A gyertyán

A gyertyánok az északi félteke fái, a nemzetségnek mintegy 45 faja ismert. A családon belül külön nemzetséget alkotnak a hasonló fatesttel rendelkező komlógyertyánok. A fahasznosítás szempontjából a legnagyobb jelentősége a közönséges gyertyánnak van. Hazánkban megtalálható még a keleti gyertyán, a nemzetközi fakereskedelemben Ázsiában a lazafürtű gyertyán, Észak-Amerikában az amerikai gyertyán. Ezek fája is teljesen azonosnak tekinthető a közönséges gyertyánéval.

A komlógyertyánok közül 3 fajnak van faipari jelentősége: Ostrya Kárpinifolia, O. japonica, O. virginiana. A komlógyertyánok fája kis eltérést mutat az igazi gyertyánokétól: sűrűbb és keményebb.

A közönséges gyertyán Nyugat- és Közép-Európában, Kis-Ázsiában és Dél-Európában is megtalálható. Hazánkban a domb- és hegyvidékeink üde erdeinek második lombkoronaszintjében él.

Az élő fa jellemzői: átlagosan 20–25 méter magas, a mellmagassági átmérő elérheti az 50–60 centimétert. A gyertyántörzsek többségét jellemzi a görbeség, a bordás, csavarodott növekedés. A kérge vékony, sima, szennyesszürke.

Szórt likacsú, a szíjácsa és a gesztje azonos színű: szürkésfehér, a levegőn sárgás árnyalatot kap. A keresztmetszeten az évgyűrűk rendkívül hullámosak. Fája erősen tömött, kevésbé porózus. Bélfoltok ritkán, de előfordulhatnak. A vastag sejtfalú gyertyán fateste viszonylag erősen zsugorodik. A húr- és a sugárirányú zsugorodási jellemző hányadosa (1.69) közepes vetemedési hajlamra utal, a csavartrostúság azonban hozzájárul ahhoz, hogy szárításkor erősen deformálódjon, vetemedjen. Fájában kevés a járulékos anyag (pl. gyanták, zsírok), ezért kémiailag inaktív. Tiszta rostjai cellulózipari feldolgozásra különösen alkalmasak, pH-értéke: 5,2.

Az ipari felhasználást előnytelenül befolyásolja a törzsre jellemző erős bordásság és csavartrostúság. Gyakori jelenség a törzsek görbesége is. A kitermelt faanyag a tavaszi-nyári időszakban a fülledés veszélyének van kitéve, így gondoskodni kell a gyors feldolgozásáról. A rönkök kedvezőtlen alaki tulajdonsága miatt a kihozatal még a szélezetlen fűrészáru esetében is alacsony. A gyertyán fűrészárut csak lassan, óvatosan szabad szárítani, viszonylag nehezen szegezhető és csavarozható.

A megmunkálásánál keletkező finompor bőrgyulladást okoz. A bútoriparban a felhasználása nem jelentős, a stílbútorok állványszerkezete, lábazata faragott, díszes elemei is készíthetők gyertyánból. Kiválóan esztergályozható, így sorozatban gyártható belőle csavart bordás köldökcsap, fatál, kapcafa, fagomb, ecsetnyél. Sokféle kéziszerszám hagyományosan gyertyánból készül (fakalapács, gyalu, csavarszorító, faszeg). A zongoramechanika egy részét is gyertyánfából gyártják.


Kapcsolódó dokumentum:


a-gyertyan


Tetszett a cikk?hirdetés