A kamerere


Az akár 78 méteresre megnövő kamerere tartós és rovarálló, ezért élőhelyén nyílászárókat is gyártanak belőle. Szabadban gyorsan szárad és hajlamos a repedésre. Megmunkálása fiatalkorában nem okoz nehézséget.

A kamerere a Fülöp-szigetek déli részétől, 600 méter magasságtól fölfelé egészen a Salamon-szigetekig megtalálható, nem az örökzöld trópusi esőerdők fája. Az 500 eukaliptuszfajból, melyek főként Ausztráliában nőnek, csak kettő vagy három terem Délkelet-Ázsiában. Új-Guineában a fa a tengerszinttől 1800 m magasságig nő ott (pl. a Chimbua-völgy), ahol az éves csapadék jelentős.

A NÖVÉNY JELLEMZŐI

A karcsú, egyenes, hengeres fa a Fülöp-szigeteken a 78 méteres magasságot is eléri. Az ágmentes törzs hossza 30 m is lehet. Előfordulási helyein sűrű, készletei 270 m3/ha-t is elérnek. A kamerere gyorsnövésű.

A törzsön jelentős gyökérfők mutatkoznak, sima, zöld, lehámló kéreg borítja, ezért külső kinézetre némiképp az ausztráliai kaurira hasonlít. Manapság lehetőség szerint csak a fiatalabb fákat döntik 60 cm átmérőig, ez felett már nehezebb és keményebb a növekedési köpeny, mely a feldolgozás során technikai nehézségeket okoz.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.