Thermo kőris teraszburkolatok

Az utóbbi évek, de már lassan talán évtizedek egyik sikerterméke, ha úgy tetszik, építészeti trendje a mindennapi életben aktívan használható, barátságos terasz és a teraszhoz szervesen tartozó meleg, de egyben autentikus fa vagy fához közeli teraszburkolat.

Egy szakszerűen kialakított faterasz sokféle lehetőséget kínál, tökéletes megoldás, ha átmenetet akarunk képezni kültér és beltér között. De a terasz tágabban is értelmezhető építészeti megoldás, lehet akár egy önálló sziget a fűben, lehet kerti ösvény, összekötheti a házrészeket vagy épületeket is egyben. A lényeg a terasz nyújtotta élmény, a természetközeliség, a nyitottság és szabadság élménye, ami egy pohár borral karöltve életmentő is lehet a napi hajtás utáni stresszt levezetendő.

Minden terasznak az egyik leglényegesebb eleme a terasz burkolata, ami két érzékszervünkre, a látásra és a tapintásra is meghatározó hatással bír használat közben, tehát nem mindegy, hogy milyen teraszburkolás mellett döntünk és az sem természetesen, hogy milyen minőségben kerül a burkolat kialakításra.

A JAF Holz kínálatában több fa és kompozit alapú teraszburkolat közül választhat a megrendelő a tömör és kezeletlen vörösfenyőtől a hőkezelt európai lombos fafajtákon, és a területen régóta bizonyítottan tartós egzótákon át egészen a kompozit – fa és műanyag – teraszburkoló anyagokig.

A JafHolz alapvetően ugyan kereskedő cég, mégis egyre több terméket maga állít elő, többek között a teraszburkolatok területén is rendelkeznek saját gyártású termékekkel.


A fa hangulata utánozhatatlan

Mit lehet tudni a JAF Holz saját gyártású teraszburkolatairól? – kérdeztük Ritterwald Zoltánt, a JAF Holz gyalult termékek termékmenedzserét.

Nos, a JAF Holznál már régóta alapvető törekvés az árukészlet minél nagyobb részének házon belüli megteremtése, ami mind az áruellátás biztonságára, mind az árakra kedvező hatást gyakorol. Immár közel 10 éve, 2007 óta működik a romániai Brassóban a „J.F.Funier“, a cég saját fűrész- és furnérüzeme, ahol a fűrészárutermelés mellett profilozott anyagokat, különböző furnérokat, thermo fát/ hőkezelt fát és teraszburkolatokat is gyártunk. A helyszín adottságai miatt a jó minőségű lombos és fenyő faanyag bőséggel rendelkezésre áll, amiből évente mintegy 30 000 m3 faanyagot fel is dolgoznak brassói kollégáink. A késztermékek között immár pár éve a gyártósorról teraszburkolatok is lejönnek a gyárban, amelyek mennyisége a kedvező piaci fogadtatásnak köszönhetően folyamatosan nő.

Milyen alapanyagokból készül teraszburkolat Brassóban?

Itt, Brassóban a hőkezelt terméken van a hangsúly, így alapvetően borovi és kőris alapanyagokat dolgozunk fel, amiből a thermo borovi és thermo kőris termékmegnevezéssel kerülnek a lerakásra kész teraszburkolatok a piacra.

A gyártás, a szigorú minőségellenőrzés már az „erdőben" kezdődik, fűrészárura szakosodott szakértőink közvetlenül az ellenőrzött európai erdőkben választják ki a rönköket. A fa nedvességét először a szabadtéri raktárban, majd ezt követően a szárítókamrában mintegy 8–10 százalékra csökkentik, majd csak ezután következik a fűrészáru hőkezeléses módosítása a hőkamrában. A kőris és erdeifenyő ezt követően brassói üzemünkben, egy modern hőkamrában “szolizik", ahol  elnyeri szép sötétbarna színét és felvérteződik azon fizikai/ kémiai tulajdonságokkal, amelyek  lehetővé teszik kültéri használatát.

Miután a faanyag fűrészáruként átesett a hőkezelésen, a nagy teljesítményű profilozó automaták  kialakítják a teraszburkolat végleges formáját, felületi struktúráját és előkészítik a burkolat fektetésekor használt rögzítésrendszer fogadására.


A teraszburkolatok különböző keresztmetszetben érhetőek el

Mennyire jelentős a hőkezelés szerepe ezeknél az európai fafajoknál?

A hőkezelés jelentős, sarkalatos pontja ezen termékek előállításának, mivel az európai faanyagok túlnyomó többsége további favédelmi eljárások alkalmazása nélkül nem alkalmas kültéri használatra.

A tartósság, a kültéri használatra való tartósság megítélésére az EN 3502 a tartóssági osztályokba  sorolás szabványa szolgál támpontul, ahol a különböző fafajokat úgynevezett tartóssági osztályokba sorolják. A sor alján az V. tartóssági osztályba kerülne a hazai fafajok többsége, amelyeknek az élettartama kültéren kevesebb, mint 5 év lenne csak (ha az akácot az európai fafajok közé soroljuk, az természetesen nem ez a kategória). Az I. osztályban főleg az ilyen szempontból extrém  tulajdonságokkal bíró egzótákat lehet megtalálni, ha nem modifikált anyagról beszélünk.

És itt kap szerepet a hőkezelés, ami a kevésbé tartós kőrist a hőkezelést követően az I., nagyon  tartós kategóriába sorolja át, több mint 25 év kültéri élettartamot garantálva az anyagnak és a belőle készült terméknek.

Mi történik a hőkezelést követően az anyaggal?

A faanyag majd’ minden tulajdonsága előnyére megváltozik. Megszűnik a gombásodása, mivel a  gomba szokásos tápanyagai eltűntek az anyagból, vagy felismerhetetlenségig megváltoznak a gomba ízlelőbimbói számára. A kezelést követően megváltozik a sejtszerkezet, és a hőkezelt fa messze kevésbé reagál a környezet páratartalmára, a nedvességre. A hőkezelt fa ezért minden időjárási helyzetben kiemelkedő stabilitással bír, jellemzően lecsökken a duzzadási és zsugorodási hajlama, illetve csekélyebb mértékben lesz hajlamos a repedésre. A hőkezelés hatására ugyan megváltozik a fa kinézete is, amely a hőmérséklet intenzitásától függően homogén, sötét színárnyalatot vesz fel, de mindezt úgy, hogy közben nem veszíti el a jellegzetes karakterességét, megmarad a faanyag megszokott, barátságos mintázata.

Nézzük akkor a kőrist, pontosabban a thermo kőris teraszburkolatot!

A kőris az európai erdők egyik legszebb fafaja. Ez a hazánkban is jól ismert fa akár 35 méterre is megnő, és nem ritka a 100 éves példány sem belőle. A kőris a közepesen nehéz fák közé tartozik, és meglehetősen kemény faanyaggal rendelkezik, évezredek óta használja az emberiség.

A kőris thermo fából készült teraszburkolatunk nagyon szép, eredeti világosbarna színe a hőkezelést követően egy homogén sötét alapszínt, „Latte Macchiato"-t vesz fel, ahol közben az évgyűrűk kontúrja szépen megmarad. A thermo kőris felülete a kezelést követően is megtartja sima felületi mintázatát, aminek következtében kellemes tapintású.

A thermo kőris padlóburkolatot többfajta felülettel és keresztmetszeti dimenziókban, általában 1500– 3000 mm közötti hosszúságokban gyártjuk, de rendelésre egyéb méretek, profilok és felületek legyártására is van lehetőség. A burkolat lefektetéséhez komplett és bejáratott rögzítőrendszert és rögzítőelemeket tudunk biztosítani.

HT


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-majus-54-55


Tetszett a cikk?