Tudod-e, ...

A balsafa (Ochroma pyramidale, szinonimája O. lagopus) nagyon puha, könnyű és nyílt erezetű.

Száraz testsűrűsége 100–200 kg/m³, átlagos testsűrűsége 140 kg/m³ (alig egyharmada a legtöbb keményfáénak). Gyorsan és magasra növő  fafajta, kifejlett egyedei a 30 méteres magasságot is elérhetik. Főként Dél-Amerika trópusi erdeinek északi részétől Mexikó  déli részéig őshonos. Örökzöld, illetve száraz időszakban lombhullató. Ha a szárazság elhúzódik, a fatörzs átmérője (30–50 cm) kisebb lesz. A neve a spanyol balsa (ejtsd: balsza, jelentése tutaj) szóból ered.

Szár metszetét vizsgálva megfigyelhető, hogy a növény sejtjei nagyok és tele vannak vízzel, miközben a sejtfaluk igen  vékony – szilárdanyag-tartalma mindössze 40% –, ezért a faanyag nagyon puha, könnyű, nyílt erezetű és keresztirányban  törékeny – enyhe széllökéstől könnyedén törik, ami meghatározza a termesztés helyét is. Ezek a tulajdonságok teszik  ideálisan alkalmazható anyaggá a modellépítésben, valamint úszóképes eszközök gyártásában (mentőmellény, tutaj,  kapásjelző stb.). Kis testsűrűsége miatt nagyon rugalmas, a belőle épített rácsos tartószerkezetek teherbírása  meglehetősen magas. Ebből a fából készült például a második világháborúban tervezett és alkalmazott de Havilland  Mosquito sárkányszerkezete is (más könnyűfákkal kombinálva). Gyakran alkalmazzák maganyagként modern kompozit szerkezetekhez. Például a Chevrolet Corvette Z06 mennyezeti szendvicspaneljében két karbonszálas lap közé ragasztva vagy turbinák légcsavarjaiban laminálva  megtalálhatjuk. A statikai tesztelésre épített fa modellhidak is ebből az anyagból készülnek. Porózus szerkezete miatt zaj- és  vibrációelnyelő réteg kialakítására is alkalmazható.

Az 1920-as évek óta fő repülőmodellezési alapanyagnak minősül világszerte. Alkalmazzák még magas minőségű szörfdeszkákban is. Kifejezetten asztalosipari jelentőséggel, felhasználással nem rendelkezik. Szerkezete és  tulajdonságai által a fára jellemző szilárdságnak, keménységnek az alsó határát képviseli. Fája fehéres, merev, nagyon rugalmas, szálkásodó, gyengén zsugorodik, jól fényezhető, pácolható, telíthető. Mivel a balsafa puha, így elfogadott tény, hogy könnyű vele dolgozni, de ez egyúttal problémák forrása is lehet – egy óvatlan mozdulat, és kezdhetjük a csinosítást elölről. Balsafát könnyű vágni, formázni, azonban nehéz tükörsima felületre csiszolni. Másik hiányossága a fának, hogy az  évgyűrűk mentén könnyedén reped, ezért a rostok végeit érdemes eldolgozni egy epoxi-mikroballon gittel. Ezután már finomra csiszolható a felület.

Forrás: http://rchangar.hu/category/modeling/anyagismeret


Tetszett a cikk?