Egzóta fa alapanyagok: Nyatoh

A kereskedelmileg legfontosabb fajok a p. maingayi, p. rostratum, p. xanthochymum és a payena maingayii. A palaquiumfajok esetében még különbséget kell tenni a tisztán nyatoh fák és a bitisfák között, melyek nehezebbek, és nem ezen a néven forgalmazzák, bár Sabahon és Sarawakon nyatoh batunak nevezik.
További helyi elnevezések: thaiföldi chic non és tabun dam, Burmában bitis (p.stellatum), Vietnamban chay stb. Miután csak Malajziában 13 változatot tartanak nyilván, a helyi elnevezések skálája még sokkal terjedelmesebb. A p. hexandrum, p. maingayi, p. microphyllum és a p. luziniense fajok csak a Fülöp-szigeteken találhatók meg, ezeket nato, ritkábban balam néven forgalmazzák. Sajnos gyakran összetévesztik a lauan/ meranti/seraya csoporttal.

Előfordulás


A palaquium nemzetség Délkelet-Ázsiában, főként az indo-maláj térségben, Indiától a Fülöp-szigetekig széles körűen elterjedt, néhány szigetcsoporton (Pl. Salamon-szigetek, Nyugat-Szamoa stb.) is előfordul. Legnagyobb termőterületeit ez ideig Szumátráról jelentették, de pontos állományfelmérés mindeddig nem történt. Nyugat-Iriánon pl. 1% állománysűrűséget állapítottak meg, amely 1 fa/2 ha-nak felel meg. A fa főként a parti övezetekben, ill. sík vidékeken terem, 1200 m magasságig. Az alacsonyabb fekvésű, tőzeges, lombhullató erdőket kedveli Észak-Borneón.

Fa(növény)leírás


Ez az esőben zöld, szárazon kopár fa 23–36 m magasságúra nő, vagyis közepes Egyenes törzse mintegy 20 m magasságig ágmentes, mellmagasságban a törzsátmérő 60–100 cm. A sima, szürkésbarna kéreg latextartalmú. Középmagas gyökérfői vannak.

Fa(anyag)leírás

A szijács szürke/rózsaszín sárgásszürke színezetű, átlagos vastagsága 5–10 cm között váltakozik, így hántolásnál mintegy 50% szijácsfurnérral lehet számolni. A rózsaszín-barna geszt jól elkülönül, és később vörösbarnára, ill. ibolyabarnára sötétedik be, gyakran sávozott erezettség is előfordul. A sabah fafajoknak gyakran színes a struktúrája. A közepes nagyságú tracheák előfordulási sűrűsége változó, jellemzően radiális csoportokba (2–8) vannak rendeződve. A tracheák tömörek (fásak) és hosszanti metszetben jól kivehető, némileg sötétebb tartalmú pórusbarázdákat jelenítenek meg.
A raktározó sejtek többnyire apotracheális, keskeny, szoros szalagokba vannak rendeződve, tangenciális metszetben sötét, élesen recézett erezetet képeznek. A nagyon finom, 0,05 mm-t sem elérő bélsugarak csak lupéval láthatók. Az évgyűrűk az eltérő pórusnagyság és szalagtömörség által különülnek el.
Friss állapotban kellemetlen, savanyú/ kesernyés szaga van a fának.
A nyatoh közepesen nehéz fa, légszáraz sűrűsége 580 és 720 kg/m3 között mozog (átlag 670 kg/m3), zsugorodása – frissről légszárazra – közepes (sugárirányban 2,5%, húrirányban 4,5%). A nehezebb bitisfajok légszáraz sűrűsége 890–1050 kg/m3.

Feldolgozás és felhasználás

A többnyire egyenes rostú, közepesen finom fa némiképp hasonlít a vörös merantira és a guarea/bosse-ra. Összességében hibamentes fa, a szijácsa – ha a rönkök hosszabb ideig fekszenek az erdőben – hajlamos a féregfertőződésre (lyctida, bostrichida).
Megmunkálása nem okoz alapvető nehézségeket, a szerszámok tartóssága a szilíciumzárványok előfordulásától függ. Egyes fajok, mint pl. a palaquium rostratum, mely mindig szilíciummentes, könnyen fűrészelhetők, ezzel szemben a palaquium maingayi viszonylag nehezen fűrészelhető. Szegelésnél hajlamos a repedésre. Radiális felületen a rostok hajlamosak néha a kiszakadásra, de általában sima felületet ad. Technológiailag messzemenően a könnyebb makoréhoz hasonlítható. A fűrészáru elég lassan, de jól szárad, zsugorodása a könnyű vörös merantiéhoz hasonlítható. A hántolt furnér is gyorsan, repedés és vetemedés nélkül szárad. Jól enyvezhető.
A nyatoh a trópusokon nem bizonyult tartós és időjárásálló fának, impregnálni is nehéz. Könnyebb fajai jól használhatók bútorfának, belső berendezésekhez, rétegelt lemezt is sikeresen gyártottak belőle.

Export- és importgazdaság

Exportja mindeddig csekély és rendszertelen. Elsősorban angol importőrök vásárolják 75 mm/30 cm/4,5 m méretű fűrészáruként. A rönkfaimportot illetően nincs még kielégítő tapasztalat, a rönkök a végeknél gyorsan behasadnak.

Zoltán György


Zol-Gém Kft.
Forrás: Klaus-Günther Dahms: Afrikanische Exporthölzer


Tetszett a cikk?