Gizir lapanyagok: A bútorkészítés új anyagai

Az asztalos- és faipari vállalkozások folyamatosan kutatják, keresik az újabbnál újabb alapanyagokat, technológiákat. Ennek több oka van. Az egyik, hogy termékeiket színesebbé, változatosabbá tegyék, a másik, hátha találnak könnyebben kezelhető, jobb megmunkálási paraméterekkel rendelkező anyagokat.

Lipcsei Gáborral, a Glossy Wood Kft. ügyvezetőjével beszélgettem az általuk forgalmazott, piaci újdonságnak számító Gizir lapokról.

– Nehéz bevezetni a piacra egy teljesen új terméket?
– A Glossy Wood Kft. 2015 júliusában alakult azzal a céllal, hogy a forgácslapoknál jobb minőségű és felületű, de árban nem elrugaszkodó termékkel láthassa el a belsőépítészeket, asztalosokat, lapszabászatokat és lapkereskedőket. Az általunk forgalmazott márka, a Gizir, hamar kedveltté és keresetté vált. Népszerűségét jelzi, hogy már nagyon sok megrendelőnk tartott igényt erre a termékre: referenciáink közé tartozik a Vonalzó Kft., Szabados Tamás belsőépítész (maxiflat.com), a BL Óraszalon Kft., melynek több pultja is megtalálható a nagyobb bevásárlóközpontokban, de a cégünk gyártotta a koreai, tajvani elektronikai óriások boltjainak komplett berendezéseit is szerte az országban.De Gizir lapok felhasználásával készült már neves, táplálékkiegészítőket forgalmazó cég komplett irodaház-berendezése is.

– Miben különbözik ez az anyag az általános forgácslap alapú termékektől?
– A magasfényű bútorlapokat natúr MDF-lapból gyártják. Egyik oldalon magasfényű PVC-fóliával, a másik oldalon fehér melaminnal laminálják. A lapok mérete 2800x1220 mm, vastagságuk 18,1– 18,2 mm. Mivel agglomerált lapjaink MDF-maggal készülnek, szerkezetük tömörebb, simább, mint a hagyományos forgácslapoké. A megmunkálás során kisebb a kitöredezés esélye, viszont

jobban koptatja a körfűrészlapot. Az MDF-lapra laminált PVC-fólia vastagsága a gyártásból adódóan 0,3–0,4 mm. Igény esetén rendelésre 1,25 m széles tekercsben, folyóméterre is vásárolható. Mivel a PVC-fólia sérülékeny, felhasználását csak függőleges felületre ajánljuk, vízszintes felületen hamar összekarcolódhat. – Milyen „bizonyítványai” vannak a lapanyagoknak és melyek az ajánlott felhasználási területek?

Volt olyan kivitelező, aki 200 mm rádiuszos hajlítást oldott meg úgy, hogy hátul beirdalta és meghajlította a matt lapokat, és a felület egyáltalán nem torzult.

– Lapjaink TÜV-minősítéssel rendelkeznek, FCS-tanúsítvánnyal ellátottak. Beltéri használatra készültek. Párás helyekre csak PUR-élzárással ajánljuk, úgy szinte teljesen vízálló.

A nedves hőnek lapjaink 85 Celsius-fokig, a száraz hőnek 70 Celsius-fokig ellenállnak, így a modern felszereltségű konyhákban bátran használhatóak. Sütő mellett hőterelő lemezt kell beépíteni. Felhasználásuk igen széles körű: konyhabútor, irodabútor, gyerekbútor, nappalibútor, fürdőszobabútor, gardróbszekrény, vagy akár dekorációs elemek is készülhetnek belőlük. Falburkolatként is egyre többször alkalmazzák, luxus hatást kelt, könnyen takarítható: ha valami szennyeződés kerül rá, az könnyedén letörölhető, nem úgy, mint a tapétáról.

Előszeretettel alkalmazzák továbbá konyhabútoroknál. Bárki számára megfizethető, mutatós, a kivitelezés végösszege pedig alig lesz magasabb, mintha forgácslap alapú alapanyagból készülne. A végeredmény viszont úgy fest, mint egy lakberendezési magazinban. A színek és a fényes-matt felületek váltakozásával remekül lehet játszani a térrel, és a széles színskálának köszönhetően a megrendelő egyéni ízlésének megfelelő konyhabútor tervezhető, a minimalista stílustól a hagyományos családi konyháig.

– Milyen tisztítási módokat ajánl a rendszeres takarításokhoz?
– A PVC-fóliás bevonatnak köszönhetően tisztítása puha, tiszta ronggyal és ablaktisztító szerrel a legjobb. Ez eltünteti a szennyeződéseket, ujjlenyomatokat, ami napi használat mellett egy bútoron előfordul. Ha nagyon zsíros, olajos lesz a felület, használhatunk mosogatószert is. Fertőtlenítő spray, kendő is kiváló és gyors megoldás. Kerülni kell viszont a dörzsölő hatású szivacsokat, a szemcsés súrolószereket, mert ezek kárt tehetnek az anyag felületén. Ahol zsíros páralecsapódás keletkezhet, oda nyilván nem tanácsos strukturált felületet tervezni, mert nagyon nehéz lesz tisztítani. De egy lakóhelyiségben azt is kön - nyen le lehet mosni akár nedves takarítással is, ha teszem azt sáros lesz az előszobaszekrény vagy a gardróbot színes ceruzarajzokkal dekorálják ki a gyerekek.

– Mennyire sérülékenyek a lapok? Mennyire kell óvatosnak lenni a feldolgozás során? Van valamilyen védőréteg a lapanyagokon?
– Általános használat mellett az anyag nem sérülékenyebb, mint általában a forgácslapok felülete. Az éles, kemény tárgyakkal való érintkezés ezeknél is kerülendő. A sima felületű lapok vastag védőfóliával ellátottak, ami a megmunkálás során könnyebbséget jelent. A strukturáltakon sajnos nehezebben tapad meg a védőfólia, könnyebben leválik. Mivel a lapanyagoknak van egy „front” oldala, mindig ez néz felfelé a megmunkálás során.

– Milyen szortimentből válogathatnak a vásárlók, illetve milyen átfutási idővel kell kalkulálni, ha esetleg nem járatos lapot szeretnének?
– Lapjaink nagy színválasztékban kaphatóak, melyek többsége eltér a piacon kapható forgácslapok színeitől, egyediek és követik az aktuális trendeket. Kapható fényes és matt felületben, amelyek egyaránt könnyen kezelhetők és egyre népszerűbbek. A klasszikus uni színeken (fehér, bézs, fekete…) felül divatszínekben, továbbá famintájú, strukturált faerezetű, és speciális fémszíneken túl, absztrakt kő- és fantáziafelületben is kaphatóak, mint a bőr vagy a textil. 

A színválasztékra jellemző, hogy jelenleg fényes felületű lapokból 21-féle uni, 17 faerezetű, 4 metál, 6 vászon hatású, 6 szikrázó, 26 fantáziaszín szerepel a választékunkban. Matt lapokból 9 uni, 2 bőr, 2 kőmintás, 13 faerezetű. Mindenki megtalálja a neki tetszőt. 1–2 színt leszámítva, minden típus raktárról elérhető. Azokból a lapokból, amelyek nem raktári tételek, 2–3 hetes határidővel akár egy tábla is beszerezhető.

– Az élzáró anyag sok esetben jelent problémát. Ezt hogyan oldják meg?
– Élanyagot minden laphoz tartunk raktáron. Nyolcvan százalékukhoz színazonosat, a mintás fantáziaszínekhez pedig ajánlott színeket. Nagy részük PVC, néhány típushoz pedig ABS kapható, 22/1 méretben. Széles, 44/1-es élzárót sajnos nem gyárt a beszállítónk, így ezeket máshonnan szerezzük be, és elég kicsi a színválaszték.

– Milyen szolgáltatásokat kínálnak a vásárlóknak a lapeladáson túl?
– Lehet kérni méretre szabást, amihez könnyen kezelhető táblázatot biztosítunk. Maximum 10 munkanapos határidővel és csúcsminőségű technikával dolgozunk, ami egy Biesse Selco WN250 táblafelosztó és egy Biesse Akron 1330 élzáró gép használatát jelenti. Ezek mindössze két hónapja állnak szolgálatunkra.


A kevesebb, néha több. A fényes és a matt felületek találkozása egy igazán exkluzív megjelenést kölcsönöz

Az élzárás alapjában véve EVA ragasztóval történik, de PU-ragasztással is kérhető. A CNC-megmunkálásra jelenleg partnert keresünk

Kiszállítást is vállalunk, jelenleg Pest megye, Győr, Pápa, Székesfehérvár, Dunaújváros, Pécs, Kecskemét, Szolnok, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Békéscsaba, Dorog térségébe. Viszonteladóinkhoz igyekszünk mintafalakat kihelyezni, melyek falanként 32–40 színt tartalmaznak. Ezeken jól látható a tábla szerkezete és a színválaszték legnagyobb része. Ezen kívül vis - szatérő vásárlóinknak nagy méretű színfüzért biztosítunk, amiben lapkínálatunk összes színe megtalálható.

– Ha valaki maga szeretné felszabni a táblákat, mire készüljön?
– Megmunkálása normál faipari gépekkel történik, speciális eszközökre nincs szükség. Vágásnál trapéz fogazatú körfűrészlapot ajánlott használni elővágóval. 

Forrás:
Lipcsei Gábor
Glossy Wood Kft
ügyvezető


Kapcsolódó dokumentum:


gizir-lapanyagok-a-butorkeszites-uj-anyagai


Tetszett a cikk?