A tanulás örök!

Ez a hitvallása Hegedűs Ferencnek, a SZOMEX Kft. ügyvezetőjének, miután több mint 10 000 m3 borovi fenyő feldolgozása és táblásítása után is tapasztal új dolgokat a gyártás folyamán.

A SZOMEX Kft. magas minőségű táblásított borovi bútorlapok gyártásával foglalkozik, mely termékek színvonalát az alapanyag minősége, a gyártási folyamat helyes megválasztása és folyamatos ellenőrzése biztosítja.

A cég 23 éve foglalkozik fenyőtermékek importálásával és feldolgozásával. A folyamat hosszú és tanulságos. Már az első lépcső sem egyszerű: megtalálni a megfelelő régiót, ahol a kitermelt fa minősége megfelel a magas igényeknek. A fenyő őshazája Szibéria, óriási terület, a kitermelt mennyiségek magyar szemmel nehezen értelmezhetők. Olyan partnernél, amely havi 400 vagon (75 m3/vagon) légszára z fűrészárut gyárt, nehéz az egyezkedés havi 2 vagonról. Az igényes vevők által keresett sűrű szálszerkezet csak a hideg területeken található, ott, ahol a sokáig tartó fagyos évszak lassítja a fa növekedését. Személyes tapasztalat alapján a -37 fok nagyon kellemetlen, de a feldolgozást ez mégsem akadályozza. Az 5000 km-t meghaladó szállítás költségének optimalizálása a gyorsan változó feltételek között szintén naprakész tájékozottságot követel.

Az igazi szakmai kihívást a feldolgozás jelenti. A fa a természet terméke, nincs két egyforma tulajdonságokkal bíró darabja. A feldolgozás minden fázisában egyedi vizsgálat alapján történik a válogatás az optimális felhasználáshoz. A legmegfelelőbb hasznosítás formáját a vevők határozzák meg az igényeikkel, amelyek gyorsan és nehezen kiszámítható irányba változnak, mivel ők is megrendelőik szükségleteit követik. A vevőigényeknek megfelelő minőség és méret termékskála teljesítése tapasztalt szakembergárda nélkül elképzelhetetlen.

A végeredmény: kétféle vastagság, négyféle minőség és tízféle hosszméret toldásmentes táblákból, valamint hossztoldott táblák a 60 cm alatti lécek hasznosítására. Így a borovi fenyő (erdeifenyő) nagyon széles felhasználási területtel rendelkezik, jó tulajdonságainak köszönhetően.

A modern termelés alapja a hatékonyság, melyben nagy jelentőséggel bír a teljes hasznosítás. Fafeldolgozás hulladék nélkül: környezetkímélő és energiatakarékos megoldás.

A jövő ismeretlen, de a megfelelő felkészültség és nyitottság az új dolgok iránt erőt ad.

SZOMEX Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
2381 Táborfalva, Tarcsay út 41.
www.szomex.hu
info@szomex.hu


Kapcsolódó dokumentum:


a-tanulas-oeroek


Tetszett a cikk?