A krabak

A krabak egy alternatív elnevezése a mersawa fafajnak. A mersawát bútorkészítésre, beltéri asztalosmunkákhoz, padlóburkolatok, hajók deszkaburkolatának készítésére, furnér- és rétegelt lemez gyártására használják.

Előfordulási területei: Banglades, Burma, Thaiföld, Kambodzsa, Malajzia, Indonézia és a Fülöp-szigetek. A trópusi örökzöld, fél örökzöld esőés galériaerdőkben teremnek eltérő termőhelyeken, a part közeli tőzeges mocsaraktól kezdve egészen 600 m magasságig. Előfordulása tehát kiterjedt, de sehol sem bőséges.

FA (NÖVÉNY) LEÍRÁS
A krabak (ill. mersawa) fát adó anisoptera fajok esetében közepes vagy nagy fákról van szó, többé vagy kevésbé határozott gyökérfőkkel. Az egyenes, hengeres törzs magassága a 45 métert is elérheti, 25 méteres ágmentes hosszal. Az átlagos átmérő 90 cm, de kivételes esetekben 150 cm vagy nagyobb is lehet. A kéreg világos-sötétszürke, néha barna tónusú. Szabadon álló fák esetében egész világos is lehet, sűrű állományban esős napokon szinte feketének látszik.

FA (ANYAG) LEÍRÁS
A frissen vágott geszt világossárga vagy sárgásbarna, néha világos rózsaszín tónusú. Fény hatására világosbarnára sötétedik be. A frissen nagyon fakó sárga, ám később ugyancsak besötétedő szíjács nem különül el élesen a geszttől. Ez mintegy 2–7 cm vastag és hajlamos a fát elszínező gombák általi fertőződésre. A fa struktúrája közepesen durva és homogén, a rostfutás közepesen csavart növésű. Összességében a fa arculata sima és egyszerű. Specifikus illat vagy íz nem észlelhető.

Az évgyűrűk általánosságban nem feltűnőek. A közepes számú, átlagos durvaságú pórusok többnyire egyesével vannak, és szinte mindig érintkeznek egy bélsugárral. A tracheák sűrűn telítettek. A krabak, ill. mersawa fa kön - nyű-közepesen nehéz és közepesen kemény. Az erdei frissvágású rönkfa átlagon felül magas víztartalma miatt nem úsztatható. Az egyes fajok átlagos légszáraz súlya 520 és 740 kg/m3 között váltakozik, a legtöbb esetben 610–660 kg/m3. A 80% feletti nedvességtartalmú friss rönk súlya kb. 950 kg/m3.

FELDOLGOZÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA
Bár az egyes anisoptera fajok szárítási tulajdonságai az ingadozó kovasavtartalom miatt eltérnek egymástól, megállapítható, hogy a krabak, ill. mersawa fák légszárítása igen hosszadalmas és csak jó levegőcirkuláció mellett végezhető. Az értékcsökkenés ennek során csekély, azon túl, hogy enyhe felületi repedezések és kismértékű vetemedések előfordulhatnak.

A szárítási folyamat kezdetén a szíjács hajlamos a kék korhadásra. Műszárítás esetén is nehéz a vastagabb fűrészáru gesztjéből a nedvességet eltávolítani. Szárítás után a fa alaktartó.

A cikk a Magyar Asztalos 2019. februári számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


a-krabak


Tetszett a cikk?