PSL, azaz Parallel-strand lumber

Ha szeretnénk lefordítani az angol jelentését, valami olyasmit kapunk, hogy párhuzamos szálú faanyag. Ez utal a PSL lényegére, hogy a faanyag alkotóelemei a rostjaival párhuzamosan vannak összeragasztva.

Elődje az LSL (laminated strand lumber), a teljes keresztmetszetben azonos irányban rendezett szálforgácsokból készült szerkezeti termék. Az LSL korábban 0,7 mm vastag, akár 300 mm hosszú forgácsokból, az OSB (Oriented Strand Lumber) alapanyagához hasonló, úgynevezett „strand"-ekből készült, palló vagy gerenda méretekben.

A gyártók nemrég elérték – a forgácsok hosszméretét tovább növelve (600 mm-ig) –, hogy a lapok elemei csupán előállításuk módszerében térnek el a hámozás útján nyert furnér csíkokból készült PSL (Parallel Strand Lumber) termékektől. Ma már sok esetben a PSL és az LSL termékek között az alapanyag szempontjából mindössze a furnércsíkok hosszában van különbség, hiszen a PSL-t gyártó vállalatok a PSL gyártása során keletkező hulladékot használják az LSL termékek előállítására.

A PSL gyártása során minimum 6,4 mm vastag és minimum 1.8 m hosszú furnérlemezeket ragasztanak össze magas nyomáson, így a teherbírása jobb, mint a sima fűrészárunak. A termékek ragasztásához melegen kötő fenol-formaldehid alapú műgyantát, vagy hidegen kötő fenol-rezorcin-formaldehid alapú műgyantát használnak. A préselési hőmérséklet: 130 °C meleg ragasztás esetén és 20 °C hideg ragasztásnál.

Bármilyen fafajból előállítható, de legtöbbször duglászfenyőből (Pseudotsuga), amerikai tulipán fából (Liriodendron tulipifera), nyugati jegenyefenyőből (Tsuga heterophylla) készítik, a különösen jó minőségük és erősségük miatt. Hazánkban a rezgő nyár (Populus tremula), az erdeifenyő (Pinus sylvestris) és a kanadai nyárfa (Populus euramericana) fajok lehetnek elsősorban alkalmasak PSL gyártásra.

A MacMillan Bloedel cég (most Weyerhaeuser) fejlesztette ki és védette le a PSL-t Parallam fantázianév alatt. Ez az egyetlen kereskedelemben kapható PSL termék.

300 x 300 mm vagy 300 x 460 mm-es méretben készítik, négyszögletes keresztmetszettel. A hossza a még legnagyobb mozgatható és szállítható hosszúságú faanyag hossza lehet, ami kb. 18 méter. Tipikus szélességei: 89, 133 és 178 mm – vastagságai: 240, 300, 360, 410 és 460 mm.

​​​​​​​

Előnye, hogy időjárás és UV álló a gyártási technológiának köszönhetően, így kiválóan alkalmas építési alapanyagnak, emellett tetszetős a külleme is. Festhető és lakkozható. Létezik belőle kültéri (Parallam® Plus PSL) és beltéri (Parallam® PSL) verzió.

A Parallam termékek megkapták SFI tanúsítványt (Sustainable Forestry Initiative®), azaz a Fenntartható Erdőgazdálkodási Kezdeményezés tanúsítványát. A NAHB (National Associations of Home Builders) Nemzeti Otthon Építők szövetsége (amerikai) által elfogadott termék, amely megfelel a nemzeti zöld-építési standard követelményeinek (National Green Building Standard).

A termékek lehetővé teszik alacsonyabb minőségű faválasztékok felhasználását, s végeredményként egy, a tömör fánál magasabb mechanikai tulajdonságokkal rendelkező,  állandó minőségű építőipari termék nyerhető.

 

Forrás:
Weyerhaeuser.com
faepito.hu


Tetszett a cikk?