A duglászfenyő

Az óriásfák földjéről származó duglászfenyő a világ leghatalmasabb, legszebb és a faanyagát tekintve is a legértékesebb fáink közé tartozik. Két elfogadott változata ismert: a zöld, illetve a kék duglászfenyő.

Természetes elterjedése Észak-Amerika nyugati partja. Kedveli a magas páratartalmú, csapadékos óceáni klímát, de elviseli esetenként az aszályt is. Egészen 1800 méteres magasságig fordul elő. Ma az egész világon telepítik, ahol megfelelő számára a termőhely, európai elterjedése növekszik, hazánkban is több mint 100 éve folynak vele kísérletek.

AZ ÉLŐ FA JELLEMZŐI

Őshonos termőhelyein 50–100 méteres magasságot is elér. Európában jellemző legnagyobb átmérő 1 és 30–40 m a maximális magasságuk. Gyorsan nő, ezért világszerte fontos ültetvényfafaj. Törzse egyenes, hengeres, koronája laza, kúp alakú. Tűi 2–3,5 cm hosszúak, lágyak, a hajtás körül helyezkednek el. Összedörzsölve narancsos illatúak. Kérge fiatalon szürkésbarna, sima és tele van gyantatömlőkkel.

A szíjács és a geszt a vágás után egyszínű, a geszt a levegőn azonban gyorsan sötétedik. A szíjács keskeny, színe világos, sárgásfehér, a geszt barnásvöröses, fája kissé a vörös fenyőére emlékeztető. Az évgyűrűk szélesek, élesen elkülönülnek. A fatest rajzolata dekoratív, a húrmetszeten rajzos, a sugáron csíkos. A friss faanyag terpentin illatú.

FAHIBÁK, FAKÁROSODÁSOK, TARTÓSSÁG

Fája egyenes, hengeres, de fiatalkorban sudarlósabb a lucfenyőnél. Gyakori a csavarodott növekedés, jellemző fahibája a göcsösség. A döntött fa könnyen kékül, ezért célszerű télen végezni a fakitermelést. Gyakori a fagyléc, a gyűrűs repedés, valamint komoly fahiba az egyenetlen évgyűrűszélesség. A durva évgyűrű-szerkezetű fa kemény és nehezen megmunkálható.

A beépített faanyag aránylag gombaálló, a rovarkártétel ritkább. A duglászfenyő szabadban kiváló időjárás-állóságot mutat, de a földdel való érintkezésnél könnyen elveszti tartósságát. A duglászfenyő fatestének magas csersavtartalma hozzájárul a nagy tartóssághoz is.

MEGMUNKÁLÁSI SAJÁTOSSÁGOK

Mechanikai megmunkálás általában nem okoz problémát, de a durva, széles, egyenlőtlen évgyűrű-szerkezetű, göcsös faanyagot nehezebb megmunkálni.

Műszárítása az erdeifenyővel azonos menetrendeket igényel, vetemedések, repedések előfordulhatnak. Kiváló tartóssága miatt kültéri felhasználása nem igényel védőszeres kezelést. A durva szerkezetű duglász nehezen szegezhető és csavarozható. Felületkezelése problémamentes, de figyelemmel kell lenni a geszt alacsony pH-értékére, csersav- és gyantatartalmára.

FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEK

Észak-Amerikában a rétegeltlemezgyártás egyik legfontosabb fafaja. Kiváló tartóssága miatta hajók és egyéb vízi létesítmények gyártásánál a duglászból készített rétegelt lemezek használatát írják elő. Óriási méretei folytán magas vezetékoszlopok és különleges szerkezetek gyártására is alkalmas. Készítenek belőle játszótéri, kerti és egyéb kültéri létesítményeket. Előnyös nagy méretű padló- és falburkolatok gyártására. Európában a rövid vágásfordulójú ültetvények fáját ragasztott tömör fa panelekhez használják. Mindennemű vízi és vízparti létesítménynek fontos alapanyaga. A vékonyabb hengeres fából cellulózt, papírt, forgácslapot és farostlemezt készítenek. Kérgéből pedig csersavat vonnak ki.


Kapcsolódó dokumentum:


a-duglaszfenyo


Tetszett a cikk?