Építő fa

A fa fűrészáru mellett óriási kínálata van a fából, ragasztással előállított fatermékeknek. Azonban attól, hogy fából gyártott építőanyagokról van szó, még korántsem jelenti azt, hogy azonos a felhasználási területük. Jelen cikkünkben az építőipari fatermékek típusait és az általuk nyújtott lehetőségeket tekintjük át.

Építőipari faanyag. A fa megmunkálásával foglalkozó szakmák iparosai, mesterei javarészt ugyanarra az anyagra gondoltak évszázadokon át, amikor ezt a kifejezést meghallják. Mára azonban ez korántsem ilyen egyszerűen elintézhető téma lett. Már nemcsak a pajtát, a kerti kiülőt és a családi fészket jelentő faházat akarjuk (mi, az emberiség) fából megépíteni. Elhatároztuk, (és szabványügyi rendelkezéseket hoztunk), hogy fából akarjuk felépíteni a sokemeletes lakóépületet és az üzemi csarnok tartóoszlopait ugyanúgy, mint a stadion lelátójának vázszerkezetét. Eddig ezzel rendben is volnánk: világszerte számos példa van fából készült épületekre, elsősorban templomokra (japán Hórjúdzsi buddhista templom vagy az oroszországi Kizhi-szigeten található kupolás ortodox fatemplom – hogy csak két példát említsek). A nyugati építészeti elvárások azonban a farönk adta fizikai mérethatárokat jóval meghaladó hosszúságokra, keresztmetszetekre, sőt ívelt alakokra is igényt tartanak. Így születtek meg azok a ragasztott fatartók és -gerendák, amelyek már szinte bármilyen épületszerkezeti igényt képesek kielégíteni. Ezek a fatermékek tehát már nem a „gyári”, vagyis a természet-adta faanyag dimenzióival rendelkeznek, hanem rétegenként és tömbönként összeragasztott, akár egyedi alakzatra legyártott anyagok.

A ragasztott fatermékek termékkínálata hatalmas, ráadásul külön kis alkategóriák jöttek létre az elmúlt 1–2 évtized során. Itt kezdődhetnek a problémák is! Mindegyik típusnak ugyanis sajátos felhasználási területe van, amiket rendeletek is szabályoznak, úgyhogy jól felfogott érdekünkben áll ezekkel tisztában lenni és a termékeket megfelelően alkalmazni.

Tekintsük át röviden a faépítészethez köthető építőanyagok típusait és kifejezéseit!

Tömörfa fűrészáru

Fűrészáru, azaz 100%-ban tömör, egyrétegű faanyag

Tömör és egyrétegű faanyag, amit a rönkfából fűrészeléssel alakítanak ki a kívánt keresztmetszeti- és hosszméretre. Általában fenyőfából készül (luc-, erdei-, jegenye- és  vörösfenyő). Épületszerkezeti elemként tartószerkezeti célra alkalmas – természetesen a megfelelő méretezés után.

Felhasználási területek: lakóépületek; gazdasági épületek (pajta, szín, csűr, istálló, tároló stb.); udvari építmények (szemetestároló, raktár, garázs, kocsibeálló, kerékpártároló stb.); kerti építmények (pavilon, szaletli, filagória, pergola szerszámtároló, fatároló stb.); szaunák és szaunaházak és még sorolhatnánk. Szinte bármilyen építmény felépíthető fából, amit a farönk és az adott terhelésnek megfelelő keresztmetszeti méret felkínál.

További elnevezések (a nemzetközi alapanyag kínálatban):
schnittholz (német)
sawn timber/solid timber (angol)

 

Hossztoldott fa(áru) – amikor rövid a fűrészáru

Ez is egyrétegű faanyag, de a hosszát nem az adott farönkből nyerik ki, hanem az azonos keresztmetszetű anyagokat egymáshoz ragasztják – ékcsapos hossztoldással. A hosszméretek a 16 métert is elérhetik a piaci kínálatban. Viszont: épületszerkezeti elemként tartószerkezeti célra nem alkalmas ez a megoldás!

Ékcsapos toldást kap a hossztoldott faanyag

Ékcsapos toldást kap a hossztoldott faanyag

Felhasználási területek (többek között): gerendaház profilok; oszlopok (könnyű faépítmények esetében); székszelemenek, széklábak (a tetőszerkezetben), áthidalók (faépület nyílászárói felett), egyéb támasztó feladatok ellátása kültéri építmények esetén.

További elnevezések:
KVH (Konstruktionsvollholz)
Glued solid timber (angol)

Ragasztott fa(áru) – Alaktartó, esztétikus

A tömbösítés során a faanyag keresztmetszetét úgy növelik, hogy kettő vagy három, azonos keresztmetszetű faanyagot összeragasztanak. Ezek az alkotórészek lehetnek hossztoldottak vagy – értékesebb megoldásként – hossztoldás nélküliek is. nélkül. Tipikusan ilyen jellegű termékek a készen kapható kül- és beltéri ajtófrízek valamint ablakfrízek, de épületszerkezeti alapanyagként is kínálják – számos szelvényméretben. Ez utóbbi alkalmazás esetén nagy előnye a fűrészáruhoz képest, hogy nem reped – a műszárításnak, és az összeforgatott ragasztásnak köszönhetően. Keresztmetszeti mérettartományban is széles lehetőséget kínál ez a fajta megoldás: 100–300 mm (a szélességben); valamint 80–250 mm (vastagságban). Még arra is van lehetőség, hogy bélmentes összetevőkből álljon a kívánt ragasztott (tömbösített) faáru.

Mivel ragasztott faáru esetében a ragasztóréteg nyírószilárdságát nem vizsgálják a minősítés során, ezért ez a fajta termék sem alkalmas tartószerkezeti célra!

Ragasztott faáru nagy előnye a fűrészáruhoz képest a repedésmentes felület

Felhasználási területek. Minden olyan felhasználási terület, amit a hossztoldott fa esetében említettünk, különösen ott, ahol az esztétikai elvárások (repedezettség-mentes, csavarodásmentes külalak) kiemelten fontosak.

További elnevezései:
Balkenschichtholz (duo/trio)
Glued solid timber (duo/trio)

 

Rétegelt-ragasztott fatartó – lehet rá építeni

Rétegelt-ragasztott fatartók széles mérettartományban

Ez már egy olyan ragasztott ipari fatermék, ami teherhordó célokra is alkalmas. (RR fának is nevezik hazai környezetben.) Legalább három, lapjával összeragasztott puhafa (általában fenyőfa) elemet tartalmaz. A kész termék megengedett hajlítószilárdsága akár 50%-kal is nagyobb lehet, mint az általában használatos tömör fa megengedett hajlítószilárdsága. A gyártási eljárás eredményeként a rétegelt-ragasztott fatartó kisebb vetemedési deformációval, ugyanakkor nagyobb repedési ellenállással rendelkezik.
Röviden a gyártási eljárás menete: az osztályozott, műszárított és hossztoldott faanyagokat tömbösítik, majd az így készült rétegeket külön is összeragasztják. Műszaki vizsgálatuk a következőkre terjed ki: nyírószilárdság, rétegelválás (lamellák vastagsága és összeforgatása), fugavastagság. Az így kapott termék már alkalmas egyenes vagy ívelt teherhordó vázszerkezetek, tartógerendák építésére.

A rétegelt-ragasztott fatartó számos épületszerkezeti megoldást támogat

Felhasználási területek: családi házak, apartmanok, többszintes lakó- és irodaépületek, középületek, mezőgazdasági és ipari csarnokok, sportcsarnokok és szabadidős létesítmények teljes vázszerkezete.

További elnevezések:
BSH (Brettschichtholz)
Glued laminated timber/Glulam

 

Keresztrétegelt fapanel – az öko építőanyag

Keresztrétegelt fapanel

Tömörfából rétegesen felépített, rétegenként 90º-ban elforgatott száliránnyal rendelkező fapanel. (Valójában olyan, mint a rétegelt lemez, ahol a rétegeket legalább 20 mm vastag széltoldott deszkázat adja.) Kiváló fizikai és mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik (jó hőszigetelő tulajdonság, többirányú tehereloszlatás stb.).

Felhasználási területek: faépítmények homlokzati falai és válaszfalai, tetőszerkezetek és mennyezetek határolóelemei stb.

Keresztrétegelt fapanellel bármilyen fapítmény határolható.

További elnevezések:
BSP (brettsperrholz) vagy KLH (kreutzlagenholz)
CLT/XLT (cross laminated timber)

Szabványügyi követelmények 

A rétegelt-ragasztott fa és a ragasztott fa(áru) termékekkel kapcsolatos követelményeket a MSZ EN 14080:2013 szabvány szabályozza míg a keresztrétegelt fapanel esetében a MSZ EN 16351:2016 szabvány a mérvadó.

 

Forrás: www.brettschichtholz.de

Képek forrása: 

nyitókép.jpg: www.great44.com

Fűrészáru, azaz 100% tömör és egyrétegű faanyag.png: www.build-review.com

Ékcsapos toldást kap a hossztoldott faanyag.jpg: www.delp.de

Ragasztott faáru nagy előnye a fűrészáruhoz képest a repedésmentes felület.png: www.hasslacher.com

Rétegelt-ragasztott fatartók széles mérettartományban.jpg: www.huettemann.de

A rétegelt-ragasztott fatartó számos épületszerkezeti megoldást támogat.jpg: www.rubner.com

Keresztrétegelt fapanel.jpg: www.huettemann.de

Keresztrétegelt fapanellel bármilyen fapítmény határolható.jpg: www.katus.eu


Tetszett a cikk?