Tudod-e, ...

A guajakfa a Guaiacum officinale, a Guaiacum sanctum és a Guaiacum guatemalense növényfajokból nyert faanyag, a  kereskedelemben ennek a három fajnak a közös neve pockfa. A fakereskedelemben előforduló legsűrűbb, legkeményebb fa. 

A XVI. században ezt a fát a Lignum vitae-nek, „élet fájának” nevezték, mert gyantájának gyógyító hatást tulajdonítottak. Más  fafajok anyaga mellett a guajakfára is alkalmazzák az angol ironwood (’vasfa’) elnevezést. Sűrűsége 1100–1300 kg/m³,  szélsőségesen nagy keménysége, magas fajsúlya, időjárás-, sósvíz- és fapusztító organizmusokkal szembeni ellenálló  képessége miatt nagy mechanikai igénybevételekre alkalmas műszaki alapanyag. Az élőfa kistermetű, lassú növekedésű, maximum 9 m-re nő, törzsátmérője 25–45 cm. Megtalálható Dél-Floridában, a Bahamákon, Jamaicán és Kubán át az  Antillákig, valamint Mexikótól Közép-Amerikán keresztül Kolumbiáig, Nicaraguáig és Venezueláig. Az idősebb törzseknek  keskeny, világossárga szijácsa, és egy attól jól láthatóan elkülönülő, levegőn az olívbarnától a barnáig, a feketét  megközelítően besötétedő gesztje van, amelynek egyenletesen finom a textúrája. A szijács/geszt közötti átmeneti  tartományban zöldes alapelemek vannak beágyazódva. Jelentős gumigyanta-tartalma miatt a fának olajos tapintása van;  friss állapotban kellemes, aromás illatú. Ezek a megállapítások csak a gesztre vonatkoznak, ezzel szemben a szijács  kevéssé tartós. A G. officinale 70–80%-ban elnyúlt rostokból és rosttracheidákból áll össze, ezek hosszúsága  440…590…830 mikrométer. A többnyire egyedül megjelenő tracheák szétszórtan vannak elosztva, arányuk 7–13%. A  bélsugarak még lupéval is alig felismerhetőek.

A fa önkenő tulajdonsága a faanyag nagy olajtartalma miatt igen jó, ezért ideális olyan tengeri felszerelések gyártására, mint a hajócsavartengely-csapágyak, csigák hornyos tárcsája, csigasorok, valamint használják fémtárcsás csapágyak helyettesítésére vasipari és csőszerelési munkákban. Előszeretettel alkalmazzák mindenhol azokban az esetekben, amikor az olajzás, kenés kívülről nem végezhető el megbízható módon, vagy nem praktikus: például kerekek, vezetősínek, görgők, textiliparban használatos eszközök gyártásához. A pockfa régóta kedvenc alapanyaga a szobrászoknak és  fafaragóknak, kitűnő esztergályos-faanyag krokett kalapácsfejek, tekegolyók és bowlingbábuk készítéséhez. Ezen kívül  akváriumokban is szívesen alkalmazzák, nehéz súlya miatt a víz alatt marad.

A fa nagyon nehezen szárad, hőálló és repedezésre hajlamos, gépi megmunkálása nagyon nehéz, mivel vágási ellenállása igen nagy, nehezen hasítható. Használat közben közepes mértékű alakváltozást szenved, hajlításra nem  alkalmas, rosszul pácolható, nem telíthető, viszont rendkívül tartós, kopásálló, valamint a gomba- és rovarkárosításnak is ellenáll. A geszt gyógyhatású alapelemei (pl. gumigyanta) hatásos gyógykészítményeknek (therapeatikum) bizonyultak.  Egyes összetevőiből manapság likőresszenciát is előállítanak, de parfümök összetevőiként is gyakran szerepel. A  guajakfát mind a mai napig szélsőségesen magas áron forgalmazzák.

Forrás:
Rudi Wagenführ: Bildlexikon Holz,
Fachbuchverlag Leipzig, 2001
https://hu.wikipedia.org/wiki/Guajakfa
http://fenyobutor.eu/news.php?hid=94
http://www.wikiwand.com/hu/Guajakfa


Tetszett a cikk?