Szálerősítésű kompozitok vágása

Nemrégiben írtunk a plexi anyagok vágásával kapcsolatban. Az erősített műanyagok megmunkálása már keményebb dió. A szén- vagy üvegszál erősítésű műanyagok egyre jobban kezdenek elterjedni. Népszerűségüket nagy szilárdságuknak és kis súlyuknak köszönhetik. Csak idő kérdése, hogy mikor kezdi el a faipar is alkalmazni bizonyos területeken ezeket az anyagokat. Itt nem csak lapanyagokra, de különböző profilokra, rudakra is gondolunk.

Ezeket a kompozitokat különösen nehéz tisztán vágni. A szálerősítésű műanyagok feldolgozása nem könnyű, mert a beágyazott szálak általában nagyon kemény anyagokból készülnek. A leggyakoribb az üveg, a szén és az aramid. A faalapú anyagok megmunkálásánál alkalmazott volfram-karbid élanyagok nem alkalmasak a megmunkálásra. Olyannyira, hogy akár pár métert követően gyakorlatilag szemmel látható a kopás. A Leuco intenzíven foglalkozott új anyagok és anyagkeverékek fejlesztésével, hogy ezek a kompozit termékek is hatékonyan forgácsolhatóvá váljanak. A szerszámgyártó különféle fűrészlapokat kínál gyémánt vágóélekkel és speciális foggeometriákkal ötvözve.

A Leuco kifejlesztette gyémántcsúcsú üreges fogakkal ellátott Diarex DP HR fűrészlapját, melyet különösen a szálerősítésű műanyagokhoz ajánl. A fűrészlap kiváló eredményeket ér el minden anyagnál 20 mm vastagságig. Ez gazdaságossá teszi a szálerősítésű műanyagok feldolgozását. Ezek a fűrészlapok tíz-50-szer hosszabb élettartamot érnek el.

Érdekesség, hogy a Kevlárról szinte mindenki hallott, de az aramidról szinte senki. Ennek prózai oka van. A Kevlár egy márkanév, az aramid pedig az a sárgás szál, ami a Kevlárt alkotja. Az aramid röviden és általánosan fogalmazva egy olyan anyag, amelynek különleges tulajdonsága, hogy dinamikus terhelésnek igen jól ellenáll. Emiatt készít belőle Batman golyó- és késálló páncélt magának. Az aramid egy másik tulajdonsága, hogy hasonlóképpen, mint a grafitnak és a szénnek, negatív a hőtágulási együtthatója. Hő hatására az aramid szálak zsugorodnak, miközben a mátrixgyanta tágul. Ennek köszönhetően az aramid szálak, szövetek kompozitba gyógyítva hő hatására tartják a méretüket, nem nyúlnak és nem zsugorodnak. Ezért is lehet érdekes a jövőben a faipar számára is a szálerősítésű anyagok alkalmazása.

Forrás:
cfrp-tstar.com
dds-online.de
leuco.com
tengerikajak.net


Tetszett a cikk?