Digitális nyomtatás a faiparban

Egyedi megrendelésre, bármilyen mintázat vagy egyénileg hozott kép rányomtatható a választékban szereplő hordozókra. Már meglévő minták is digitalizálhatók és így reprodukálhatók, de kisméretű minták sokszorosításával táblaméretű ismétlődő motívumok is elkészíthetők.

Alapvető ismérvei, hogy akár nagy felületekre is alkalmazható, nagy felbontásban és még az sem elvárás, hogy a felület tökéletesen homogén, sima legyen. További érdekessége, annak ellenére, hogy itt egy direkt nyomtatásról van szó, a nyomtatott felület minősége felveszi a versenyt (sőt néhány vonatkozásban túl is szárnyalja) a dekorlemez tulajdonságaival, így például jó vegyszerálló, karcálló, kopásálló, hő- és fényálló tulajdonságokkal rendelkezik, miközben teljes egyediséget garantál. A technológia során először megtörténik a nyomtatás, majd a felületre felhordásra kerül egy UV-lakk réteg. Lényegében ez biztosítja a felület tartósságát és a nyomtatott kép védelmét. A jogszabályoknak való megfelelés szempontjából nagyon fontos, hogy a nyomtatás készülhet a nehezen éghető lapoktól kezdve akár A2, „nem éghető” kategóriájú termékekre is, így nincsenek korlátok a termékek felhasználási területeit illetően.

HORDOZÓLAPOK
A hordozólapok vonatkozásában különféle anyagok, táblaméretek és vastagságok állnak rendelkezésre. Legegyszerűbb talán a natúr forgácslap, amelynek digitális nyomattal ellátott változata Lifestyles Board névre hallgat. Általános célokra javasolják bárhol a belső terekben. Ugyanez a típus elérhető nehezen éghető és nem éghető forgácslaphordozón, amely a kiállításépítésben, boltberendezésben tökéletes választás. A Lifestyleboard A2 nem éghető lapokat jelent. Ebben az esetben gipszkartonra történik a nyomtatás. Ez a típus repterek, kórházak, szállodák, középületek berendezésekor nyújt alternatívát. A Lifestyle HPL hagyományos dekorlemezre történő nyomtatást jelent.


A technológia előnye, hogy bizonyos fokig strukturált felületeken is lehetőség van képek elhelyezésére, így például tömörfán. A rendszerben szereplő Struktur Board hordozója 3-rétegű táblásított lucfenyő lap. Talán itt mutatkozik meg leginkább a minőség, hiszen ezen a felületen is tökéletesen sima nyomatok készülnek.
Vizes helyiségekben ajánlott a DIBOND® digital 2x0,2 mm fedőréteggel és egy LDPE típusú polietilén maggal készülő termék, amely Lifestyleboard SPA névre hallgat. Nagyon fontos eleme az alapanyag-kínálatnak az üveg. Rengeteg lehetőséget kínál az alkalmazása, és az igény is egyre nagyobb a festett üvegek után most az egyedileg nyomtatott változatokra is.
Az új szolgáltatásban rejlő lehetőségek tárháza sokkal nagyobb mint gondolnánk, ennek bemutatására a JAF Holz magyar nyelven kiadott egy közel 60 oldalas katalógust, amely elérhető a cég kirendeltségein vagy a területi képviselőknél országszerte. Az ajtófrontokon túlmenően megfelelő kreativitással a digitális nyomtatás szinte bármilyen felületen megjelenhet a lakásban vagy a közületekben. A falon, az asztalon, a térelválasztókon, a bútoron, akusztikai paneleken, üvegen… és még sorolhatnánk.


Tetszett a cikk?