Megoldások vízzárásra

Konyhatervezésnél minden alkalommal felmerül a kérdés, milyen anyaggal burkoljuk a munkalap és a felső részek közötti falat. A konyha kialakítása során körültekintően és részletesen kell tájékoztatni a vásárlót a különböző megoldások előnyeiről és hátrányairól. Tökéletes megoldás az, amelyik az adott háztartás (és pénztárca) igényeinek legjobban megfelel. Tekintsük át röviden, milyen megoldások léteznek, és ezek milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

Olcsó és egyszerű megoldás a barkácsáruházakban kapható nyomott mintás farostlemez. Esztétikai értéke és tartóssága miatt ezt a megoldást épp csak megemlítjük.

A leggyakoribb és hagyományos megoldás valamilyen csempe felrakása előre a kijelölt területre.

Az asztalos hozzáilleszti a konyhapultot, és felcsavarozza a kereskedelemben kapható vízzáró típusok egyikét.

A legtöbb vízzáró műanyag alapra pattintható színes (dekoros) záróelemből áll. Gyártóktól függően formája és szerelhetősége nagyon széles skálán mozog. Az alapelv azonban mindegyiknél ugyanaz, a felületre simuló szilikoncsík akadályozza meg a víz beszivárgását. De nem akadályozza meg, ezért – főleg a mosogató körül – hamarosan befeketedik a vízzáró széle. Mindenképpen el kell mondani a vásárlónak, hogy a vízzárót időnként le kell pattintani és ki kell takarítani. A használat során kifröccsenő vizet pedig azonnal fel kell itatni. A vízzáró ennek ellenére sem fog 4–5 évnél többet kibírni, le kell cserélni. Ha alumíniumból készült vízzárót szerelünk fel, tartósabb megoldáshoz jutunk, ami az árban is tükröződni fog, de ezzel sem lehet megúszni a feketedés időnkénti kitisztítását. A visszabontás az aluprofil esetében egy kicsit nagyobb odafigyelést is igényel.


Műanyag vízzárók

Elkerülhető a vízzáró felszerelése az utólagos csempézéssel. A csempe és a munkalap közötti hézag sziloplasztos kitöltése korrekt megoldást nyújthat. A bútort ebben az esetben precíz módon kell felépíteni, hogy a csempe felrakásánál ne legyen probléma.

Csempe helyett a dekorozott forgácslap borítás harmonikus megoldás lehet. Az alkalmazhatóság korlátja, hogy nem minden munkalaphoz lehet dekort kapni. A dekor leragasztása a hordozófelületre szakértelmet és megfelelő méretű prést igényel. A túlságosan tagolt felület borítása nehézkes, sok vágást és élzárást tesz szükségessé. A munkalap és a falpanel közötti rést sziloplaszttal kell tömíteni.


Vízzáró háromszög rajza

Dekoratív megoldás az üveglap felszerelése. A festett vagy gyári színezésű üveglap mellett lehetőség van egyedi mintás üvegek alkalmazására. A tűzhely mögött mindenképpen edzett üveget kell használni, ezen kívül nem feltétlen szükséges. Fontos, hogy az edzett üveg színe eltérhet a normál festett üveg színétől. Mindenképpen érdemes tájékozódni szakembereknél, és tájékoztatni a vevőt az eltérés valószínűségéről. Az üveget ragaszthatjuk közvetlenül a falhoz, vagy egy alaplapra, a fal minőségétől függően. Egyedivé varázsolható a konyha az üveglapra nyomtatott képpel. A kivitelezéshez az erre specializálódott cégek valamelyikénél kell érdeklődni. A sziloplasztos szigetelésről ebben az esetben sem szabad megfeledkezni. Létezik speciális aluprofil készlet is, ami a rejtett világítást és az egyszerű szerelhetőséget biztosítja. A különböző profilok korrekt megoldást  adnak az alsó és felső takarásokhoz, a végzáráshoz, külső és belső fordításokhoz. Alkalmazásakor  azonban megfelelő árajánlatot kell adni. Bármelyik megoldást választjuk, a cél a megfelelő vízzárás,  és a falburkolat és a munkalap közötti hézag esztétikus lezárása.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-majus-66-67


Tetszett a cikk?