Könnyített bútorlapok

DENDROLIGHT

Tömörfából, luc- és erdeifenyőből, illetve nyárfából gyártott könnyített, középrétegű bútorlap MDF- vagy rétegelt lemez borítással. Gyártástechnológiája viszonylag egyszerű, a gyalult fűrészárut két oldalról felváltva sűrűn befűrészelik, majd az így profilozott darabokat szélességi toldással táblásítják és tömbösítik, utóbbi esetben a terítéket rétegenként felváltva jobbra, illetve balra 45°-kal elforgatják. Az 1350 mm széles, 1000–3000 mm hosszú és 560–600 mm vastag tömböket újra fölszeletelik a bútorlapok középrétegének vastagsága szerint (14–150 mm), ami után a lapokat általában 4 mm vastag falemezekkel borítják. Az így elkészített középréteg sűrűsége az alkalmazott fafaj sűrűségéhez képest 40%-kal csökken, a zsugorodás-dagadás mértéke 0,5% körüli értéket mutat, az árkolásoknak köszönhetően a belső feszültségek jelentősen lecsökkennek.

A Dendrolight, Eurolight és OSB-lapok fizikai mechanikai tulajdonságai

 

A ragasztáshoz D3 vagy D4 vízállóságú diszperziós (PVAC) vagy kopolimer diszperziós (EPI) ragasztót alkalmaznak, a száraz fatömeghez viszonyított 3–5%-os mennyiségben. A lap előnyei közé az alacsony sűrűség (HDF-lemezzel borítva is csupán 360–470 kg/m3), a nagy stabilitás, magas felületi minőség, síklapúság, kedvező mechanikai tulajdonságok tartoznak. A Dendrolight lapok legfőbb tulajdonságait az 1. táblázat tartalmazza, egyben összehasonlítja az Eurolight és OSB-lapok hasonló tulajdonságaival. A lapok további előnye a könnyű mechanikai megmunkálás, furnérozás vagy laminálás, amelyek hagyományos szerszámokkal végezhetők, csupán az alacsonyabb présnyomás beállítását (4 kg/cm2) kell szem előtt tartani. A Dendrolight lapok alkalmazását elsősorban belsőépítészeti termékek gyártásához, bútorokhoz, polcrendszerekhez javasolják, de felhasználható szerkezeti elemként, ajtók betétanyagaként is.

Dendrolight bútorlap

THERMHEX

A természeti erőforrások felhasználásának csökkentését szem előtt tartva, az EconCore különböző méhsejtrács középréteggel ellátott szendvicsszerkezeteket fejlesztett ki, amelyekben a méhsejtrácsot szabadalmaztatott technológiával (ThermHex) állítják elő. A kidolgozott eljárás különböző típusú sík polimer fóliából (polipropilén, polietilén, poliamid, polikarbonát stb.) először trapéz alakúra hajtogatott felületet képez egy bordázott henger segítségével, majd azt – föntről és lentről bevágva – hatszög alakú méhsejtráccsá forgatja össze. A technológia folyamatos és hatékony gyártást eredményez, illetve kiegészíthető az elkészült sejtszerkezet felületi borításával mindkét oldalon. Általában az első bevonat a középréteg anyagával megegyező anyagból készül, majd arra keményfarost lemezt, MDF-et vagy rétegelt lemez réteget ragasztanak. A lapokat három, 18, 21, 25 mm vastagságban gyártják, a táblaméret 1220x2440 mm.

Általában 2–3 mm vastag MDF, HDF vagy rétegelt lemezzel borítják, ha az alkalmazott rétegelt lemez víz- és főzésálló, akkor a késztermék nedvességgel szembeni ellenállása igen kedvező lesz, akár konyha- és fürdőszobabútorok előállítására is alkalmassá válik. A szendvicslapok további előnyei közé sorolható még az alacsony tömeg, a nagy merevség (a 3 mm vastag HDF-el borított, 21 mm vastag ThermHex lapok merevsége megegyezik a 18 mm vastag MDF-lapok merevségével), a jó hőszigetelő képesség, magas minőségű felületkiképzés. Ha a lapok vastagságát 21 mm-ről 25 mm-re növeljük, a merevség 40%-kal növekedik mind a HDF-el, mind a rétegelt lemezzel borított lapok esetében. A polipropilénből készült méhsejtrács nyomószilárdsága eléri az 1,2 MPa-t, a nyomórugalmassági modulus a 40 MPa-t, a nyírószilárdság a 0,5 MPa-t A különböző műanyagok mellett az EconCore jelenleg politejsavból is gyárt méhsejtrácsot, ami a készterméket teljesen lebomlóvá teszi, sőt a mechanikai tulajdonságok fokozása érdekében a fedőfóliába lenrostokat is kevernek. A végeredmény egy 100%-ban lebomló, természetes és megújítható alapanyagokból készült szendvicslap, kitűnő mechanikai tulajdonságokkal.

ThermHex szendvicslap HDF-borítással

SINGCORE

A SingCore lapok az egyik legegyszerűbb technológiával készített szendvicsszerkezetek: az expandált polisztirol lapok közé rétegelt lemezt ragasztanak, majd az így előálló tömböt újra felszeletelik, és a szeletek közé újabb rétegelt lemez lapokat ragasztanak. A második tömb kívánt vastagságra történő szeletelése után szabályos, 50,8 mm élhosszúságú, négyzetrács erősítésű maganyagot kapunk, amelyet fa- vagy akár fémlemezekkel is boríthatunk. A készterméket a bútoriparban lapanyagként, további tömörfa erősítésekkel belső ajtók gyártásához, illetve az építőiparban szerkezeti elemként is alkalmazhatják. Tartóként vagy falpanelként alkalmazva, a négyzetrács erősítésnek köszönhetően a közönséges szerkezeti szigetelő pane- leknél (SIP) tízszer erősebb nyomószilárdsággal rendelkezik (4 N/mm2), és torziós merevsége is kiváló. A kedvező hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkező lapok víz- és tűzálló változatban is kaphatók.

SingCore szendvicslap felépítése

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A /2-11/ 1-2012- 0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Dr. Dénes Levente 


Tetszett a cikk?