignum Kft. két éve vesz részt a kiállításokon, melyeken kedvező tapasztalatokkal lettek gazdagabbak - hangsúlyozta Pados István, a kft. ügyvezetője. Példának hozta fel, hogy az idei Construmán új termékként bemutatott vörösfenyő teraszburkolatuk az érdeklődésnek köszönhetően ma már folyamatosan a termékkínálatukban sze -repel. A sikereken felbuzdulva további újdonságok bevezetését és kiállításokon való részvételt terveznek.
(P. L.)

 


Salix Lignum Kft. 2030 Érd, Külterület 098/10 hrsz.
Tel.: 20/945-8531. Tel./fax: 23/520-855.


 


Tetszett a cikk?