Abachi (Triplochiton screloxylon)

Az abachi, másnéven waka vagy obeche Nyugat- és Közép-Afrikától a Kongó vidékéig megtalálható könnyű, lágy lombú fa.

A trópusi fél-örökzöld erdőkben, szárazabb termőhelyeken található. 30–50 méter magasra nő, támaszgyökerei akár 8 méter magasságig is felérnek. Kérge fehér, sima, idősebb fáknál szürkés narancsszínű, pikkelyesen leválik. A kéregvastagság 1–3 cm.

Az 5–10 cm széles elefántcsont színű szíjácsának színe alig tér el a geszt szalmasárga színétől. Ritkán világosbarna geszttel is előfordulnak. A növekedési zónái, évgyűrűi csak halványan látszanak.

Szórt likacsú fa, likacsai száma elenyésző, közepesen nagy méretűek. Bélsugarai szélesek, a sugármetszeten tükröket alkotnak. Gyakori a váltakozó növés. A húrmetszeten kézi nagyítóval emeletes elrendezésű parenchima-sávok figyelhetők meg, ez segít az abachit megkülönböztetni a hasonló jellegű afrikai fáktól.

Megmunkálása

Az abachit lassan kell szárítani, de így is előfordulhatnak repedések, vetemedések. A használat közbeni stabilitása jó.

Könnyen és jól megmunkálható faanyag, legtöbbször a váltakozó növés miatt a gyalulást megnehezíti. Késsel is jól faragható. Gőzölve is csak nagyon nehezen hajlítható fa. A friss faanyag kellemes illatú.

Könnyen szögelhető, csavarozható, de ezek a kötések nem tartósak. Ragaszthatósága azonban jó. Felületkezelésekre jól reagál, könnyen csiszolható, pácolható és pórustömítés után jól lakkozhatóvá válik.

Gombáknak csak kismértékben ellenálló.

Bal felső – csiszolt felület, jobb felső – lezárt faanyag, bal alsó – bütü, jobb alsó – bütü 10-szeres nagyítással

A faanyag tulajdonsága

Légszáraz (u=12-15%) sűrűsége: 400 (330-550) kg/m3. Jól forgácsolható. Mivel keménysége elmarad a hazai fafajokétól, a szerszámok élkialakítására oda kell figyelni.

Felhasználási terület

Sokoldalúan használható fa: hőszigetelésre, modellezésre, valamint csomagolásra is alkalmas. Az abachi fűrészárut agglomerált lapok készítésére is használják. A hámozott furnérja vakfurnérnak alkalmas, a késelt furnér pedig borításra is. Belsőépítészeti célokra, bútorokhoz és ládagyártáshoz használják. Könnyű anyaga miatt alkalmas még jármű, repülőgép, koporsó készítésére. Emellett jó hőszigetelő képességét kihasználva a szaunák berendezésének emberi testtel érintkező részei készülnek belőle.

Forrás:
Woodholz.eu
Famania.hu
wood-database.com
architectureartdesigns.com


Tetszett a cikk?