A juhar

A juharok (Acer Spp) az északi félteke mérsékelt övében élnek. A nemzetség nemcsak sokfajú (150 faj), hanem rendszertanilag is heterogén. Az ide tartozó fajok között nagy morfológiai és méretbeli eltérések vannak, viszont tulajdonságaik nagyon hasonlóak, megkülönböztetni őket mikroszkóppal is nehéz.

A LEGFONTOSABB FAFAJOK
Hegyi juhar (Acer pseudoplatanus) A hegyi juhar őshonos fafajunk. Közép- és Dél-Európában terjedt el a domb- és a hegyvidék fája. Az üde, ásványi anyagokban gazdag laza talajokat, és a párás, nedves klímát kedveli. A téli hideget jól viseli, de a korai fagyoktól szenved, rosszul viseli az aszályt. Hazánkban a legértékesebb juharfa.

Mezei juhar (A. campestre)
Erdeinkben gyakori elegyfafaj, a sík vidéktől a középhegységekig mindenütt előfordul. Idősebb korban is csak 20–25 m magasra nő. Fája a juharok között a legsűrűbb (légszáraz sűrűség: 710 kg/m3). A legkeményebb nomszövetű faanyag, vörösbe hajlóan fehér, idősebb korban barnás, selyemfényű. A bélfoltok gyakoriak. A rönkméretben ritkán előforduló mezei juhart a bútoripar szívesen használja. Kedvelt esztergályos fa. Méretei miatt leginkább csak tűzifát választékolnak belőle.

Korai juhar (A. platanoides)
A domb- és hegyvidék fontos elegyfafaja. 30–40 m magasságot is elér. Fája nagyon hasonlít a hegyi juharéra, de valamivel sötétebb, sűrűbb (légszáraz sűrűség: 630 kg/m3) és keményebb. Felhasználási területe a hegyi juharéval azonos.

Fekete gyűrű (Tatár) juhar (A. tataricum)
Cserje, esetleg kis fa. Leginkább a sík vidéki száraztölgyesek kísérő fájaként fordul elő. Faipari jelentősége nincs, de fája jól esztergályozható, szívesen készítettek belőle pipaszárat.

Zöld (kőrislevelű) juhar (A. negundo)
Észak-Amerika atlantikus feléről származik, de Európában gyorsan elterjedt. Ártereken gyakori, invazív faj. Az amerikai fehér medvelepke (Hypantria cunea) a lágylombos fafajok és gyümölcsfák károsítója – a zöld juharral került Európába. Nálunk ritkán rönkméretű. A fatest világos, széles évgyűrűjű, laza szövetű (légszáraz sűrűsége: 500 kg/m3), kiválóan faragható.

Ezüstjuhar (A. saccharinum)
Észak-Amerika keleti felén általánosan elterjedt. Gyorsan növő, terebélyes, magassága 30 m is lehet. Fája puhább és törékenyebb más juharokénál (légszáraz sűrűsége: 530 kg/m3). Színe sárgás és vörösesbarna. Európában kedvelt parkfa.

Cukorjuhar (A. saccharum)
Kanada déli és az Egyesült Államok északi részén gyakori fafaj. A cukorjuhar azonban nem csak a belőle csapolt juharszirup miatt fontos, sokkal nagyobb a jelentősége a szép rajzolatú fehér faanyagának. Az amerikai juhar furnér- és fűrészáru Európában is kedvelt. Tulajdonságai és felhasználása azonos a hegyi juharéval (légszáraz sűrűsége: 705 kg/m3).

FAHIBÁK, FAKÁROSODÁSOK, TARTÓSSÁG
Ezen fafajt az erdőben számos gomba- és rovarfajta megtámadhatja. A gombafertőzések általában a mechanikai sérüléseken keresztül hatolnak a fatestbe, és minden esetben a gesztben hatalmasodnak el. A kitermelt juharfa főleg a magas keményítőtartalom miatt könnyen fülled. Ügyelni kell a gyors feldolgozásra és a fűrészáru azonnali hézaglécezésére! A fahibák közül a színváltozás, a göcsösség, a csavarodott növés, a görbeség, a barna álgesztesedés és a bélkorhadás jelentős.

MEGMUNKÁLÁS ÉS SAJÁTOSSÁGOK
Viszonylag jól és könnyen lehet fűrészelni. A mechanikai megmunkálástól a fafelület gyakran pörkölődik. A fűrészáru szárítása a nagy zsugorodási, anizotrópiai és az elszíneződés veszélye miatt körültekintést igényel. A dekoratív rajzolatú, esztétikus juhart világos divatos színű pácokkal is kezelik a modern bútorok gyártásakor. Könnyen faragható, jól szegezhető, csavarozható, hajlítható.

FELHASZNÁLÁSI TERÜLETE
A bútoripar a juhart furnérként és tömörfaként egyaránt felhasználja. Készítenek belőle értékes stílbútorokat, asztallapokat, székeket, hajlított bútorokat. A hegyi juhar egyik legfontosabb felhasználási területe a hangszergyártás, a hegedűk hátlapja és a nyakrésze készül juharból, hullámos, vagy csomoros faanyagból. A göcsmentes juhart felhasználják furulya, fagott, szájharmonika, orgona készítéséhez is.


Kapcsolódó dokumentum:


a-juhar


Tetszett a cikk?