A régi az új divat

A bontott faanyag, mely magán hordozza a történelem nyomát, számos izgalmas lehetőséget rejt. Az igen kézenfekvő energetikai felhasználástól vagy a különböző faalapú kompozitokban történő hasznosításon túl, sokkal méltóbb és divatosabb felhasználási szerepet is kaphatnak az úgynevezett öreg fák, azaz a bontott ács- és asztalos szerkezetek, régi, funkciójukat vesztett fabútorok.

Az érdekes részletekkel rendelkező faépítészeti elemeknek, a szürkült és repedt – de nem korhadt – gerendáknak új életet adhatunk, mely gyakran a korábbi funkciójuktól merőben eltérő. Végeredményben elődeink keze munkáját és az ódon hangulatot így kreatív módon újra felhasználhatjuk, megőrizhetjük. A tengeren túl, az Egyesült Államokban és Kanadában komplett iparág szakosodott a régi faépületek bontására, az így nyert alapanyagok kezelésére és értékesítésére, mely igen jövedelmező, komoly üzlet.De nem kell ilyen messzire menni, több európai, sőt magyar példa is rendelkezésre áll.Az osztrák Baumgartner & Co nevű vállalat lakberendezési célra használ fel bontott faanyagokat. Kefékkel tör ténő mechanikai tisztít ást és vízzel történő lemosást követően a faanyagok szárítókamrába kerülnek. A hőkezelésnek köszönhetően a fakárosító gombák és rovarok vegyszerek használata nélkül elpusztulnak, és a nedvességtartalmat a majdani felhasználásnak megfelelő (kül- vagy beltéri) értékre állítják be. A „napszítta” repedt felületből a szennyeződések így eltávolíthatók, a kézi megmunkálás és a használat nyomai, azaz a hangulat megmarad. A felületkezelés a legtöbb esetben az igénybevételnek megfelelő (bútor vagy padló) olajozás, natúr színben.Örvendetes, hogy a magyar vállalkozás, például a veszprémi Ildáre Bt. is forgalmaz ilyen „felhasználásra kész” antik fát. A „tömör” antik fa mellett a Baumgartner & Co olyan háromrétegű lapok gyártását is végzi, melyek padlóburkolatként, falburkolatként vagy ajtólapként szolgálhatnak. Ezeknél csak a hordozórétegre ragasztott, látható réteg antik fa. Az így készült paneleket egyszerű használni, sőt a szabványos méreteknek köszönhetően az automatizált feldolgozási rendszerrel dolgozó gyártók is tudják alkalmazni.


Az öreg gazdasági épület faanyaga komódként "él tovább"

Divat lett a régi. Sok faiparigépforgalmazó kínál antikoláshoz használható, kefés koptató berendezéseket, és terjedőben van a fémiparban nagy hagyományokkal rendelkező szemcseszórás, mely a korábbi festékrétegek eltávolítása mellett koptatásra, a felület rusztikusabbá tételére is tökéletesen alkalmas. A nagy bútorlapgyártók termékei között is egyre több a rusztikus jellegű dekor. Emellett a padlóburkolatok között is mind gyakrabban találkozhatunk ilyen felületekkel. A legolcsóbb laminált változatoktól az igazi luxusig elterjedt ez a trend. A hazai Edelholz például külön termékkategóriát teremtett: „Kastélypadló” néven kínálja csúcsminőségű, antikolt tömörfa svédpadlóit.


A régi gerenáknak épeknek, egészségesnek kell lennie az új felhasználásához

Érdemes az asztalosoknak felkészülni az ilyen jellegű igényekre, hiszen bármikor adódhat egy munka – legyen az kandallóburkolat, bárpult vagy étkezőasztal –, amikor a megrendelők ifejezet ten repedezett, ütött-kopott kivitelt kér. Lehet, hogy a következő munka alapanyaga nem a fatelepen, gondosan rendezett rakatokban, hanem a tűzre szánt hulladékok között rejlik?


Tetszett a cikk?

hirdetés