A Kasai

A pometia pinnatának is hívott kasai a sok nemzetséget magában foglaló sapindaceae család tagja. Elterjedési területei: Malajzia, Indonézia, Új-Guinea, Fülöp-szigetek és a trópusi Ausztrália.

JELLEMZŐI

Ez egy közepesen nagy, meglehetősen karcsú, örökzöld fa, legnagyobb magassága 36 méter, ebből a haszonfahosszúság 13–20, az átmérője legfeljebb 1 méter. A törzse görbe és éles gyökérfői vannak. A világosvörös-narancsbarna kéreg eléggé sima és kis, vastag pikkelyekben válik le, ezáltal himlőhelyes benyomást kelt, hasonlóan a merbau fa (intsia bijuga) kérgéhez. A belső kéreg vörös, gumijellegű nedvet bocsát ki magából.

A 3–5 centiméter széles, világosvörös szíjács fokozatosan megy át a világosvörös-sötétvörös, besötétedő gesztbe. A rostfutás egyenes, szórványosan hullámos is. A fa textúrája aránylag finom és eléggé fénylő. Rendszerint nincs kifejezett rajzolata, csak hullámos rostfutás esetén ismerhető fel radiális metszetben egy jellegzetes fakép. A kasai fának nincs kimondott íze vagy szaga.

FELDOLGOZÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA

A kasai fa légszárítása nehéz, 12,5 mm-es fűrészáru esetében négy, 37,5 mm-es anyagnál hat hónap szárítási idő szükséges. Miután a fa erősen zsugorodik, és a vetemedés és repedés veszélye is fennáll, a szárítást igen óvatosan kell vezérelni. A zsugorodási mérték magas. Polírozáskor szép, sima felületeket ad. Majdnem olyan szilárd, mint a teak.

Ellentétben a legtöbb trópusi fával, a kasai fa jól hajlítható gőzzel. Párás trópusi klímán, kezeletlenül és talajjal érintkezve csak mérsékelt tartósságú. Malajziában a talpfák kreozot-dízelolaj (1:1) kezelése teljes sikerrel járt. A fa csak kevéssé érzékeny a lyctida- és termeszfertőzésre. A fúrókagylókkal szemben nem ellenálló, és ezen a kreozot-dízelolaj kezelés sem változtat.

A kasai fa használati faként a vörös seraya-hoz hasonló, de azzal ellentétben hajlítható és lényegesen tartósabb. A termelő országokban a ház- és csónaképítéstől az ajtó- és ablakkereteken át a szerszámnyelekig, számos célra használják fel. Hántolt furnérként a rétegeltlemez-gyártásban is alkalmazzák.

A gazdaságilag kifizetődő men - nyiségek korlátozott mivolta miatt a kasai fa az exportban alig játszik szerepet, túlnyomó részét a termelő országokban használják fel.


Kapcsolódó dokumentum:


a-kasai-alapanyag


Tetszett a cikk?