Fa alapanyag eredetigazolása

Az erdőgazdálkodás romboló irányzatának visszaszorítására jött létre a Forest Stewardship Councilt (FSC), amely szabványokat bocsát ki, hogy az önként jelentkező gazdaságok igazolni tudják, hogy környezettudatos módon végzik fakitermeléssel és fafeldolgozással kapcsolatos tevékenységeiket.
Az FSC tanúsítvány megszerzéséhez rengeteg előírásnak kell megfelelni, amelyek főként a legális fakitermeléssel és a természethűséggel kapcsolatosak. Számos szabvány ad lehetőséget arra is, hogy a felhasználók nyomon követhessék a faanyag eredetét és logisztikáját is.
A szállítókra vonatkozóan is léteznek szabványok. Az FSC tanúsítvány megszerzésére például csak akkor van mód, ha a szállítói lánc betartja az úgynevezett CoC (Chain of Custody) szabványt.
Az idő múlásával egyre több felhasználó cég, kereskedő cég és áruházlánc követeli meg az FSC szabvány szerint tanúsított termékeket, így egy kitermeléssel foglalkozó vállalkozásnak nem árt minél előbb beszerezni a tanúsítványt, így versenyképes maradhat akár a külföldi vetélytársakkal szemben is.
Magyarországon az SGS Hungária Kft rendelkezik az FSC felhatalmazásával, hogy a kért tanúsítványokat kiadhassa, így azoknak a cégeknek, akik szeretnének megfelelni ennek a környezettudatos termelési elvnek az SGS-el kell felvenni a kapcsolatot.

További információ a Gazdasági Tükör Magazinban, http://www.gtm.hu/cikk.php?cikk_id=1396   


Tetszett a cikk?