A Vörös Balau

A vörös balau kereskedelmi csoportba körülbelül 10 faj sorolható, melyek többségükben a Shorea subg. nemzetség nagy sűrűségű fái. A vörös balau faanyag tulajdonságaiban a bangkirai faanyaghoz, de színben inkább a sötétvörös meranti anyagokhoz áll közelebb. Emiatt tekinthetők egyfajta átmeneti kereskedelmi csoportnak a két faanyag között.

MAKROSZKOPIKUS JELLEMZŐK

A geszt színe a vörösbarnától a lilásbarnáig terjed, a szijács halványabb. A faanyag struktúrája közepes finomságú vagy mérsékelten durva. A sugármetszeten apró bélsugártükrök láthatók. Jellemzője a változó irányú csavartszálúság. A faanyagban a gyantajáratok halvány, fehéres csíkok formájában ismerhetők fel. Növekedési zónahatárok nem láthatóak. A faanyag zsíros, viaszos fényű és tapintású.

MIKROSZKOPIKUS JELLEMZŐK

Az edények szórt elrendezésűek, általában 2–3 tagú radiális sorban állnak, közepes vagy nagymértékűek. Az edényekben vékonyfalú tillisz gyakran látható. A farostok nagyon vastag falúak, nincsenek rekeszes rostok a fában. A növekedési zónahatár nem látható. A bélsugarak fekvő, valamint kocka és álló sejttípusból álló heterogén szerkezetűek. Csempe alakú sejtek a bélsugárban nincsenek. A hosszparenchimák szabályos szintezett szerkezetet mutatnak a hosszmetszeteken. Sejt közötti járatok láthatók, melyek hosszú vagy rövid tangenciális irányú sorokat alkotnak és gyantatartalmúak. A prizmatikus kristályok a hosszparenchima sejtekben láthatók. Számuk sejtenként egy. A kristálytartó sejtek megnagyobbodhatnak, idioblaszttá alakulhatnak. Szilikátberakódás nincs.

FAHIBÁK, FAKÁROSODÁSOK, TARTÓSSÁG

Közepesen vagy jól ellenáll a gomba- és rovarkárosítóknak, a termeszekkel szemben közepesen vagy gyengén, a fúrókagylókkal szemben gyengén ellenálló.

Tartóssági osztály: 2–3. A faanyag gyantafoltos lehet, ami színhibákat okozhat. Nem telíthető.

MEGMUNKÁLÁSI SAJÁTOSSÁGOK

Lassú menetrendekkel szárítható. Furnérgyártásra alkalmas, jól késelhető. A faanyag erősen éltompító hatású, a keménység és a gyantatartalom miatt. A váltakozó irányú csavartszálúság miatt a faanyagok a megmunkáláskor odafigyelést igényelnek. Szegezéséhez, csavarozásához előfúrás szükséges. Jól ragasztható és megfelelően felületkezelhető, de a gyantamentesítés legtöbbször szükséges.

FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEK

Jól használható erős épületszerkezetekhez, de tartóssága és rossz telítési tulajdonságai miatt beltéri alkalmazása ajánlott. Gyakran alkalmazzák padlónak mind épületekben, mind ipari környezetben, vagy akár járművek padlózatának. Alkalmas hajóbordának, nyílászárókhoz, lépcsőnek, asztalosmunkára, erős falú ládáknak, és felhasználják hangszerek gyártására is.


Kapcsolódó dokumentum:


a-voeroes-balau


Tetszett a cikk?