Mi kerül a bútorlap élére?

A bútorasztalos-ipar fontos alapanyagai az élzáró anyagok. Elterjedésüket a különböző fahelyettesítő lapanyagok piaci térnyerése tette lehetővé, hisz ezek éleit megfelelő módon kell lezárni, megvédve a nedvességtől és a mechanikai sérülésektől. A bútortervezés és a technológia fejlődése során sokféle élzáró alakult ki, alapanyagát tekintve papír, műanyag, fa, sőt még ém is. Jelen cikkben a  leggyakrabban használt anyagokról adunk egy körképet.

Napjainkban a műanyag alapú élzárók – a PVC és az ABS – előretörése tapasztalható, mert kedvező mechanikai tulajdonságaik és hosszú élettartamuk kedvező árral is párosul. A velük szemben támasztott talán legfontosabb követelmény a dekor színével és mintázatával (erezetével) való azonosság, valamint a jó ár-érték arány, a könnyű kezelhetőség és a tartósság.

A PVC (polivinil-klorid) és az ABS (akrilnitril-butadién-sztirol) élzárók egyfajta speciális műanyagból készülnek, de más-más összetételűek. Különböző vegyi anyagok polimerizációja útján jönnek létre, környezetterhelésük hasonló.
Műszaki tulajdonságaikat tekintve ezek az anyagok közel állnak egymáshoz, tökéletesen megfelelnek az adott célnak: védik és esztétikailag lezárják a bútorlap élét.

ABS
Az ABS egy ütésálló, mechanikusan és termikusan szilárd, rugalmas, kiváló minőségű, hőre lágyuló anyag, ami ökológiai szempontból is megfelelő. Már több mint 20 éve, hogy ezt a klórmentes élanyagot sikeresen használja a bútoripar.
Az ABS jelzés az Acrylonitrile Butadiene Styrene speciális anyag rövidítése, ipari kopolimer, amely mechanikus sérülésekkel szemben rendkívül ellenálló, használata különösen ott célszerű, ahol külső – nagy terhelésű – igénybevétel feltételezhető. Színtartóak, könnyen alkalmazhatóak egyenes, illetve külső vagy belső ívek élzárására, kiváló éltakarás jellemzi.

Egyes színek felülete a mechanikai megmunkálás során hajlamos a kifehéredésre, de ez megfelelő gépbeállítással és utómunkával kiküszöbölhető.
Az ABS alapanyagát tekintve környezetbarát, nagyon közkedvelt, az élet minden területén használható, a fürdőszobától az irodaberendezésig, otthonokban és közintézményekben egyaránt, a gyártók igen széles szín- (uni, fadekor és fantázia színek) és struktúraválasztékot (sima, prégelt, faerezetű, matt, fényes, szuperfényes) kínálnak a piacon.

PVC
A PVC a mai legismertebb és leggyakoribb műanyagok egyike. Ebből az anyagból állították elő több mint 40 éve a PVC-élzárót, és kiváló feldolgozási és alkalmazási tulajdonságainak köszönhetően nagyon sikeresnek bizonyult a bútoripari felhasználók körében. Mára a különböző adalékanyagoknak (pl. UV-stabilizátor) köszönhetően a PVC fizikai tulajdonságain jelentősen javítottak, minőségileg megegyezik az ABS paramétereivel, viszont megtartotta kiváló ár-érték arányát, így igen közkedvelt a bútorgyártók, élanyag-felhasználók körében.

A piac több ízben megerősítette, hogy könnyen feldolgozható (egyenes, illetve külső és belső íves munkadarabok esetében is), jól ellenáll az időjárási viszontagságoknak és hosszú idő elteltével is megtartja eredeti tulajdonságait. Gazdaságosnak mondható, egyben biztonságos és hatékony alapanyagról beszélhetünk. Esztétikus felületek, kiváló éltakarás és nagyfokú stabilitás jellemzi, kedvező az árfekvése.
Bő színválaszték és a bútorlapdekorral színazonos kínálat áll rendelkezésre, valamint széles méret- (0,4–2 mm * 21–64 mm) és minőségi választék is található a piacon.

A KÖRNYEZETVÉDELEM KÉRDÉSE
Mind az ABS-, mind a PVC-élzárók egyértelműen megfelelnek a legszigorúbb EU minőségi és környezetvédelmi normáknak, biztonságosnak tekinthetők egészségügyi szempontból is. A gyártás során használt alapanyagok, a granulátumok, színezőanyagok nem tartalmaznak nehézfémeket, a PVC sem ólmot, sem oldószert nem tartalmaz.

RELEVÁNS PIACI TAPASZTALATOK
„A kiváló ár-érték arány miatt nagyobb arányban használunk fel PVC élanyagokat. Biztonsággal alkalmazható mind egyenes, mind íves – akár 8 mm-es külső rádiuszú elem – élzárásánál is.” – Szíjártó Gábor ügyvezető, Bonti Bt.

„Nagy mennyiségben használunk fel ABS- és PVC-élzárókat is egyaránt, tapasztalatunk szerint a feldolgozásában nincs különbség a két anyag között.” – Turóczki Zoltán ügyvezető, Karnis 82 Bútoripari Kft.

„Bútorgyártóként, nagy mennyiséget feldolgozva kiemelt jelentősége van az árnak. Jellemzően PVC-t dolgozunk fel, ami nem igényel eltérő hőfokot, előtolást vagy egyéb beállítást, mint az ABS.” – Szabó Zoltán ügyvezető, Konyha Möbel

„Az általunk forgalmazott HOMAG csoport élzáró gépei sok millió méter élanyagot dolgoztak fel az évek során. A piaci szereplők visszajelzései is azt mutatják, hogy a feldolgozásban és a gép szempontjából nincs eltérés a műanyag élanyagok között, kivételt képez a PP alapanyagú, amit ellenirányú marással lehet feldolgozni.” – Mesics Ferenc kereskedelmi igazgató, Lignomat Kft.

Az élzárók piaca dinamikus, mindkét termékfajtának vannak kedvelői. Összességében elmondható, hogy a PVC és az ABS egyenértékű alternatívái egymásnak, technikai, műszaki, esztétikai és felhasználhatósági paramétereit tekintve hasonlóak, az „ár – minőségi megfelelőségek” kedvező aránya segíthet a jó döntésben!

A cikk a Magyar Asztalos 2017. áprilisi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


mi-keruel-a-butorlap-elere


Tetszett a cikk?