(Újra) felfedezni a fát!

A fa csodásan szép erezeteinek és műszaki képességeinek tárházába szeretnénk most elkalauzolni önt, kedves olvasó. Kezébe került egy faanyag, de nem tudja pontosan beazonosítani? Tervezőként, faiparosként, esetleg barkácsolóként a legmegfelelőbb fafajt keresi bútorgyártáshoz, parkettának, vagy éppen építőipari célra? Kíváncsi rá, hogy a természet milyen varázslatos mintázatokkal és színekkel „rajzolta” tele a fák szerkezetét?

Összegyűjtöttünk néhány adatbázist működtető weboldalt, amelyek bemutatják a fafajok legfontosabb ismérveit.

The Wood database: A lelkes hangszerkészítő fa adatbázisa

Az oldalt létrehozó és fenntartó Eric Meier immár 13 éve gyűjti majd kategorizálja a különböző fafajok legfontosabb adatait, mint pl. Egy adott fafaj közismert és tudományos elnevezése, fajsúlya (térfogatsúlya), műszaki ismérvei, hozzávetőleges költségei stb. Miután Eric famegmunkálással foglalkozik (cimbalmokat és fa hangszereket készít), így a kezdeti adatbázis az újabb és újabb munkatapasztalatok által is folyamatosan bővült. Továbbá ez az online jelenlét az olvasóknak is lehetőséget adott plusz információk megosztására, fotók, sőt, faminták küldésére is. Az ebből kikerekedő, jelenleg több mint 800 fafajt tartalmazó oldal  gazdag információs tárház a fával dolgozók számára. Az adatbázis tartalmát a következő szempontok szerint listázhatjuk:

  • botanikai és közönséges (angol nyelvű) név alapján, ábécé szerint;
  • Fajsúly alapján;
  • Janka-féle keménység alapján;
  • rugalmassági modulus alapján (húzásra-nyomásra);
  • nyírási rugalmassági modulus alapján;
  • nyomószilárdság alapján;
  • %-os térfogati zsugorodás alapján.

A fa felületi mintázatát nyersen és felületkezelve is megtekinthetjük az adott fafajt részletező oldalon.

További információ: www.wood-database.com

TRADA

A szintén angol nyelvű oldal öbb mint 150 kereskedelmi fafaj fizikai tulajdonságait és illusztrációit tartalmazza. A fafajokat az alábbi szempontok alapján listázhatjuk:

  • felhasználási terület (pl. bútorgyártás, burkolatok, kül- és beltéri famunkák, tengeri és folyami hajóépítés, szerszámfa stb.;
  • színhatás;
  • tartósság;
  • fajsúly;
  • ár.

A fa felhasználási területeire vonatkozóan is találunk tanulmányokat. Kategóriákra bontva mélyedhetünk el a különböző témákban, úgymint fa padlóburkolatok, ajtók és ablakok, teraszépítés, könnyűszerkezetes és a tartóvázas faépítészet, épületek homlokzati faburkolatai stb. A weboldalon lévő több száz publikációhoz a tagok teljes mértékben hozzáférhetnek, de a tartalom egy része egy ingyenes regisztrálást követően is elérhető.

További információ: www.trada.co.uk

List of woods: lista A Wikipédián

Az alapvetően puhafákat és keményfákat kategorizáló gyűjtőoldal több mint 300 fafajt (és azok témarészletező weboldalát) mutatja be – a Wikipédia oldalain megszokott tudományos igényességgel. Sajnos ez is csak angol nyelven érhető el.

További információ: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_woods

Timberpolis

A magyar nyelven elérhető oldal alapvetően favágók, erdészek, asztalosok számára készült. Az itt található, puhafákat, keményfákat és egzótákat tartalmazó lista az érintett fafajokat és azok nemzetségeit mutatja be – kissé szűkös keretek között. Ugyanakkor a weboldal jóval többek nyújt a fafajok adatain kívül. Különböző számolási segédletek segítik a rönkből térfogatot, a térfogatból tömeget vagy éppen a fűrészáruból térfogatot kiszámolni. Az eredetileg cseh fejlesztésű portál még faipari gépkereskedők, faanyag kereskedők és szabad szállítási kapacitásokkal rendelkező szállítmányozók hirdetései számára is biztosít megjelenési lehetőséget.

További információ: https://www.timberpolis.hu

Dendrománia: a legnagyobb magyarországi fák

Egy kis érdekesség a lista végére: a Magyarország legnagyobb fáit bemutató könyv az internet nyújtotta előnyökkel tovább bővítve egy önálló weboldalon is elérhető. A szerző, Pósfai György az egyes fafajok között fellelt legnagyobb törzskörméretű példányokat mutatja be – többek között az adott helység, GPS koordináták és a mérést elvégző személyek felsorolása mellett. Emellett megtudhatjuk, hogy melyik ma a legöregebb vagy éppen a legmagasabb fa Magyarországon. A legnagyobb méretekkel rendelkező fák külön listázhatók nemzetség, megye, település szerint is.

További információ: https://www.dendromania.hu/index.php

 

Képek forrása:

www.andrewgoto.com

www.offermanwoodshop.com

www.htigranite.com


Tetszett a cikk?