A tiama

A tiama (Entandrophragma angolense) egy Nyugat- és Közép-Afrikában honos fafaj. Leginkább Elefántcsontparton, Ghánában, továbbá Libériában, Nigériában, Gabonban, Kamerunban, Kongóban, keletre egészen Ugandáig találkozhatunk vele. Az alsóbb trópusi esőerdők tömör, mélyalapú talaját kedveli. A fél örökzöld esőerdőkben is előfordul, de többnyire csak szórványosan.

EGYÉB NEVEI

Tiama, gedu nohor, gedu lohor, koupri, lokoa popo, abenbegne, timbi, ipaki longo, mukumi, mukusu, muyovou, kalungi, lifaki, livuite.

SZERKEZETI LEÍRÁSA

A geszt erősebb színű, a lazac esetleg violaszínű. Porózus szerkezetű. Erezete dekoratív a növési irányváltásoktól. Középkeménységű fa, szilárdsága alacsonyabb a rokon mahagóni fajtól, de ez a felhasználását tekintve nem biztos, hogy hátrányt jelent. Viszonylag rugalmas és könnyen hasítható. 

FELHASZNÁLÁSA

A belőle készült furnér-, ill. rétegelt lemez dekoratív bútoralapanyag. 
Tömör faként kül- és beltéri építészethez, luxuscikkekhez, parketta-, lépcső-, hajóépítéshez használják, mahagónihelyettesítő. Nyílászárók gyártására nem ezt javasolják.

ÁLTALÁNOS ISMERTETŐJEGYEK

A fa magassága: 40–45 m
Törzshossz: (28) m
Törzsátmérő: 0,7–1,0 (1,5) m
Törzsforma: csak ritkán hengeres, többnyire deformált, a törzsön magasra felérő
Légszáraz fajsúly: 600 kg/m3 

MECHANIKAI TULAJDONSÁGOK

Nyomószilárdság: 38–59 N/mm2
Hajlítószilárdság: 61–92 N/mm2
Húzószilárdság: 1,6–2,6 N/mm2
Nyírószilárdság: 8,1–11,3 N/mm2
Ütésállóság: 4,1–5,8 J/cm2
Keménység: 43–47 N/mm2
E-modul: 8800–11 300 N/mm2
Hasítószilárdság: 0,4–0,5 N/mm2

MEGMUNKÁLÁSA

Mechanikusan jó, meglehetősen könnyű, „késelhető” és hántolható. A csavart növés késelésnél és gyalulásnál nehézségeket okozhat. A gyantatartalom a szerszámélek tompulását és beragadását eredményezi.  Szegelhető és csavarozható. Szárítása jó, de a vetemedési hajlam miatt lassan kell elvégezni. 

FAHIBÁK

Előfordulhat görbeség, körhagyó növés, hibás geszt, dudorok, gyantajáratok, forgók, vad növés, oxidációs elszíneződések fémekkel érintkezve, gombák által okozott elszíneződések, korhadás és rovarjáratok.

TARTÓSSÁG

A szijácsé csekély, hajlamos a kékgomba- és rovarfertőzésre. A geszt is csak közepesen ellenálló a gombákkal, rovarokkal és fúrókagylókkal szemben. Nem időjárásálló.

FELHASZNÁLÁSA

Furnérfa, elsősorban késelésre, de hántolják is. Bútorokat, borításokat, parkettát gyártanak belőle. Közepes igénybevételre belső és külső szerkezeti alapanyag lehet. Speciális felhasználásai: mérőműszerek, rámák, esztergálás és faragás.

KERESKEDELEM

Európába rendszeresen, kis mennyiségekben érkezik. A fő exportőrök Elefántcsontpart, Ghána, Kongó, Gabon, Kamerun és a Közép-Afrikai Köztársaság. Időnként összekeverik a sapelli, kosipo és sipo fajokkal. Tévedéseket okozóan „tiama-mahagóni” néven is ismeretes, összetéveszthető a pernambuk fákkal.

ÚTMUTATÁS

A tiama színezete gyakran nem egységes, igen szabálytalan, csavart növésű, és nem ritkán szokatlanul nagy a szijács hányada. A ghánai szállítmányoknak általában jobb a törzsformája és szabályosabb a csavart növés. 


Kapcsolódó dokumentum:


a-tiama


Tetszett a cikk?