EGGER: termékfejlesztés, szolgáltatások és környezetvédelem

A „könyvtár” nemcsak találkozóhely volt, hanem az összes Egger termék áttekintésére is lehetőséget adott

A hatnapos vásár alatt az Egger 450 négyzetméteres standjára a legtöbb látogató Németországból, Ausztriából, Olaszországból és Kelet-Európából érkezett, de jöttek érdeklődők a tengerentúlról is. A BAU 2011 kiváló alkalom volt az Egger számára, hogy megmutassa szerteágazó kínálatát, valamint azt, hogy egy kívülbelül modern, innovatív és piacorientált vállalat.
Új romániai irodaépületét – mely saját termékeiből épült fel – a kiállítás helyszínén modellezve, az Egger élethű környezetben mutatta be teljes termékkínálatát. A berendezett irodai, nappali, hotel, konyha és üzlethelyiségekben a dekorációs és építészeti megoldások újfajta megjelenítése a vásár egyik legfőbb látványosságává vált. A hatalmas könyvtár nemcsak kiváló találkozóhely volt, hanem az összes Egger termék jól áttekinthető bemutatóhelyeként funkcionált.

Laneo – új kategória a padlók között

Az új Lanco laminált padló borította a kiállítási standot

Az új Laneo padlóburkolat első bemutatkozása a BAU kiállításon történt. A HDF-lemez és a nagy sűrűségű parafaréteg kombinációjából álló padlóval egy teljesen új terméket hozott létre a cég. Innovatív összetételének köszönhetően a nyolcféle faerezetű dekorral választható Laneo meleg, lágy és csendes, ugyanakkor megtartotta a klasszikus laminált padlók teherbírását.

Új mintabolt iPad-elérhetőséggel

Az Egger digitális fejlesztései közül a már jól ismert Virtuális Design Stúdió mellett az új iPad-alkalmazást övezte a legnagyobb érdeklődés. Négy iPad állt a vásárlók rendelkezésére a vásár ideje alatt, hogy a padlódekorok között böngészhessenek, illetve ingyenes mintákat rendeljenek.
Az új mintabolt elérhető az interneten a www.egger.com/mustershop oldalon, ahol a teljes termékpaletta megtekinthető, illetve részletes információk találhatók a termékekről.

Aranyfokozatú épületminősítés és környezeti terméknyilatkozat

Az innovatív Egger Laneo padlóburkolat teljesen új fejlesztés: HDF-lemez és parafaréteg kombinációjából áll

Két különleges eseményre is sor került a vásár ideje alatt: az Egger itt vette át a DGNB épületminősítési rendszer aranyfokozatát, és az első – ISO 14025 szabványnak megfelelő –, faanyagokra vonatkozó európai környezeti terméknyilatkozatot (EPD).
A DGNB-minősítés elnyerésével bebizonyosodott, hogy az új Egger-alapanyagok felhasználásával Romániában épült adminisztrációs épület független szakértők szerint is megfelel a magas fenntarthatóságú kategória követelményeinek.
A fenntarthatóság és a környezet fontosságát az Egger számára jól illusztrálja immár kilencedik – ez alkalommal a tömörfa félkésztermékekre vonatkozó – környezetbarát terméknyilatkozata (EPD). Az Egger a faalapú alapanyaggyártók közül elsőként vette be cégfilozófiájába a fenntarthatóságot. Az EPD lényege egy széles körű környezeti értékelés a termék egész életciklusára vonatkozóan. Az EPD kötelező információkat nyújt a faanyagok hőszigetelési, akusztikai, tűzállósági és kibocsátási tulajdonságairól, információkat ad továbbá építési termékként való felhasználásukhoz.

Az „Eurolight” könnyített Egger-dekorlapok
a kiállításon

Az Egger jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ne csak a termékek, hanem a belőlük készült épületek is fenntarthatóak és környezetbarátok legyenek. A már meglévő EPD-k például nagymértékben leegyszerűsítették a romániai irodaház minősítési folyamatát. Az Egger a termékfejlesztéseihez kapcsolódó különböző szakterületeken folyamatos kutatásokat végez, jelenleg a tűzvédelem problémája van a középpontban. Ezért is rendeztek a müncheni vásáron előadást tűzvédelmi szakember segítségével, aki azon felül, hogy ismertette az anyagok tűzre való várható reakcióját, számos gyakorlati példával is szolgált. Meggyőzően bizonyította, utalva a speciális faalapú anyagokra, mint amilyen például az Egger Flamex, hogy „A hatékony tűzvédelem faalapú anyagokkal sem ellentmondás.”

Az Egger irodaháza Radautiban (Románia)

Az új irodaházat 5 hónap alatt építette fel az Egger romániai forgácslapgyára mellett, ahol már egy OSB-üzem is épülőben van. Egy új, moduláris felépítésű, favázas szerkezetet fejlesztettek ki, amelyet az Egger saját termékeiből állítanak elő. Az új konstrukció a jövőben a vállalatcsoport többi épületeihez is modellként fog szolgálni.

Az új irodaház az első többszintes faszerkezetű épület Romániában

Az épület – amelyben 170 alkalmazott dolgozik – messzemenőkig megfelel a funkcionális, esztétikai és környezetvédelmi követelményeknek. Ezen túlmenően kiemelten fontos szempont volt egy olyan mintaépület létrehozása, amely megfelelően képes bemutatni a cég széles termékkínálatát és alkalmazási lehetőségeit.
Moduláris felépítésének köszönhetően az építészeti koncepció rugalmas, és jól alkalmazható más helyszínen, más igények esetén is. Így alkalmas rá, hogy az Egger jövőbeni irodaépületeinek modelljeként meghatározza a cég építészeti irányvonalát.
Az épület méretei és beosztása az Egger legnagyobb méretű (11,50x2,8 m) OSBlapjaihoz igazodik – mind a vízszintes födémelemek, mind a függőleges falpanelek esetében.

Az EGGER Magyarországon
„Termékpalettájának és átgondolt üzletpolitikájának köszönhetően az EGGER Magyarországon a válságot követő időszakban is stabil növekedést könyvelhet el. Az EGGER innovatív termékeket és a kombinációs lehetőségek széles skáláját kínálja az igényes belsőépítészetet kedvelők számára. Cégünk termékei immár az ország valamennyi pontján elérhetőek szakkereskedéseinken keresztül, ahol felkészült kereskedőink egységes arculatú EGGER bemutatótermekkel állnak tervező és feldolgozó partnereink, de akár az érdeklődő lakossági vásárlók rendelkezésére is.
Az EGGER 2011-ben is számos újdonságot mutat be, mely immár nem csupán termékválasztékunkat érinti, új eszközökkel és szemléletmóddal inspiráljuk a nagyközönséget“ – foglalja össze röviden az EGGER magyarországi terveit Képes Olivér, az EGGER Magyarország Kereskedelmi Igazgatója.
www.egger.com

A háromemeletes épület új konstrukciójú favázas szerkezettel épült, amely biztosítja a szükséges stabilitást. A vázelemek fa fűrészáruból készültek, amit kétoldalt formaldehidmentes OSBlapokkal burkoltak. Az Egger új irodaháza egyébként egyedülálló Romániában, mivel ez az első többszintes favázas épület az országban.
Annak érdekében, hogy optimális munkakörülményeket biztosítsanak a dolgozók számára, az Egger saját irodabútorokat fejlesztett ki és gyártott a berendezés céljára. A bútorrendszer minden irodai szituációra megfelelően alkalmazható, és ugyanúgy kielégíti a funkcionális, mint az esztétikai szempontokat. Ráadásul minden Egger alapanyagtípus – a laminált forgácslaptól kezdve az MDF-lemezeken át az Eurolight könnyített bútorlapokig, a megfelelő színekben és dekorokkal – felhasználásra került az iroda belső tereiben. Továbbá figyelemmel voltak az akusztikai szempontokra is, ennek érdekében ProAcoustic lapokat használtak a bútorok és a beépített szekrények elkészítéséhez.
Az alacsony energiafogyasztás érdekében az épületben passzívház-megoldásokat alkalmaztak, sőt különösen környezetbarát megoldásként a fűtés is ingyen van, a szükséges hőt az üzem termelési veszteséghője szolgáltatja.

G. K.


Épületminősítési rendszerek

Annak deklarálására, hogy mennyire környezetbarát egy épület, különféle minősítési rendszerek szolgálnak. Nálunk is ismert az amerikai LEED, de találkozhatunk a BREEAM, a DGNB vagy a Green Building Programme kifejezésekkel is. És hogy mit takarnak mindezek?

Az amerikai LEED minősítési rendszer
A U. S. Green Building Council (Egyesült Államokbeli szervezet a fenntartható építésért) által kidolgozott rendszer 1998 óta van használatban, és négy kategóriát állít fel: a Certified, Silver, Gold és Platinum (Minősített, Ezüst, Arany és Platina fokozatú) minősítést. A minősítés alkalmazható új épületekre és felújításokra is, továbbá külön rendszert dolgoztak ki iskolák és kereskedelmi létesítmények, illetve már meglévő létesítmények értékelésére. Az értékelés nyolc területet emel ki: elhelyezkedés, helyszínválasztás, vízhasználat, energiafelhasználás, anyaghasználat, a belső környezet minősége, innováció és tervezési folyamat, és regionális szempontok. A minősítéshez először regisztrálni kell a projektet, majd elektronikus úton feltölteni a kitöltött dokumentumokat a megfelelő honlapra. A minősítési folyamatban részt vehet a LEED által minősített szakember is, ugyanakkor ez utóbbi nem kötelező. A rendszer hátránya, hogy az értékelés során amerikai szabványok követelményszintjét kell teljesíteni, amelyek kiváltása nemzeti szabványokkal bonyolult eljárás.

A brit BREEAM
A legelsőként kifejlesztett épületminősítési rendszert 1990-ben Nagy-Britanniában hozták létre, nem lakóházként használt épületek értékelésére. Nemzetközileg használható változatai 2008-ban jelentek meg, amelyeket egy év tesztelés után, 2010. január 1-től lehet kereskedelmi, iroda és ipari létesítmények értékelésére használni, de minősíteni lehet külön az épület szerkezetét is. A minősítést csak az anyaszervezet, a BRE által tanúsított minősítők végezhetik el. Az említett kategóriákba nem besorolható épületeknél a BREEAM International Bespoke rendszer alkalmazható. A BREEAM az EU országaiban jól használható, mert nagyrészt uniós szabványokon alapul, de nemzetközi szabványok is alkalmazhatók, amennyiben azok követelményei legalább egyenértékűek az uniós szabványokéival.

A német DGNB
A meglehetősen fiatal rendszert 2009-ben indították el, hatéves fejlesztőmunka után. Szintén alkalmazható új építésű és meglévő épületekre. A minősítésnek három kategóriája van: bronz, ezüst és arany, és annak elnyeréséhez a következő területeket vizsgálják: ökológia, gazdaságosság, szociális-kulturális vonatkozások, funkció, technológia, folyamatok és elhelyezkedés.

Terméknyilatkozatok – EPD
A fogyasztási szokások fenntarthatóvá tételének egyik legfontosabb módja a fogyasztók (vásárlók) környezeti tudatosságának növelése, melynek egyik leggyakrabban alkalmazott eszköze a környezeti címkézés. Ezek a nemzeti vagy akár nemzetközi tanúsítványok az adott termék vagy szolgáltatás előnyös környezeti tulajdonságaira hívják fel a vásárlók figyelmét. Hasonló céllal és módon működnek a környezeti terméknyilatkozatok is, ezek célközönsége inkább a vállalati szféra beszerzési osztályai. A környezeti terméknyilatkozatok (environmental product declaration, EPD) legfőbb célja a termékek és szolgáltatások környezeti teljesítményével kapcsolatos minősített, összehasonlítható és számszerűsített információk nyújtása azok teljes életciklusára vonatkozóan. Az EPD így az életciklus-elemzési eredmények kommunikálásának egyik módja, a nyilatkozatok információtartalmuk révén lehetővé teszik a termékek és szolgáltatások környezeti szempontú összehasonlítását. A környezeti terméknyilatkozatok végső célja tehát a megfelelő környezeti információk szolgáltatása révén a környezeti szempontból kisebb terhet jelentő termékek és szolgáltatások keresletének és kínálatának ösztönzése.


Tetszett a cikk?