Bambusz (Bambuseae) – a fás szárú fű

Több mint 1000 fajuk ismert. Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig előfordulnak. A bambuszok a pázsitfűfélék családjába (Poaceae) tartozó, évelő növények.

Ugyan a perjefélék családjába tartoznak, mégis gyakran bambuszfaként hívják őket, mivel némely fajuk akár 20 méternél is magasabbra nő, száruk vastagsága pedig meghaladhatja a 15 centimétert is. Viszont a legtöbb faj átlagos magassága 3 és 10 méter közötti, míg szárvastagsága 2 és 5 centiméter között van.

A hazánkban is egyre népszerűbb növényeket eredeti élőhelyén nagyon sokrétűen, az élet szinte minden területén hasznosítják, felhasználják.


Bambusz erdő

Fűrészáru, faanyag

A szárát a föld alatti gyökértörzs növekedési típusának megfelelően önálló törzsként vagy fészek formájában növeszti. A bambuszszár szerkezete kb. 50 százalékban raktározó szövetből (parenchimák), 40 százalékban szilárdító szövetből (rostok) és 10 százalékban szállító szövetből (edények és rostacsövek) áll. A fás, üreges szárban a sejtek a hossztengellyel párhuzamosan futnak. A szárat csomók osztják szakaszokra, ahol a rostok rövidülnek, a hasíthatóság csökken és a fokozottabb lignifikáció miatt ezen tartományok sötétebbek.

Felhasználási terület

A bambuszszár speciális szövetstruktúrájának köszönhetően ideális szerkezeti anyag. Csarnokok támasztóoszlopai, állványzatai készülnek belőle, valamint sokszor nélkülözhetetlen házépítési anyag. Bútorok alapanyagaként is elterjedt. Készül belőle bambuszlemez belsőépítészeti, bútorgyártási és burkolási célokra. A bambuszparketta technológiai tulajdonságai megfelelnek a hagyományos parketta-alapanyagokénak, illetve meghaladják azokat. A bambusz fonatot hasított bambuszból szövik – és számtalan célt szolgál: falak, kerítések, tárolók, padlóburkolatok készülnek belőle. Emellett használati tárgyak, tányérok, evőeszközök, dekorációs termékek is állhatnak bambuszból. Mivel kifejezetten gyorsan nő, naponta akár 5–10 centit is, ez felhasználhatóvá tette a bambuszt például különböző kínzások végrehajtásához. Egyik formája, hogy a bűnöst lekötözték egy függőágyra vagy valami puhább borítású fekvőhelyre, pontosan egy növésben lévő, kellőképpen kihegyezett bambusz rúd fölé. A bambusz ahogy nőtt simán átszakította a bőrt, átment a belső szerveken és tulajdonképpen áthatolva az egész emberi testen, kinőtt az addigra már halott ember mellkasán. A kínzás teljessé tétele érdekében az áldozatot természetesen etették-itatták, hogy még véletlenül se a bambusz okozza a vesztét.


Bambusz állványzat

A faanyag tulajdonsága

A bambuszszár anyagának sűrűsége 500–800 kg/m3, a keresztmetszet mentén belülről kifelé, a szár mentén alulról felfelé növekszik. A bambuszszár védőrétege és az edények eltömődése miatt a bambusz rosszul telíthető. A bambuszszár jó hajlítószilárdsági jellemzőkkel rendelkezik. Hosszirányban könnyen hasítható. Mivel szövete nem tartalmaz rezisztenciát növelő anyagokat, a bambusz szerkezeteket éppúgy, mint a bútorokat, a veszélyeztetett felhasználási területen a biológiai károsítók ellen védeni kell. A gombakárosítást a nedvesség elkerülését szolgáló szerkezeti kialakításokkal lehet meggátolni. Nehezebb a védekezés a bambuszt károsító rovarok ellen.

 

Forrás: 
Woodholz.eu
Web.archive.org
cinegore.net


Tetszett a cikk?