Okok és lehetőségek

A bútoripar alapvető alapanyaga a faforgácslap. A faforgácslap eltérő tulajdonságú fafajok forgácsának meghatározott arányú keverésével, hősajtolással készül. Az elemi forgácsok öszszeragasztásához hő hatására gyorsan megszilárduló műgyantákat használnak.

A hazai piacon számos nagy gyártó kínálatából származó faforgácslappal találkozhatunk. A kevésbé esztétikus és ellenálló natúr faforgácslapot papír- vagy műanyag bevonattal laminálják, igényesebb bútorok esetén furnérral vonják be. A laminált faforgácslapok évről évre új, divatos dekorbevonatokkal kerülnek piacra, és egy-egy új szín bevezetését komoly marketing és műszaki beruházás előzi meg. Általában ezek a színek, minták és a felületi minőségek kapnak kiemelt figyelmet, hiszen az ügyfelek ezen tulajdonságok alapján választanak. E valóban fontos jellemzők mellett érdemes megvizsgálni a technológiai paramétereket is, hiszen ezek nagyban befolyásolják a gyártási költségeket és a kihozatalt (a keletkező hulladék mennyiségét). A megfelelő kopás és karcállóság, páraállóság, tűzállósági tulajdonságok mellett a gyártás szempontjából rendkívül fontos, a költségek szempontjából pedig meghatározó a rendelkezésre álló táblaméret és vastagság. Vastagság ügyében szerencsés a helyzet: 6–50 mm között számos méret elérhető – legalábbis natúr kivitelben.

A táblák általános mérete 2800x2070 mm, de találkozhatunk ettől merőben eltérő változatokkal is! A szombathelyi Falcónál például 5605 mm hosszméret is elérhető, sőt, ha egy nagyobb szériás munkáról van szó, akkor a vevő kb. 300 m3 felett köztes 3270 mm-es és 3460 mm-es méretet is legyártathat.

A romániai Kastamonu gyár is vállal egyedi gyártást, ha kellően nagy tételről van szó, például ha egy bútorgyártónak kihozatal szempontjából nem felel meg a szabványos táblaméret. Korpusz fehér 3660x2070x18 mm méretű lapokkal kiskereskedelmi forgalomban is találkoztam, mely ilyen egyedi rendelés miatt került a piacra. A modern ContiRoll-rendszerű, folyamatos préssel szerelt forgácslapgyártó soroknál megoldható az egyedi igények kielégítése, ahogy a korszerű lamináló sorok számára sem jelent az átállás különösebb műszaki problémát. A kérdés csupán a gazdaságosság, mivel csak nagy tétel esetén térül meg a gyártósor egyedi beállítása, és az egyedi méretű termék szállításához szükséges logisztika megszervezése.

A hazai kínálatban is találkozhatunk a megszokottól eltérő, kisebb táblaméretű laminált faforgácslapokkal is. Az interneten böngészve 2650x2070-es táblaméretbe is belefuthatunk. Korábban a Falco gyár készített ilyen méretű táblákat. A 2013-as beruházás során az addigi szakaszos etázspréses gyártástechnológiát felváltotta a modern folyamatos préstechnológia Szombathelyen, ezután már a szokásos „nagy tábla” méretet gyártották. Tehát 2650 mm-es hosszúságú Falco gyártmányú lapokkal valószínűleg már csak adminisztrációs hiba (vagy hanyagság) miatt találkozhatunk webes katalógusokban, árlistákban – nem valószínű, hogy rendelhetőek.

A hazai piacon is találkozhatunk az Ukrajnában készülő SwissPan laminált bútorlap termékeivel. A meglepő 2750x1830 táblaméret a szokásosnál jóval kisebb, ennek oka a korábban a Falco üzemében is használt etázspréses technológia: egyszerűen a terítékképzés ilyen méretre történik. A kisebb méretű táblákat viszont jellemzően kedvező áron forgalmazzák, és a dekorok tekintetében a gyártó igyekszik követni a divatot és az igényeket.

Gyártás előtt mindig érdemes ellenőrizni az elérhető faforgácslap-táblaméreteket, előfordulhat, hogy az adott termékünket kevesebb hulladékkal, gazdaságosabban tudjuk legyártani egy, a szokásostól eltérő lapméretű alapanyagforrásból.

Források:
falco-woodindustry.com
erfa.hu
abh-system.hu
dimacon.hu


Kapcsolódó dokumentum:


okok-es-lehetosegek


Tetszett a cikk?