Tapintható különbség

A gépesített technológiák által adott élzárási megoldások nem feltétlenül jelentenek ugyanolyan felhasználói élményt a megrendelőnek, mint amilyet a gyártónak. Ami az iparosnak szakszerű, az nem biztos, hogy a fogyasztót is lázba hozza. Körbenéztünk, hogy melyek a fogyasztói trendek ezen a téren, és ezúttal a természetes anyagokkal történő megoldásokat gyűjtöttük össze. Élanyagok, élzárási megoldások másképp!

Gyakran az az érzésem, hogy ha élzárásról beszélünk, akkor minden az ABS élanyagokról és a gépi élzárásról szól a bútoriparban. Nem kötelező, hogy minden, élzárásra ítélt laptermékre csakis ez az alapanyag, és csakis ez a technológia nyújtson megoldást. (Az autópálya helyett minden esetben lehet más útvonalat is választani, ha autóval kell útnak indulni.) A lényeg tehát, hogy a megoldásoknak mindig sokkal nagyobb tárháza van, mint amit egy adott technológia képes nyújtani. Ebben a cikkben olyan egyéb élzárási módszerekre is kitérünk, amelyek nem feltétlenül tartoznak a fő áramlathoz, ugyanakkor szakmai értelemben véve tartós, hasznos megoldás, esztétikai értelemben véve pedig eredeti és különleges választ képesek adni az élzárás szükségességére.

HASZNOS ÉS/VAGY HATÁSOS?


A faanyag jellegzetes mintázatát jól megmutatja ez az asztaltető, ami felszelve már korántsem tudna így érvényesülni

Mielőtt azonban a konkrét élzárási módszerekre rátérnénk, tisztáznunk kell valamit! Az egy dolog, hogy mi, bútoripari gyártók, forgalmazók milyen élzárást tartunk szakmailag elfogadottnak, attól még nem biztos, hogy a vásárlói élmény teljes lesz. Márpedig végső soron nem az a cél, hogy nekünk legyen jó az a bizonyos bútoripari termék, hanem, hogy a vevőnek jelentsen megelégedettséget – lehetőleg minél hosszabb ideig. Ez pedig csak úgy valósul meg, ha az élzárás szempontjából (is) mi, gyártók elvégezzük a tisztességes szakmai munkát, a vevő pedig azt kapja, amit ő ízlésesnek, divatosnak, trendinek (és még sorolhatnám…) tart. A divat egyébként is sokszor fütyül arra, hogy a gépgyártók milyen új élzárási technológiát fejlesztettek ki….

A divat diktálta hatásokat mi sem bizonyítja jobban, mint a rétegelt lemez éle. Mint köztudott, a rétegelt lemez – különösen Nyugat-Európában és az USA-ban – nagy népszerűségnek örvend mint bútoralapanyag, elsősorban a Csináld magad! (DIY) mozgalom képviselői számára. Közöttük alapvetően két nagy csoportot lehet megkülönböztetni. A rétegelt lemez élére jellemző réteges elrendeződést sokan igyekeznek büszkén megmutatni, sőt, sok esetben a forgácslapból készített alkatrészt is ilyen rajzolatú műanyag élzáróval zárják le. A másik nagy csoport számára a rétegelt lemez éle takarást kíván! Különböző kötési módokkal igyekeznek tömörfa élléceket az élre rögzíteni – tippek százaival lehet találkozni az interneten. Magyarán, az élzárás legalább annyira stíluskérdés, mint amennyire technológiai. Az nyilvánvaló, hogy a laminált forgácslapok és konyhai munkalapok, MDF-lapok éleit le kell zárni valamilyen módon. A kérdés az, hogy milyen stílust, milyen hatást igényel a megrendelő és/vagy sugallunk a vevőnek.

A műanyag élzárókról sokszor és sokféle módon írtunk már. Most tekintsük át, hogy milyen lehetőségek adódnak, ha ezektől eltérő, elsősorban természetes anyagokkal történő élzárómegoldásokat szeretnénk!


A tömör, szélezetlen faanyag egyediséget és történetet is ad a bútornak 

FAÉLEK – „GYÁRI” ÉS ÜZEMI KIVITELBEN

A tömör faanyaggal való munka számos lehetőséget ad a bútortetők és oldalak, pulttetők, egyéb alkatrészek éleinek kialakításához. Elsőként adódik a legegyszerűbb (bár nem a legkönnyebb) lehetőség: a szélezetlen fűrészáru éleinek meghagyása. Bár az ilyen esetben felhasznált fűrészárunak években mérhető pihent állapotra van szüksége beépítés előtt, a cserébe kapott megrendelői vis - szajelzés sem fog elmaradni. Annak ugyanis, aki eredeti, különleges és impozáns hatást szeretne viszontlátni új bútorán, annak érdemes felkínálni ezt az opciót. S hogy milyen lesz a fogadtatás? Komoly rajongótábora van a szélezetlen faanyaggal kiegészített bútoroknak, belsőépítészeti elemeknek. Ráadásul itt nem csak egy trendről van szó: szakmailag is szép kihívás szélezetlen faanyaggal dolgozni, és a kapott eredmény is garantáltan hosszú évekig lesz éke, dísze az adott otthonnak.


A fából készült élanyag nemcsak egyedi hatást ad, de a felrakása is gépesíthető

Mark Jupiter például, aki egy negyedik generációs asztalos Brooklynban, New Yorkban, úgy tartja, hogy a tömör fából, esetenként szélezetlen faanyagból készített bútorokra óriási kereslet van. „Úgy érzem, hogy egy tömör fából készített asztaltető időtlennek tűnik” – mondja Jupiter. „Valóban elmeséli a fa történetét. Bár a kézművesnek tisztában kell lennie azzal, hogyan kell megfelelően bánni a fával, de ez valójában Isten asztala marad. A tető megmutatja, hol nőtt a fa, hány éves, milyen alakú, hogy volt-e szárazság vagy hőség bizonyos években. Mindent megláthatunk abban a fában.”

Aztán létezik az a megoldás, amikor a bútoralkatrészt nem az egyben lévő, szélezetlen fűrészáruból készítjük el, hanem táblásítással, a szélezetlen részeket a tábla két szélére helyezve. Sőt, akár a furnérozott alapanyagot is „megfejelhetjük” ilyen szélezetlen anyaggal. Persze nem feltétlenül kell szélezetlen faanyagban gondolkodni. A fa alkatrész bárhol érjen is véget, ott szintén tömör faanyag fog rendelkezésre állni a megmunkáláshoz. Az élelvételtől a mart profilon keresztül az egészen meredeken visszavágott és finoman lekerekített élkialakításig, számos megoldás létezik.

ÉLZÁRÁS FÁVAL

Legyen bármilyen laptermékből is egy bútoralkatrész, annak élét ugyanúgy elláthatjuk fával. Persze adódhat a felvetés: miért ide a fa, ennyi erővel már az ABS élanyag is felkerülhetne… Egy fából készített él tartósabb, sérülés esetén javítható, emellett a bútornak egyedi jelleget adhat az erezete, a színe, semmi mással össze nem keverhető tapintása stb. A kereskedelemben sokféle fafajból kínálnak ilyen élanyagokat a fenyőfától és a tölgyfától kezdve a kőrisen, a cseresznyén és a juharon át, egészen a wenge vagy a zebrano fafajig.

Gépi élzáráshoz általában furnérrétegekből összepréselt, fahibáktól mentes fa éllécekből dolgozhatunk. Az 1–3 mm vastag élfurnérokat, illetve élléceket tekercses kiszerelésben kínálják a gyártók, jellemzően 24, 34 és 42 mm szélességekben és 50 fmes tekercshosszban. Egyedi igény esetén további méretek is igényelhetők. A Heitz Élfurnér Művek például a 1,5; 2; 2,5; 3; 3,5; 4 mm vastag anyagokat tekercsben, a 4,5–15 mm vastagságú élléceket fix hosszban kínálja, 8–240 mm szélességig. Saját élanyagot is gyárthatunk fából, igény szerint igazodva az adott bútorhoz vagy a vevői igényhez.

FÉM ÉLZÁRÓK


Alu élanyag sarokkötő elemmel

A fémhatás intenzívvé vált az elmúlt évtizedben. Terjednek a fémszínű, sőt, valódi aluborítású bútorlapok – arany-, réz-, bronzszínekben, szálcsiszolt hatással. Az ipari dizájn megjelent a lakásokban is, az antracit és grafit színvilág pedig az IT-világ okoseszközeinek színeire épülve köszön vissza számos bútorban. A valódi fémelemek alkalmazása tehát ismét reneszánszát éli, így a fém élzárók, fémvázas keretek, abroncsok jelenléte markánsan növeli egy-egy bútor megjelenését, s nyilván az értékét is.


A kovácsoltvas és a fa kombinációja szinte mindig jó párosítás

Képek
www.finemerch.com
www.urbanhardwoods.com
www.custommade.com
www.brownstoner.com
www.kaiyo.com
https://kaiyo.com/west-elm-westelm-live-edge-dining-table/
www.alibaba.com
www.finemerch.com

A cikk a Magyar Asztalos 2019. novemberi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


tapinthato-kulonbseg


Tetszett a cikk?