A császárfa, mint faipari alapanyag

A nagylevelű császárfát (vagy közismert nevén Kínai császárfa; Paulownia tomentosa) felhasználhatóság szempontjából a világ legsokoldalúbb fafajai közé sorolják.

Egy terebélyes példány (www.wikiwand.com)

Széleskörű hasznosítási spektruma az ipari felhasználástól (bútor- és épületfa, papíripari alapanyag, energia célú biomassza stb.) a méhészeti és gyógyszeripari hasznosításon át (kéreg, levél, virágzat) a díszítő funkcióig (parkfa, művészi fafaragványok alapanyaga) terjed. Könnyen megmunkálható és szép rajzolatú fája miatt Japánban tradicionális bútorfaként használják.

A császárfa (Paulownia spp.) elkülönítése az élőfa alapján is nehéz a hibridizáció miatt, és a faanyaguk is nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Az adatok és a faanyagjellemzők a hazánkban legismertebb P. tomentosa alapján kerültek összeállításra.

MAKROSZKÓPOS JELLEMZŐK

A geszt és szijács határ halvány, a bél nagy átmérőjű (1–2 cm). A faanyag halványsárga, rózsaszínes árnyalattal rendelkezik. A likacsok mérete az évgyűrűben kifelé haladva csökkenő, a korai pásztában pedig általában nem alakul ki szabályos likacsgyűrű, ezért a félig gyűrűslikacsúak közé sorolható. A geszt széles, szerkezete finom, az évgyűrűk szélesek. Az évgyűrű jól kirajzolódik, a bélsugarak szabad szemmel nem láthatók tisztán, de kézi nagyítóval jól kivehetők. A sugármetszeten sávozott, a húrmetszeten flóderes rajzolatú a faanyag. A fa gyalulás után fényes, puha, szagtalan.

FAHIBÁK, FAKÁROSODÁSOK, TARTÓSSÁG

Nem időjárásálló, nem rovarálló. Nem tartós fafaj, talajjal érintkezve legfeljebb 5 évet bír.

Császárfa levele és virágzata (www.treesofsantacruzcounty.blogspot.hu)

MEGMUNKÁLÁSI SAJÁTOSSÁGOK

Műszárítása könnyen és gyorsan elvégezhető. Furnérgyártásban a hámozása problémamentes, puhasága és porózussága miatt késelésre kevésbé alkalmas. Fűrészelése, gyalulása könnyű, hasítani nehéz. Jól ragasztható és lakkozható. A szegelt és csavarozott kötései a laza szövetszerkezet miatt nem tartanak erősen.

FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEK

Japánban és Kínában a rétegeltlemez-iparban, a papír-, forgácslap- és gyufagyártásban használják fel. Gyártanak belőle csomagolóanyagot, ládát. Híres a japán kirifurnérgyártás, ahol 0,1 mm vékony mikrofurnér készül belőle. A bútoriparban vakfaként és alacsony igénybevétel esetén frontfelületen is használható. Felhasználják húros hangszerekhez. Kedvelt fája a modellezésnek, a szörfdeszkának és halászhálók úszójaként parafa-helyettesítő.

Vágásérett törzs bütümetszete (www.firewoodhoardersclub.com)

Magyarországi telepítése kísérleti ültetvények formájában csak az elmúlt évtizedben kezdődött, elsősorban az energetikai jellemzők vizsgálata céljából. Ebből adódóan a faanyag fizikai-mechanikai tulajdonságaira vonatkozó ismeretek még nem kerültek meghatározásra. Az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a Paulowniával kapcsolatban, de a telepíteni szándékozóknak nincs hiteles információjuk a hazai termesztésű faanyag különböző fizikai-mechanikai tulajdonságát illetően. Ezek ismerete nélkül pedig a későbbi felhasználási területeket sem lehet pontosan meghatározni. Ezen kívánt segíteni a Soproni Egyetem Faanyagtudományi Intézete, ahol egy 8 éves egyed faanyagjellemzőit határozták meg.

Császárfából készült termékek (www.establishedfordesign.com.au, www.supearth.com)

A vizsgálatok is igazolták a gyors növekedési képességet, amely elsősorban a 4. évig volt igen erőteljes. Ennek eredményeként akár 2,5 cm-es évgyűrűszélesség is megfigyelhető volt, ami az 5. évtől kezdve állandósult 1 cm-es érték alá. A gyors növekedés a sűrűségi értékben is megmutatkozott, hiszen a légszáraz sűrűség értéke 300 kg/m3-re adódott. A vizsgálatok kiterjedtek a zsugorodás- dagadásra és a különböző szilárdságtani jellemzőkre (hajlítás, nyomás, nyírás, rugalmassági modulus stb.) is.

Összességében a Paulownia tomentosa tulajdonságai a könnyű, puha, alacsony sűrűségű faanyagának köszönhetően, a térségben megtalálható fafajok közül elsősorban egyes nemesnyár fajtákhoz hasonlítható. Természetesen – mint ahogy a nyárak esetében is – a különböző fajták között a Paulowniánál is lehetnek jelentősebb különbségek az egyes faanyagjellemzőkben.

Gitártest (http://www.huzza.net)

További információk kérhetők: Faanyagtudományi Intézet Tel.: 99/518-187.

Forrás:
Molnár Sándor, Farkas Péter,
Börcsök Zoltán, Zoltán György
Földünk ipari fái (2016)

A cikk megjelent  a Magyar Asztalos 2017. februári számában.


Tetszett a cikk?