A fő cél: versenyképesség

Európa fő nyír rétegelt lemez előállítója ma is Oroszország

Elmondta, hogy a Pannon Falap-Lemez Kft. árbevételének jelentős része partnerein, viszonteladóin keresztül realizálódik, fontos célterület még az építőipar, járműgyártás és a csomagolás. Mayer úr szerint a hazai építőipar nagyon nehéz helyzetben van, meglátása szerint a visszaesés 70% körüli, amit ők főképp a zsalulemezek forgalmazásának alakulásában érzékelnek. A termékenkénti értékesítést tekintve továbbra is a rétegelt (natúr és csúszásmentesített) lemezek adják a forgalom gerincét, amit a mennyiséget tekintve a zsalulemezek, OSB-lapok és a színfurnéros lapok követnek.
A rétegelt lemezek forgalmán belül a nyír rétegelt lemezek dominálnak, emellett a fenyő és a bükk rétegelt lemez rúg még labdába.
Érdekes elemzés és előrejelzés hangzott el Biatorbágyon a nyír rétegelt lemezek árdinamikájából kiindulva a közeljövő piaci folyamatait tekintve.

A nyír rétegelt lemez piaci árváltozása 2007. év közepétől napjainkig: mint látható, a válság hatására az árak 2009 közepére megfeleződtek, de azóta egy tartós és folyamatos emelkedő trend rajzolódik ki.

Mint a mellékelt grafikonokból is látszik, a 2007. évi viszonylag közel 600 eurós köbméterenkénti nyírlemez árak 2009 nyarára a 300 eurós szint alá is benéztek. A 300 eurós értékesítési árakat nem „bírva” számos kapacitás áll le, szüntette be tevékenységét és ezzel együtt a világ rétegeltlemez-termelése is visszaesett.
Az árak azonban az utóbbi időben stabilizálódtak. A piaci árak és feltételek további alakulása rendkívül hektikus képet mutathat, mely során sajnálatos az a tény, hogy ez a folyamat akár a magyar építési piac további gyengélkedése mellett is lezajlik, így egy gyenge piacon minimális forgalom mellett áremelésre kényszerülhetnek a kereskedők, forgalmazók.
Az idei év céljai között Mayer úr a Pannon Falap-Lemez Kft. esetében egy fő célt jelölt meg: megőrizni saját és biztosítani a partnerek versenyképességének fenntartását a piacon. E cél eléréséhez nemcsak új termékkel jelentkezik idén a cég a piacon, nemcsak erősebb piaci jelenlétre törekszik, de folyamatosan dolgozik a faalapú építkezés elterjesztésén, új igények megfogalmazásán és közvetítésén.

A raktár jelenleg is kellően feltöltve, versenyképes minőséggel és árakkal várja a vevőket, partnereket

Új termék a cég kínálatában az AirMaxx forgácslapok családja, erről szintén részletes előadást hallhattak a jelenlévők.

Faforgács és polisztirol golyók =
Air- Maxx alacsony sűrűségű forgácslap

Az AirMaxx egy 400–450 kg/m3 sűrűségű forgácslap, ahol a lap középső rétege forgács és polisztirol golyócskák keveréke, míg a fedőrétegek finomra aprított faforgácsból épülnek fel.
A lapok fő előnye az alacsony súlyukban keresendő, mind az anyag szállításakor, mind a késztermékek mozgatásakor kevesebb energiára van szükség, amellett, hogy a lapok akár 50 mm-es vastagságuknak köszönhetően karakteresen masszív benyomást keltenek. A lapok megmunkálása nem igényel különösebb ismeretet, a faiparban használatos technológiákkal könnyedén megmunkálhatóak.
A szakmai nap utolsó szakmai előadásán a jelenlévők a Binderholz GmbH rétegelt ragasztott fatartóival, a hossztoldott gerendáival, táblásított termékeivel, a termékek gyártástechnológiájával és felhasználási lehetőségeivel ismerkedhettek meg.

(Hőbör)


Tetszett a cikk?