Újra hódít a vályog

Mostanában egyre nagyobb figyelmet kapnak a természetes építőanyagok, mint például a vályog. A vályog agyagból, homokból és rostos adalékok hozzáadásával készült minősített gyári készvakolat, mely számos kiváló épületfizikai, élettani és épületbiológiai előnnyel bír.

Legnagyobb előnye a természetes páraszabályozó tulajdonsága, melynek köszönhetően állandó 45–55% közötti relatív páratartalmat biztosít, ezáltal meggátolja a penészedés kialakulását. Emellett a vályogvakolatok mentesek mindenféle mesterséges adalékoktól, így nem párologtatnak ki illékony szerves vegyületeket a lakótérbe, ezért allergiásoknak is ajánlott.

Vályogvakolatot az emberiség már több mint ezer éve használ és jelenleg is közel 30 százalék a föld falazatú épületek aránya. Korábban főként vályogházak belső és külső vakolásához használták, mára azonban új építésű téglaházaknál, irodaházaknál és óvodákban is előszeretettel használják – a pozitív tulajdonságainak köszönhetően. A mai, minősített gyári vályogvakolatok és dekoratív vályogbevonatok rendkívül széles esztétikai igényeiket is képesek ellátni – legyen szó minimalista, modern, vagy akár rusztikus felületről.

A mész-cement vakolatokhoz képest a vályogvakolatok számos olyan tulajdonsággal bírnak, melyet a cement vagy gipszes vakolatok nem tudnak. Ilyen például a páraszabályozó tulajdonság, a vályogvakolat ugyanis képes megkötni a levegőben lévő káros anyagokat és kellemetlen szagokat (ezáltal nem szükséges folyton bekapcsolni a pára-és szagelszívót). Ezeken felül a vályogvakolat minimalizálja az elektroszmogot és csökkenti a belső terekben a szálló finom port. Épületbiológiai szempontból kiváló anyag!

A vályogvakolatok a kivitelezést tekintve is tartogatnak előnyöket: használatuk közben nem kell védőfelszerelést alkalmazni, mert nem irritálják a bőrt és a szemet. Sokkal tovább bedolgozhatóak, mivel a vályog újranedvesítve ismét plasztikus, formázható lesz. A bekevert anyag akár 5 napig felhasználható, s ha tisztán tartjuk a munkaterületet, a lepotyogó anyag is újrahasználható. A vályogvakolatok felhordása történhet vakológéppel és glettvassal is.

A vályogot Nyugat-Európában előszeretettel használják faházaknál, mivel a vályog a fától nedvességet von el és így tartósítja azt, valamint jótékony hatású a belső lakóklímára. Ebben az esetben valamilyen vakolathordó réteg elhelyezése szükséges: pl. STEICOtherm fenyőfából készülő farost hőszigetelő és vakolathordó tábla, vagy a gipszkarton zöld alternatívája, a vályogrost-lap is használható.

BIOKAY márkanév alatt olyan minősített gyári vályogépítő anyagokat találhatunk, mint vályogtéglák, vályogvakolatok, dekoratív vályogbevonatok (vályog glett, nemesvakolat, festék), valamint vályog szárazépítő táblák. A dekoratív vályog ásványi pigmentekkel színezhető, méhviasz alapú wax bevonásával pedig vízlepergető hatású, így fürdőszobákban is alkalmazható csempe helyett is.

Felhasználásuk egy kicsit eltérő a szokásos mész/cement vakolatoktól. A vályogvakolatok ugyanis mechanikailag puhábbak, mint a cementvakolatok, ezért a vályogvakolatra érdemes közvetlenül felhordani a vályog nemesvakolatot 2 vékony rétegben összesen 2 mm vastagságban. Ezzel – mivel anyagában színezhető – egyszerre oldható meg a glettelés és a festés. Az így kapott felület tartós és ellenálló. Ha például a gyerekek összerajzolják vagy koszolják a felületet, az egy finom csiszolópapírral (pl. 180-as) könnyen javítható.

Elsősorban beltérben ajánlott a vályogvakolat használata, hiszen ott érvényesül legjobban a sok pozitív tulajdonsága, de bizonyos esetekben – pl. vályogházaknál, szalmaházaknál – az első réteg kültéri vakolataként is alkalmas és ajánlott. Ilyen esetben figyelni kell arra, hogy a vályogvakolatot egy mészvakolat réteggel (pl. Hessler HP9-es 100% cementmentes mészvakolat) lássuk el az időjárási viszontagságoktól és főleg az esőtől való védelem érdekében.

Néhány esetben nem lehet közvetlen alkalmazni, ilyenkor egy tapadóhíd, vagy vakolathordó tábla alkalmazása javasolt. 

 

Forrás:

naturicagroup.hu/
https://www.yumpu.com/hu/document/view/59750426/biokay-valyogvakolatok-leiras
https://webaruhaz.valyogvakolat.hu/


Tetszett a cikk?