Különleges alapanyag – rendhagyó koncepció

A Robinia Group Kft. 2015 novemberében nyerte el a Hónap Kis- és Középvállalkozása címet, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium ad olyan kkv-k részére, akik mintaértékű tevékenységükkel példát mutatnak a szektornak. A kft. méltán érdemelte meg ezt a kitüntető címet, ugyanis az elmúlt évek során stabil helyet biztosított magának úgy a hazai, mint a nemzetközi piacon is, a rendkívül tartós, kültéri használatra kifejezetten alkalmas akácfa (Robinia pseudoacacia) feldolgozásával.

Meggyőződésük, hogy ennek a keményfának a tartóssága, valamint ökológiai előnyei egyedülállóak – és e tulajdonságainak köszönhetően az akác kiváló alapanyag kültéri termékek gyártásához. 2014-ben az inno Lignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat innovációs különdíját is megkapták.

A céget 1995-ben alapították Kajászón 97%-os német többségi tulajdonnal, abból a felismerésből, hogy Magyarországon hiány van szárított fűrészáruból. A rendszerváltozást követően ugyanis összeomlott a szocialista nagyipar, és gomba mód elszaporodtak a kisebb asztalosműhelyek, amelyeknek szükségük volt jó minőségű, szárított faanyagra, azonban ez sem minőségében, sem mennyiségében nem volt adott.

Elsők között vásároltak gázüzemű szárítókat, így kényelmes tempóban tudtak fejlődni, minden évben megduplázták forgalmukat, szárítókapacitásuk a kezdeti száz köbméterről hatszáz köbméterre emelkedett. Hét bő esztendő után az ezredfordulón a dolgok azonban megváltoztak. Az asztalosipar, a többi kézműves szakmához hasonlóan, a versenyben a nagyiparral szemben alulmaradt.

Ugyanakkor az országban sok szárítóüzem épült, ez piacaik földrajzi beszűkülését eredményezte, vagyis egy szűkülő piacon, folyamatosan csökkenő részesedéssel kellett helytállniuk. Ha mindez nem lett volna elegendő probléma, 2003-ban, az amúgy is szorult helyzetben jött egy újabb nehezítő körülmény: a gázárak drasztikus megemelkedése. Mindezek hatására a cég működése teljesen ellehetetlenült. Mindenképpen olyan megoldással kellett előállniuk, amely megoldotta a szárítókamrák hatékony üzemeltetésének, illetve a piaci lehetőségeik beszűkülésének a problémáját.

Céljuk olyan saját termelési kapacitás kiépítése volt, ahol a gyártás során elegendő hulladék keletkezik a kamrák üzemeltetésére, az alapanyag biztonságosan beszerezhető és viszonylag olcsó. Fontos szempont volt továbbá, hogy a technológia biztonsággal üzemeltethető legyen egy alacsony szakipari kultúrájú környezetben, és a gyártott termékek biztonságosan értékesíthetőek legyenek. Az alapanyagválasztás problémáját rendhagyó módon oldották meg: tény, hogy a hagyományos fafajok esetén hátrányunk van a régió országaival szemben, viszont akácfa esetében előnyünk van – hiszen Magyarország akác nagyhatalomnak számít.

Az akácfa sok fahibával rendelkezik, magas a hulladék aránya, magas a fűtőértéke, így feldolgozása biztosítja a hulladékot a szárítók üzemeltetéséhez. A sok fahibának köszönhetően a gyártás nem automatizálható, relatív nagy az élőmunka igénye.

Nagy feldolgozó üzemeknek nem egy attraktív termék, vagyis ideális egy kkv-nak! Ehhez társult egy szerencsés körülmény, a nyugati piacokon, az ökoszemlélet térhódításával, egyre tudatosabbakká váltak a fogyasztók, és észrevettek egy folyamatosan növekvő ellenszenvet a trópusi fafajokkal szemben. Ez egy élénk keresletet generált alternatív megoldásokra. A figyelmük azért is terelődött az akácfára, mert maga is „egzóta”, kitűnő tartóssága semmilyen más európai fafajjal össze nem vethető, amit már bizonyított a mezőgazdaságban. Kézenfekvő volt, hogy az „akácos úton” induljunk el – mondta Erdélyi Gábor, a cég vezetője, aki időközben 49%-os tulajdonosa lett a kft.-nek.

Akkor bízták meg a cég vezetésével, amikor kidolgozott egy koncepciót, hogy hogyan tehető nyereségessé a vállalkozás. Mivel az Európában található akácállomány nagy része Magyarországon található, ez megvédi őket a globális hatásoktól. Az akácfeldolgozás rendkívül magas élőmunka-igényű. Jelenleg 40 alkalmazottnak és negyven elítéltnek adnak munkát. A baracskai ítélet-végrehajtó intézettel évek óta kiváló kapcsolatban vannak, az elítéltek szívesen dolgoznak a fával, a börtön pedig plusz bevételhez jut. Így a cég viszonylag olcsón meg tudta oldani az időigényes munkafolyamatok ellátását. Rést találtak, ráadásul fizetőképes piacon: akác szijácsmart oszlopok, játszótéri eszközök, hossztoldott termékekből kerti berendezések, terasz- és falburkolatok, saválló klipsz és csavar, valamint speciális faápoló olaj alkotják terméklistájukat.


Erdélyi Gábor a Robinia Group Kft. vezetője átveszi a Hónap Kis- és Középvállalkozása díjat


A Hónap kis- és Középvállalkozása díj

2004-ben és 2005-ben Lipcse, illetve Höslwang mellett két projektben is részt vettek, melyek során állványzatot készítettek napfarmok részére. Az akácfa megfelelt a szigorú előírásoknak, és a napelemek azóta is biztos lábakon állnak.

A hossztoldott termékcsoport kifejlesztése után cégük egyből a mélyvízbe került: megbízást kaptak a zürichi Letzigrund stadion tetőszerkezetének teljes beburkolására, mivel egyedüliként a cég termékei feleltek meg minden kritériumnak. Még a tűzvédelmi szempontoknak is eleget tettek, hiszen az akácfa nagyon lassú beégési sebességgel bír. Az új, nanoszálas ragasztóval történő hossztoldási technológiával képessé váltak akár 6 méteres szálak gyártására is. A projekt elnyerése kulcsfontosságú volt cégük életében, hiszen ez volt az első olyan nagyszabású munka, amelyben megmutathatták, mit tud fő termékcsoportjuk. Elég nagy munka volt, sok-sok műszak, és 210 km-ig (nagyjából 20 kamionnyi) leszállított burkolatdeszka után a munka sikerrel zárult. Az elkészült tetőszerkezet a stadion jelképe lett, és azóta is hibátlanul funkcionál.


Akác térburkolat saját tervezésű hintaággyal

Következő nagy feladatuk a Bern melletti Westside komplexum faburkolatának elkészítése volt. A monstrum megtervezésével Daniel Libeskind világhíres építészt bízták meg. (Ő tervezte többek között a World Trade Center helyére kerülő Ground Zero-t, a Berlini Zsinagógát stb.). Előszeretettel párosítja a rideg hatású építőanyagokat (acél, üveg) olyan természetes anyagokkal, mint a fa. Itt is ezt a koncepciót vette alapul: a teljes épületkomplexum megjelenését az acél, az üveg és a fa homlokzatburkolat ízléses kombinációja adja.

Az elvárásoknak a Robinia Group által gyártott hossztoldott akácdeszkák feleltek meg a legjobban. Külön érdekesség, hogy a tartósság növelése céljából különféle védőszerekkel, felületkezelő olajokkal is kísérleteztek, azonban az akácfa tulajdonságai úgy meggyőzték a döntéshozókat, hogy végül kezeletlen formában rendelték meg a 30 000 m2 -nyi akácburkolatot.


Szijácsmart akác oszlopok alkalmazása tópart szegélyének

A Mons-i Kongresszusi Központ tervezésére is Daniel Libeskind építészt kérték fel, aki ismét velük képzelte el terve megvalósítását. A Kongresszusi Központ 12 500 m2 -es alapterületével és elliptikus szerkezetével valódi éke lett a városnak. A felhasználásra gyártott hossztoldott akácdeszkáik jól bírják a napból érkező UV-sugárzást, és a méretváltozásokért felelős csapadék- és hőmérséklet-ingadozásokat. Büszkék rá, hogy ilyen neves épületek megjelenésén keresztül hungarikumunk, a fehér akác, nagyszerű tulajdonságainak köszönhetően, immár külföldön is egyre népszerűbb!

Az akácot, kiváló tulajdonságainak köszönhetően, minden vegyi ápolás nélkül is kiemelkedően tartós fafajnak ismerjük. Az egyetlen gombafaj, ami ellen védelmet kell biztosítani, az a kékülést okozó gombák, ez a faj a fa szerkezetét nem roncsolja, hanem a felszíni, könnyen lebontható tápanyagokat fogyasztja. Bár statikai minőségromlást nem okoz, esztétikai szempontból meglehetősen káros. Megelőzésképpen minden terméküket az erre a célra kifejlesztett, speciális faápoló olajukkal kezelik két rétegben.


Leitzgrundi stadion tetőszerkezetének akác burkolása

Folyamatos céljaik között szerepel a „LOW COST”, tehát rövid és olcsó disztribúciós rendszer tökéletesítése, a még nagyobb hozzáadott érték elérése, a végfelhasználó közvetlen kiszolgálása háztól házig rendszerben. Víziójuk az, hogy formaruhás csapataik céges autón helyszínre szállítják termékeiket, és azt professzionálisan telepítik, szerelik. A cég vezetése nem híve a kapacitások végtelen bővítésének, a jelenlegi lehetőségek között szeretnék még jobban, még kockázatmentesebben folytatni termelésüket.

A cég hitvallása: fair minőség, fair ár/ érték arány, fair üzleti kapcsolatok szállítókkal, vevőkkel, fair munkakapcsolat kollégákkal, fair kapcsolat környezetünkkel, fair ökológiai magatartás.

A cikk a Magyar Asztalos 2016. májusi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-majus-44-46


Tetszett a cikk?