Tudod-e, ...

1 kg faanyag előállításához mit használ fel az élő fa?

1 kg faanyag előállításához az élő fa felhasznál 1,082 kg vizet a talajból, 1,851 kg szén-dioxidot a légkörből, és 18 100–19 300  kJ napenergia segítségével a levelek ezekből szerves anyagot, cukrot készítenek, miközben 1,392 t mennyiségű oxigént  bocsátanak ki. A keletkező cukrokat átalakítva építik fel a fák a testüket alkotó más szerves anyagaikat.

Ez egyrészről azt jelenti, hogy kedvezően csökken a levegő szén-dioxid- (CO2) tartalma, ami azért fontos, mert az „üvegházhatást” kiváltó gázok közül a CO2 szerepe a legnagyobb. Ugyanakkor 1,392 tonna oxigén keletkezik. Ezt az  oxigéngazdagságot érezzük az erdők, parkok, kertek levegőjében, minden 3–4. ember a fák által termelt oxigént lélegzi be. A  fa a levegőből felvett CO2-t beépíti a sejtfalakat alkotó vegyületekbe (cellulóz, hemicellulóz, lignin), s ott tartja, míg anyaga  meg nem semmisül. Átlagosan a fatest 50%-át a szén teszi ki, vagyis a fák hosszú ideig tárolják a CO2-ot. Számítások  szerint csak a hazai erdőkben 87 millió tonna szén van, és Földünk erdeiben pedig 283 milliárd tonna. A magyar erdők évente  13 millió m3 faanyaggal gyarapodnak, másodpercenként 0,41 m3 faanyag képződik Magyarországon.

Az éves fakitermelés 7–7,5 millió m3 közötti, vagyis a kitermelésünk kisebb erdeink gyarapodásánál. Hazánkban az erdők  területe az elmúlt 20 évben 228 ezer hektárral (12%-kal) növekedett, így napjainkban már 2 millió hektár erdővel  rendelkezünk, ami eléri a földterületünk 20%-át. Az e területen való gazdálkodást, a feladatok irányítását, szakmai  vezetését az erdészek (technikusok, mérnökök) végzik. A hazánkban tevékenykedő 4–5 ezer erdész és erdőgazda sokoldalú biológiai  és műszaki ismereteire támaszkodva, 10 évre szóló erdőtervek alapján végzi a 2 millió hektár erdő kezelését: a magvetéstől,  a csemeték nevelésétől és kiültetésétől az erdők ápolásán és védelmén át, egészen az érett (idős) erdők fáinak kivágásáig.

Természetesen nemcsak az élő fák, hanem a különböző faválasztékok, fatermékek is hasonlóan tárolják a megkötött CO2-ból származó szenet. Egy faház átlagosan 90–120 évig, egy rakodólap csak 2–3 évig tárolja a szenet. Termékeinkben (épületek, bútorok stb.) kb. 31 millió tonna szenet „tárolunk”.

Források:
Molnár Sándor–Börcsök Zoltán:
Barátaink a fák, 2011, Sopron
ÁESz Adattár 2007. XII.31.


Tetszett a cikk?