A bilinga

A bilinga az afrikai örökzöld esőerdők leggyakoribb fái közé tartozik. Ez a gyors növekedésű és jól sarjadzó fafaj képes beavatkozás nélkül, pionírként erdősíteni az égetéssel, fakitermeléssel letarolt őserdei területeket, ezért kiemelkedő jelentőségű.

AZ ÉLŐ FA JELLEMZŐI

A bilinga 25–40 méter magas, átmérője 0,7–1,8 méter között van. A törzsének nincs vagy csak 1 méternél alacsonyabb támasztógyökere van. A törzs alakja egyenes, hengeres, ritkán csavart növésű, gyakran a magasság felén túl még ágmentes. A fának a kérge egy keserű, átlátszó nedvet ereszt, amely fontos gyógyszeripari alapanyag (malária, láz, vérzéses fertőzések ellen használják). 

MAKROSZKOPIKUS  JELLEMZŐK

A szíjács keskeny (4–5 cm), fakó sárga vagy világosszürke, jól elkülönül a geszttől, amely élénk narancssárga, az érett fa pedig narancs-vörös, vagy aranybarna. A növekedési zónák nem felis
merhetőek. A bélsugarai szabad szemmel nem láthatóak, csak a nagy likacsok. Rostlefutására jellemző a váltakozó irányú csavartszálúság. 

MIKROSZKOPIKUS JELLEMZŐK

Az edényekben tillisz nem látható. A vazicentrikus tracheida gyakran látható a fában. A farostok közepesen vastag falúak. A bélsugarak kocka vagy álló sejttípusból álló homogén felépítésűek, vagy kocka és álló sejttípusból álló heterogén szerkezetűek is lehetnek. Prizmatikus kristályok a hosszparenchima sejtekben, mikrokristályok a bélsugársejtekben láthatóak. Szilikátberakódás nincs. 

FAHIBÁK, FAKÁROSODÁSOK, TARTÓSSÁG

Repedések és szabálytalan rostlefutás előfordulhat a fában. A szíjács nem tartós, de a geszt rovar-, gomba- és időjárásálló.

KÉMIAI TULAJDONSÁGOK

Fája csersavtartalmú, kérge pedig különleges hatóanyagokat tartalmaz, melyet a gyógyszeripar használ. A fapor allergiás bőrreakciót okozhat. A fa pH-értéke 5,2.

MEGMUNKÁLÁSI  SAJÁTOSSÁGOK

Szárítását lassú menetrenddel kell végezni repedési hajlama miatt. A száraz faanyag alaktartó. A faanyag erősen éltompító hatású, ezért célszerű keményfém lapkás szerszámokat alkalmazni a megmunkálásakor. Jól ragasztható és felületkezelhető.

FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEK

Késelt színfurnér és tömörfa formájában felhasználja a bútoripar és a belsőépítészet. Kiváló parkettának és lépcsőnek. Tartóssága miatt védőkezelés nélkül lehet felhasználni a külső térben (fahidak, épületek, hajók, csónakok, vagonok esetén). A faanyagból, kéregből és gyökérből sárga festék készíthető, így festőfaként is használható.


Kapcsolódó dokumentum:


a-bilinga


Tetszett a cikk?