Woodfix multifunkcionális fastabilizátor

A Woodfix egy felszívódó favédő anyag, amely nem a felület bevonásával, izolálásával fejti ki hatását. Ez egy egyedülálló termék, mely rendkívül gyorsan beivódik a fa teljes rostszerkezetébe az évgyűrűk korai pásztáján keresztül, és onnan hatol be a faanyagon belül a kései pásztába és annak környékére. Kezelés után a fa nem fog megdagadni vagy zsugorodni és 100%-osan méretstabillá válik. A Woodfix egy oldószer alapú fakezelő, amely eltávolítja a vizet a fából, összetétele vöröscédrus olaj és szabadalmaztatott szilikonalapú hatóanyag keveréke, fehér ásványi olaj oldatban. A szilikon összetevő megköti a vizet, az ásványi olaj szállítja a hatóanyagot mélyen a fa rost-és sejtszerkezetébe. A kezelés után és a belső katalitikus konverzió bekövetkeztével a kezelt fa felveszi a „megkövesedett fa" korai tulajdonságait. „A nedvesség hiánya a későbbi problémák hiánya" és a kezelés időpontjától számítva nem lesz nedvesség a fa sejtjeiben, következésképpen semmilyen rovar vagy fakorhadást okozó tényező nem lesz hatással a faanyagra. A Woodfix egy teljesen áttetsző folyadék, mely hasonlít a vízre és körülbelül ugyanolyan viszkozitású. Nem mérgező anyag, használható más kémiailag kezelt felület bevonására és kezelésére is.

Előnyök:

  • Egyszeri kezelés a tartós famegóváshoz
  • Használható a szerkezet összeszerelése előtt vagy után
  • Nedves vagy nyers fán is alkalmazható, kiszárítja az anyagot
  • Megakadályozza a víz és rovarok bejutását, a fa korhadását (szuvasodását)
  • A repedések kialakulását meggátolja
  • Megállítja a fa térfogatnövekedését és térfogatcsökkenését
  • Biztonságos gyermekekre és háziállatokra nézve
  • A kezelt fát lehet színezni vagy festeni
  • A meglévő faszerkezetekben elszigeteli a mérgező anyagokat
  • Kül- és beltéren egyaránt alkalmazható


Hol és mire használható?

Kül-és beltéri használatra egyaránt javasolt, például bútorok, kerítések, stégek, oszlopok, karámok, padlók, szerkezeti elemek stb. kezelésére. Stabilizálja a fát, és rendkívül hosszú védettséget biztosít vetemedés, nedvesség, méretváltozás ellen, ellenállóvá teszi fakárosító behatásokkal szemben.

A kezelt faanyag vízfelvétele

A fában lévő nedvesség kötött és szabad víz formájában van jelen. A száraz faanyag vízfelvételkor a kötött víz igényét elégíti ki. Ennek következtében a fa megdagad. A száradás során az alakváltozás akkor indul meg, amikor a kötött víz kezd eltávozni a fából. A szabad víz jelenléte nem okoz méretváltozást a fánál.
A Woodfix a kezelést követő 72 órán belül kb. 80%-át eltávolítja a fában lévő víznek; megköti vagy elpárologtatja a felesleget. Kb. 30 napon belül teljesen kiszárítja a fát, a szabad víz távozik, a sejtekben lévő kötött víz pedig a Wood-fixszel reakcióba lépve átalakul egy zselészerű anyaggá, ami teljesen kitölti a fa sejtjeit. Ha a kezelt fa később nedves, párás környezetbe kerül, akkor csak a szabad vizet veszi fel, és rövid időn belül le is adja azt, ha szárazabb környezetbe kerül. Mivel kötött vízfelvétel nincs, alakváltozás sem lép fel. Kiadósság: 6-12/ liter/m3 Fagyveszélytől mentes helyen korlátlan ideig eltartható.

* Dr. Ben Oldag, Wood Scientist, KES Technology Publication 2005

Magyarország területére és a környező országokba viszonteladókat keresünk.


A Woodfix favédő szerek kizárólagos forgalmazója:
1044 Budapest, Megyeri út 51.
Tel.: 1/230-5005.
www.naturpower.hu


Tetszett a cikk?