Azobé vagy Vasfa (Lophira alata)

A vasfa számos különböző, nehéz és kemény fájú, általában trópusi növény, illetve azok faanyagának megnevezése.

Ilyen tulajdonságúak az azonos nevű vasfa (Sideroxylon) nemzetség fajai, de ezeken kívül számos más, egymással nem rokon növényt is vasfának neveznek, így például a kazuárfafélék (Casuarinaceae) családjának képviselőt (egyesek magát a családot is vasfaféléknek nevezik, de ez megtévesztő lehet, mert a vasfa, Sideroxylon nemzetség nem tartozik ide).

Nyugat-Afrikában őshonos Guineától Zairéig, 550 és 1300 méteres magasságban. A magas páratartalmú esőerdős részeket kedveli, folyópartok közelében található.

Napra van szüksége a fejlődéshez, az árnyékos talaj közeli részeken, huzatban nem tud jól fejlődni. Gyümölcséből és magjából étkezésre alkalmas olajat állítanak elő.

A felnőtt egyedek a 40–60 méteres magasságot is elérik. Törzse egyenes – és akár 30 méteres magasságig és 120–180 cm átmérőig  is lecsupaszíthatóak, feldolgozhatóak.

 

A fűrészáru, a faanyag

Szijácsa 3 cm széles, színe a szürkétől a halványbarnáig terjed. Pórusai durvák, szétszórtak.

Felhasználási terület

Jellemzően kültéri építészetben alkalmazzák jó szilárdsági tulajdonságai és kiváló tartóssága miatt. Olajából hajolaj és szappan készíthető. Savállósága és gazdag szilícium-dioxid tartalma miatt a kikötőkben is előszeretettel használják.

A faanyag tulajdonsága

Légszáraz (u=12–15%) 

Sűrűsége: 1120 (970-1150) kg/m3. 

Nagyon nehéz, különösen nagy szilárdságú faanyag, ezért kapta a vasfa nevet. Friss állapotban jól megmunkálható. A szárított faanyag azonban nehezen munkálható meg – a szerszámok fokozott kopásnak vannak kitéve. 

Egyéb megnevezés: Bongossi, Akoga, Kaku, Akélé, Bonkolé

Ez a faj is szerepel a Természetvédelmi Világörökség (IUCN) Vörös listáján „Sebezhető” kategóriában – a természetes élőhelyének pusztulása, lassú növekedési üteme, illetve nehéz regenerálódási képessége miatt.

 

Forrás:
Woodholz.eu
Tropical.theferns.info
parivarta.com


Tetszett a cikk?