A különleges fa titka

Új-Zélandon az északi sziget, északi részén lévő mocsaras terület megbolygatása alkalmával felfedezték, hogy a mocsár mélyén hatalmas fák fekszenek. Elhatározták, hogy ezeket kiemelik a mocsárból. A kiemelés utáni vizsgálatok megállapították, hogy a ledőlt fák kauri fenyők, amelyek nem egyidőben, 60 000–36 000 éves időszak között kerültek a mocsárba. A kiemelés során megfigyelték, hogy az említett fák ágai és levelei épek, zöldek voltak. Azonban a kiemelés után, azonnal elszáradtak. A kauri fenyőfa (Agathis australis) megtalálható még Ausztráliában, a Fidzsi-szigeteken, a Fülöp-szigeteken, Borneón, Malajziában, Új-Guineán és Új- Kaledóniában is. A kauri fenyőfák közül jelenleg, a Kingdom Nemzeti Park területén található a legnagyobb, amelyet védett fának minősítettek.
Méretei lenyűgözőek, teljes magassága: 45 méter, a korona nélküli törzsének 24 méter a magassága és az alsó kerülete 18 méter, amely igen keveset csökken a törzs teljes magasságában. A mocsárból kiemelt kauri fenyők olyan jó állapotban vannak, hogy a fa anyagát fel tudják használni. A hosszú időszak alatt, amíg a fák víz alatt voltak, sajnos a lignintartalmuk kilúgozódott, de ezen is tudtak segíteni. Az Új-zélandi Faipari Kutatóintézet segítségével kidolgoztak egy eljárást, amellyel a lignintartalmat egy speciális műgyantával pótolni tudták. Így már teljes mértékben alkalmassá tették a régmúlt időktől a mocsárban nyugvó kauri fenyőket értékes bútorok készítésére.
Számomra azért is érdekes ez a történet, mert miután értesültem erről a hihetetlen esetről, elhatároztam, hogy kiderítek minél többet a történtekről. Részben sikerült is, azonban kauri fenyőfát nem láttam élőben, csak fotón. Nagy örömömre szolgált, hogy egy volt tanítványom elmondta, hogy Új-Zélandra készül. Elmeséltem a történetet neki, és kértem tőle, hogy ha tud, hozzon számomra kauri fenyő darabkát. De nem is gondoltam, hogy eredetivel lep majd meg. Egy évig volt Új-Zélandon, de közben karácsonyra küldött nekem egy vonalzót, amelyen az Új-Zélandon honos fákból egy pár minta található, közöttük a kauri fenyőé is. A nyári hazaérkezése alkalmával eljött és egy csomagot adott át. Bontás után, nagy meglepetésemre egy az eredeti, mocsárból származó, kauri fenyő szeletet találtam, melyen az alábbi felirat olvasható, a Kingdom Nemzeti Park pecsétjén:





 
A famintához tartozik egy tanúsítvány, amely szerint a kapott faanyag a szénizotóp-vizsgálat alapján 45 000 éves, és ebből a mintából mindössze 20 darabot bocsátottak ki. Nagyon büszke vagyok, hogy a leletanyagból birtokomban lehet egy ilyen minta. És hogy ne csak én tudjak erről a hihetetlen történetről, ezért szerettem volna megosztani az újság olvasóival az élményemet.

Túri Kis József
faipari szakoktató


jozsef.turikis@gmail.com


Tetszett a cikk?