A faggyúfa (tallowwood)

Ezt a fát helyileg és a nemzetközi kereskedelemben is ezen a néven ismerik, a dél-afrikai szabvány szerint is ez a neve. Korábban voltak olyan helytelen angol megnevezései is, mint pl. a vörös mahagóni.

ELŐFORDULÁSA

A faggyúfa főként 900 méter feletti magasságban, Új-Dél-Wales északi részén és Queenslandben, a Hawkesbury folyótól délre található meg. Newcastle-tól Queenslandig, valamint a Fraser-szigetek és Maryborough parti erdeiben is előfordul, de kereskedelmileg nem jelentős mennyiségekben. Ez az eukaliptuszfaj csak ritkán fordul elő tiszta állományokban, inkább a trópusi esőerdők ott honos fajaival vegyesen terem (1200 mm évi átlagos csapadékmennyiség felett), főként az igen meleg termőhelyeken. Ezt az eukaliptuszfajt sokrétűen hasznosítják újraerdősítésre is pl. Kelet-Afrikában, Zaire-ben és Marokkóban, de Brazíliában, Indiában és Ceylonon is. Victoria szigetén, kisebb mértékben Új-Dél-Walesben, valamint Queens-landben.

A FA (NÖVÉNY) JELLEMZŐI

Az igen gyors növésű fa magassága eléri a 30–45 m-t, átmérője 75–160 cm. Mélyen barázdált kérge rostos és nagyon tapad. Az idősebb fáknál gyakran tapasztalható üreges gesztkorhadás, a szíjácsban pedig sűrűn fordul elő lyctus-bogár fertőzés.

A FA (ANYAG) JELLEMZŐI

A fakósárga-barna szíjács nem válik el túl élesen a sárgabarna geszttől. A rostfelépítés nem mindig egyenes, esetenként hullámos. A gyalult felületeknek lágy fénye van és enyhén zsíros tapintásúak, az olajtartalmú alapelemek miatt. Az egyesével vagy radiális csoportokban elrendeződött tracheák nagysága a kicsitől a nagyig igen változó, és raktározó szövettel vannak körülvéve. A gesztben telítő sejteket és ásványi zárványokat tartalmaznak. A nagyon finom bélsugarak csak mikroszkóp alatt ismerhetők fel. Évgyűrűk, bár nehezen felismerhetők, vannak. Döntési súlya 1225 kg/m3, légszárazsúlya 950–1000 kg/m3.

MEGMUNKÁLÁSA ÉS FELDOLGOZÁSA

A faggyúfa egy nagyon kemény, de finom fa. Szilárdságát igen jól jellemzi 108 N/mm2 hajlítószilárdsága. Frissről szárítva a zsugorodása radiálisan 4,5%, tangenciálisan 6,5%, zsugorodási anizotrópiája magas, ezért lassan és finoman kell szárítani a repedések elkerülése végett. Ha ritkán is, de hajlamos a hasadozásra. A faggyúfa eléggé időjárásálló, keménysége miatt kéziszerszámokkal nehéz a megmunkálása.


Kapcsolódó dokumentum:


a-faggyufa


Tetszett a cikk?