A halál almája

A Manszanilyafa úgy került a Guinness Rekordok Könyvébe, hogy a világ legmérgezőbb, legveszélyesebb fája. A kutyafélék családjába sorolják ezt a fafajt. Már a Hippománe Nancinella latin név is fenyegető, hiszen a Hippo lovat, a máne pedig őrültet jelent. Vajon véletlen ez a szóösszetétel? Ez a bájos fa ugyanis valóságos gyilkos.

A növény a világ legszebb helyein, az Egyesült Államokban, a Karib-térségben, a Bahama-szigeteken őshonos, Magyarországon nem fordul elő. A fa minden része erősen toxikus, a kérge, levele, nedvei, de főleg a gyümölcse. Sok helyen figyelmeztető táblát tesznek ki, nehogy a turisták megkóstolják a gyümölcsét. A nagyjából 5 méteresre növő fa által termelt vegyi anyagok összes fajtáját máig sem sikerült azonosítani. Többek között a farból található meg benne, ami természetes diterpém-észter, de a Hippomanin, a Mancinellin, Szapagenin-flór-acetafenon 2,4 dimentiléter és fizosztignim is kimutatható. 

Az „Arbol de lá muerte” azaz a Halál fájaként becézett növény termése olyan mint egy alma, de aki beleharap, az bizsergést, égő érzést és alig elviselhető fájdalmat érez a torkában. Orvosi segítség nélkül még nyelni sem tud, a légutak megdagadása miatt pedig meg is fulladhat, aki nem, az egy napi szenvedés után, erős hasmenéssel folytatja tovább a küzdelmet.

Maga a fa tejszerű nedvet is termel, amiből egyetlen csepp is elég ahhoz, hogy a bőrön erős irritáció alakuljon ki. A fa nedve égési sérüléshez hasonló, nagyon fájdalmas sebeket okoz, bőrgyulladással és duzzanattal kísérve. Még akkor is veszélyes, ha eső idején alá állunk. A víz képes kimosni annyi mérget a levelekből meg a fáról, hogy már az is fájdalmas lehet. Még ha a mérgező fát ki is vágják és eltüzelik, akkor is káros, füstje egyenesen vakságot okoz. 

Érdekes, hogy míg az élőlények többségének veszélyes fenyegetést jelent ennek a földből kinövő gyilkosnak a léte, akadnak kivételek, például egyes leguánfélék, amelyeknek semmi bajuk nem lesz tőle. Nagyon régóta ismerős az utazók számára ez a szelíden zöldellő gyilkos, Kolumbusz a Halál Almájának nevezte.
 


Kapcsolódó dokumentum:


a-halal-almaja


Tetszett a cikk?