Milyen fából készül az erős bútor?

Ha már valaki bútorvásárlásra adja a fejét, akkor jó 10-15 évre le akarja tudni a feladatot. Hiszen nem szeretnénk minden második évben új székeket vagy szekrényt gyártatni vagy vásárolni, csak mert nem jó minőségű fából készült. Hogyan érdemes kiválasztani strapabíró bútor alapanyagát?

Ez nem azt jelenti, hogy a boltokban kapható áruk rossz minőségűek lennének, inkább kicsit olyan, mintha a lehető legköltséghatékonyabban szeretnének olyan fabútorokat előállítani, amik tartósak ugyan, de nem kell hozzájuk sok nyersanyagot felhasználni. Előbb-utóbb talán ki tudják kísérletezni azt a matériát, amiből ez megoldható - hiszen már csak a fák védelmében is érdemes alternatívák után nézni.

Normális folyamat, hogy egy sokat használt munkafelület, használati tárgy az idő múlásával veszít rugalmasságából, tartósságából. Vajon mik azok a tartós faanyagok, amikben akár húsz év elteltével is bízhatunk?

A bútorgyártás kedvelt alapanyaga a fa, köztük a bükk, juhar, dió, erdei fenyő, tölgy, kőris, nyírfa és teakfa található meg a legtöbb helyen. De mi az, ami akár generációkon át is olyan bútordarab marad, amit bármikor lehet használni?

A tömör tölgy

Az egyik legkeményebb fa, éppen ezért csak gőzölés után lehet dolgozni vele. De pont a keménységének köszönheti, hogy egy tömör tölgyfa asztalon nem látszik meg az idő vasfoga. Fény- és hőállósága kitűnő. Nem csak bútorként, padlóanyagként és nyílászárók készítésére is tökéletes. Garantáltan még az unokák is használni fogják.

A sokoldalú bükk

Könnyen megmunkálható fa, rengeteg felhasználási módját ismerik. Régen szappangyártáshoz használt hamuzsírt készítettek belőle, de főleg tüzelőanyagként használták, a bútoripar csak később fedezte fel. A bükkből készült rétegelt lemezekből leginkább tartós székháttámlát és székülést lehet készíteni, de még a járművek gyártása során is fel szokták használni. Mivel könnyen vetemedik, a bükkből készült bútorokat házon belül érdemes tartani, leginkább székeket szoktak gyártani belőle. Nagyon jó, strapabíró eszközöket is készítenek bükk felhasználásával, mint fakanál, fatányér vagy szerszámnyelek.

A szívós juhar

A hegyi juhar az egyik legértékesebb fafaj hazánkban. Híres kopásállóságáról és szívósságáról. Mivel egyszerűen megmunkálható, általában vonós hangszereket gyártanak belőle, de különböző esztergált termékek és dísztárgyak alapanyaga is. Könnyen megtámadhatja a gomba, sok kezelést igényel.

A gyönyörű dió

Karakteres erezete miatt a dió az egyik legkedveltebb bútoripari alapanyag. Emellett még dekoratív padló- és falburkolatokat készítenek belőle, de a faszobrászok és a hangszergyártók is örömmel dolgoznak vele. Mivel fája magas keménysége mellett rugalmas és szívós is, kitűnően fel lehet használni. A dió nem fa, ezért mindig olyan tárgyakat készítenek belőle, amiket hosszú felhasználási időre szánnak.

A trópusi akác

A kerti bútorok abszolút dobogós alapanyaga az akác, mivel nagyon jól viseli a hőingadozásokat, még időtálló teraszburkolatnak is tökéletes. Nagy sűrűsége miatt ugyanis nehezen gyullad. Nagyon kemény fája van, ezért mechanikai megmunkálása szerszámkoptató, nehéz vele dolgozni.

Az asztalosok álma, a kőris

Sajnos, ami az asztalosok álma, nem mindig egyezik a megrendelő álmával. A kőris ugyanis igen könnyen munkálható fa, de nem túl esztétikus, ráadásul csak közepesen tartós faanyag. Főleg sportszerek felhasználására alkalmazzák.

A hajókirály erdei fenyő

A vöröses-sárgás színű tűlevelűt általában belsőépítészetben alkalmazzák, legtöbbször oszlopok és póznák anyagának. Nem vetemedik könnyen, mivel igen jól bírja a nedvességet. Még hajóépítésben is gyakran használják. 

Az ütésálló nyírfa

Noha közepesen kemény fáról van szó, rendkívül strapabíró, nehezen törik. Éppen ezért közkedvelt bútoralapanyag, megfelelő szinte bármilyen bútor készítésére az asztaltól kezdve egészen a gardróbszekrényekig. Többek között az észak-amerikai és a skandináv kutyaszánokat is nyírfából készítették, és ez nem véletlen.

A bőrillatú teakfa

Nagyon különleges faj, 70-80 éves korában vágják ki, és utána még egy-két évig szárítják, mielőtt fel tudnák dolgozni. Rendkívül strapabíró, gyakran használják balkonok építésére. Egyedüli probléma, hogy sok árusítónak nincs meg a fa bizonyítványa, ami miatt felmerülhet a gyanú, hogy csak igen rossz minőségű törmelék teakfát használtak a bútorhoz. Ezek természetesen feleannyira sem tartósak, mint az igazi teakfa bútorok, viszont nehéz őket megkülönböztetni. De ha sikerül beszerezni egy eredetit, évtizedekig nem kell másik.

Jó tudni, milyen fabútorok állnak rendelkezésre otthon, mert a különböző fák mindamellett, hogy más-más extrém körülménnyel szemben ellenállók, még különböző ápolást is igényelnek.

Forrás: femina.hu


Tetszett a cikk?