Könnyített bútorlapok II.

ECOR® KÖRNYEZETBARÁT SZERKEZETI LAPOK (ENVIRONMENTAL STRUCTURAL PANEL – ESP)

A két, saját fejlesztésű laptípus kombinálásából előállított szendvicslapot az amerikai Erdészeti Termékek Laboratóriumának (Forest Products Laboratory, Madison, Wisconsin USA) kutatói fejlesztették ki és szabadalmaztatták. A védett termékek hasznosítására és értékesítésére, illetve hasonló fenntartható anyagok, termékek kifejlesztése és előállítása céljából önálló céget alapítottak, NET (Nobile Environmental Technologies) Inc. névvel. Nemcsak az újonnan kifejlesztett termékeket, hanem az előállítási technológiát is levédték. Az ECOR-technológia lényege az újrahasznosítható cellulózrostok háromdimenziós formára préselése és abból nagy teljesítményű laptermékek előállítása. Az így elkészített lapok számos területen alkalmazhatók, például kiállítási standokhoz, bemutató táblákhoz, bútoripari termékekhez, játékokhoz, épületszerkezeti elemekhez, szállítási eszközökhöz.

 WavCOR lap alakja (www.ecorusa.com

A technológia a korábban papír vagy hullámpapír gyártásánál alkalmazott nedves eljáráshoz hasonló, a nedves rostpépet egyenletes vastagságú könnyű és erős, sík vagy hullám alakúra formálják, majd a rostmátrixból a nedvességet először szívással, majd hőpréseléssel eltávolítják. Az ilyen eljárással előállított termékekben a rostok közötti adhézió, a lapok szilárdsága, az egyes tulajdonságok egyenletessége megegyezik a száraz eljárással előállított termékek hasonló tulajdonságaival, vagy annál még kedvezőbb is lehet. A gyártás során semmilyen mérgező adalékot nem alkalmaznak. Felhasználható alapanyagok: újrahasznosított hullámpapír, fenyő és más fafajok termo-mechanikai úton előállított rostjai, újságpapír, szarvasmarhák által feldolgozott rost (mosott trágya), illetve egyéb mezőgazdasági rostok. Az eljárás másik nagy előnye, hogy sem a termék, sem a gyártási technológia nem bocsát ki illékony szerves anyagokat (VOC). A FlatCOR-nak nevezett síklapokat több vastagságban egy-, két- vagy háromrétegű lemezként gyártják, a hullám alakban préselt lapok a WavCOR nevet kapták (1. ábra), a belőlük összeforgatott méhsejtrács betéteket pedig HoneyCOR-nak (2. ábra) nevezik.

A HoneyCOR felépítése (www.ecorusa.com

Az utóbbi két terméket különböző magasságban állítják elő és FlatCOR lapokkal burkolhatják, mely esetben az elkészült szendvicslapokat 3D ESP néven hozzák forgalomba (3. ábra). A késztermék felhasználási területe az autóipartól a bútoriparig terjed, könnyedsége és viszonylag magas szilárdsága miatt előszeretettel alkalmazzák kiállítási standok, játékok, kínáló pultok (display), korpuszbútorok gyártásához, belsőépítészeti tervek kivitelezéséhez. A lapok a hagyományos megmunkálógépekkel és szerszámokkal feldolgozhatók, festhetők, laminálhatók, furnérozhatók. Az alap laptípusok kültéri alkalmazása nem javasolt, azonban nedvességgel szembeni ellenállásuk, tűzállóságuk adalékanyagokkal, bevonatokkal fokozható. Ragasztásuk a hagyományos diszperziós PVA ragasztóanyagokkal könnyen és gyorsan kivitelezhető, ezen kívül az alkatrészek illesztése szögezéssel, tűzéssel, szegecseléssel, csavarozással is megoldható. A nagyobb méretű szendvicslapoknál ajánlott a lapok éleinek megerősítése forgácslap vagy tömörfa kerettel.

A 3D ESP-lap felépítése (www.ecorusa.com

NIDASKIN® LAPOK

A nidaskin® lapok középrétege a nidaplast LLC. vállalat által gyártott nestaplast® polipropilén méhsejtrács, melyet ötféle laptípussal borítanak: közepes sűrűségű farostlemezzel (MDF 3 mm, 6 mm), HPL-, poliészter és alumíniumlappal, illetve HPL dekorlap és MDF kombinációjával. A 8 mm-es cellamérettel előállított középréteget 5–90 mm vastagságban állítják elő, és mindkét oldalán 50 μm polipropilén fóliával merevítik. A méhsejtrács nyomószilárdsága 1,2 MPa, rugalmassági modulusa 40 MPa, lapleemelő szilárdsága 0,6 MPa, nyírószilárdsága 0,4 MPa.

Nestaplast lap felépítése (www.nidaplast.com

A kész lapok a bútoripari technológiákkal megmunkálhatók, körfűrésszel vagy fűtött szerszámokkal vághatók. Lamináláskor tekintettel kell lenni arra, hogy a méhsejtrácsok 100 °C fölötti hőmérsékleten már lágyulnak, 140 °C fok körül olvadnak. Ragasztáshoz poliuretán, epoxy, vinil és poliészter alapú rendszerek használhatók, 400 g/ m2 javasolt felhordási mennyiségben, a préselési nyomást a 0,2–1 bar tartományban kell tartani.

A Kaurit Light lapok felépítése (www.dds-onine.de

KAURIT® LIGHT, A KÖNNYÍTETT FORGÁCSLAP

A Kaurit Light gyártástechnológiát a BASF német konszern fejlesztette ki a svájci Krono csoporttal közösen abból a célból, hogy a hagyományos forgácslapok tömegét jelentősen csökkentse, a lapok mechanikai tulajdonságainak számottevő degradációja nélkül. A szabadalmaztatott technológia a polimerek expanzióján alapul, vagyis a mikrokapszulák formájában előállított műanyag részecskék térfogata külső behatásra (legtöbbször hő) az eredeti méret többszörösére növekszik. A Kaurit Light esetében az expandálható polimerrészecskéket a forgácslapok középrétegével keverik (4. ábra), ami a késztermék tömegének 30%-os csökkenését eredményezi. Az expanzió a teríték hőpréselése során következik be, így egyfajta belső nyomást gyakorol a forgácsokra, elősegítve a tömörödést és a hézagkitöltést (5. ábra). A termék végső sűrűsége 450 kg/m3, szilárdsági értékei a normál forgácslap értékeivel megegyeznek. A lapokat elsősorban bútoripari felhasználásra fejlesztették, a szállítási és csomagolási költségek mérséklése céljából, de alkalmazásuk kiterjedhet a hagyományos forgácslapok felhasználási területeire is. A technológia egyik nagy előnye, hogy a lapok a korábbi gyártástechnológia változtatása nélkül gyárthatók. A többlet polimertartalom ellenére a lapok a szokásos módon újrafelhasználhatók, megsemmisíthetők. A forgácslapokkal szemben egyetlen hátránya, hogy csak 28 mm vastagság fölött gyártják.

Az expandált polimer hézagkitöltése a Kaurit Light lapokban (www. kauritlight.com

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2- 11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Dr. Dénes Levente


Tetszett a cikk?