Avodire (Turrenthus africana)

Az Avodire a mahagónik (Meliaceae) családjába tartozó fafaj. Angolában, Beninben, Kamerunban, Kongói Demokratikus Köztársaságban, Elefántcsontparton, Egyenlítői Guineában, Ghánában, Nigériában, Sierra Leonéban és Ugandában őshonos esőerdei faj.

Jellemzően 35 méter magasra nő meg, a törzs átmérője 0,6–0,9 méter között mozog.

A geszttől a szijácsot nehéz elkülöníteni. Színe világos sárga, amely idővel aranysárgára, valamint világos aranybarnára sötétedik. A pórusok szórtak, egyesével, illetve ikerpórusként vagy kisebb csoportot alkotva láthatóak. A rostok gyakran hullámosan, vagy váltakozóan csavart lefutásúak.

Elsősorban hasított és hámozott furnérként használják szívesen: ott, ahol a fa esztétikai hatása érvényesül, vagyis a bútoriparban és a parkettakészítésnél. Jelentős a szerepe az intarziakészítés során. Sok esetben a mahagóni alternatívájaként alkalmazzák hasonló fizikai tulajdonságuk és a jelentős árkülönbség miatt is.

Dél-Nyugat Kamerunban a népi gyógyászatban a malária ellenszereként használják, melynek jótékony hatásait kutatók tudományosan is alátámasztották.

A Nyugat-Afrikai Baka törzs tagjai a fából halász eszközöket készítenek.

Tulajdonságai:

Légszáraz (u=12–15%) 

Sűrűsége: 550 (500–600) kg/m3. 

A fa megmunkálása nem okoz különösebb nehézséget. Könnyen sima felületet lehet fűrészelni és késelni is. Mesterséges szárítás közben óvatos eljárás szükséges, mert első lépcsőben a fa hajlamos a vetemedésre, hasadásra. Megmunkálása nem nehéz a szabálytalan erezet ellenére sem, az eredmény pedig gyönyörű.

Egyéb megnevezés: 

Agbé, Kakné, Apaya, Engán, Lusamba, Wansenwa, Afrikai selyemfa, Afrikai fehér mahagóni.

Az IUCN (International Union for Conservation of Nature, azaz Természetvédelmi Világszövetség) Vörös listájára is felkerült, mint sebezhető faj, a természetes élőhelyének rohamos csökkenése miatt.

 

Forrás: 
Woodholz.eu
Inaturalist.org
Ajol.info
Kensmithbasses.com
prowpman.com


Tetszett a cikk?