Balsafa (Ochroma pyramidale / O. lagopus)

Ez az egzóta talán nem ismeretlen számunkra, hiszen a legkönnyebb faanyag a világon, éppen ezért a modellezés világában nagyon elterjedt. A neve a spanyol balsa szóból ered, ami tutajt jelent, utalva arra, hogy mire használták eredetileg.

Gyorsan és magasra növő fafajta, felnőtt egyedei a 30 méteres magasságot is elérhetik. Dél-Amerika és Mexikó déli része között őshonos. Alapvetően örökzöld, de száraz időben lombhullató.

A fűrészáru és a faanyag

A szijács és a geszt egymástól nem különül el élesen. A szíjács nagyon széles, fehér, részben barnás vagy vöröses fénnyel. A geszt fehér, vöröses árnyalattal, puha és bársonyos tapintású, nagyon könnyű. A pórusok nagyok, szórtak, ritkán ikerpórust alkotnak, a zónahatárokon valamivel sűrűbben találhatóak.

Felhasználási terület

A balsafának, mint szigetelő anyagnak van nagy jelentősége, hő- és zajszigetelésre egyaránt alkalmazzák. Szívesen használják csomagolóanyagként, s mint a parafa helyettesítőjét.

Hétköznapi eszközökben is megtalálhatjuk: halászatban, horgászatban használt faúszóként. Kis testsűrűsége miatt nagyon rugalmas, a belőle épített rácsos tartószerkezetek teherbírása meglehetősen magas. Ilyenek a statikai tesztelésre épített fa modell hidak, illetve gyakran repülőgépek vázszerkezeteinél alkalmazzák, más könnyű fákkal együtt. 

Ebből a fából készült például a második világháborúban tervezett és alkalmazott De Havilland Mosquito sárkányszerkezete is.


De Havilland Mosquito

Alkalmazták a Chevrolet Corvette Z06 mennyezeti szendvics paneljében, két karbonszálas lap közé ragasztva. 

Ilyen anyagból készülnek a teniszütők egyes részei, de balsa lemezt szoktak alkalmazni a fanemesítés során készített rétegelt, illetve furnér lemezekben is. 

Alkalmazzák még minőségi szörfdeszkákban, valamint filmdíszletek készítésénél: a díszlet azon elemei készülnek belőle, amelyek az általában verekedési jelenetek koreográfiája szerint el kell, hogy törjenek.

Faanyag tulajdonsága

Száraz testsűrűsége 100–200 kg/m³, átlagos testsűrűsége 140 kg/m³ (alig egyharmada a legtöbb keményfáénak). Légszáraz (u=12-15%).

A faanyag megmunkálása a nagymérvű puhasága következtében nehézségekkel jár, éppen ezért csak géppel gyalulható. A megmunkáló szerszámok élei munka közben hamar eltompulnak, elkopnak. Hámozásra és késelésre alkalmatlan. Lassan, kíméletesen szárítható. Kivágás után ajánlatos azonnal megkezdeni feldolgozást, a repedések és a vetemedések elkerülése, csökkentése végett. Faanyaga nem tartós, rovartámadásoknak kitett. Az összes kereskedelmi faanyag közül minden kategóriában a legsérülékenyebb.

Egyéb megnevezés: Tami, Tambor, Lano, Maho, Topa


A Balsafa virága, levele

 

Forrás:
Woodholz.ez
Web.archive.org
Species.wikimedia.org
Rafmuseum.org.uk


Tetszett a cikk?